allmaktens/ödets natt

 
Jag undrar bara om de sista 10 nätterna av ramadan då man ska söka en som är värd mer än tusen månader. Har hört att man ska leta efter den tiden den sista tredjedelen av natten, stämmer det? När är det isf och hur ber man den bönen?
 
Natten du undrar över är Laylat ul-Qadr, ödets natt, och det stämmer att den är värd mer än ett tusen månader, dvs ber du en bön den natten är den lika mycket värd som om du ber i drygt hela 83 år! Behöver jag då förklara varför troende muslimer söker efter denna natt och spenderar sina nätter vakna fram till gryningen, när varje litet ord som kommer över våra läppar i form av Gudsdyrkan leder till en enorm och helt ofattbar belöning?!
 
Änglarna stiger ned till jorden och hela natten andas fred. Dess kännetecken är att det är en natt som är fridfull, tyst och stilla, relativt ljus, varken kall eller varm och när solen går upp vid gryningen kommer den vara rödaktig och svag. Under denna heliga natt bestäms alla människors öden för det kommande året - subhanAllah! Så det gäller att göra dua och be om förlåtelse för det är en natt då Gud förlåter alla som uppriktigt ber Honom om förlåtelse (insh'Allah).  
 
Så när infaller den då? Ja, riktigt så lätt är det inte. Den infaller någon av de udda nätterna i den sista tredjedelen av Ramadan, alltså natten mot den 21a, 23e, 25e, 27e eller 29e Ramadan. Ingen vet exakt när det är och därför gäller det att anstränga sig lite extra i samtliga fem udda nätter - inte bara en, på så sätt kommer man inte missa den. Många tror att Laylat ul-Qadr infaller natten mot den 27e och visst finns det en del som tyder på det men det finns också andra bevis som  är inte i någon människas vetskap exakt när den infaller och man kan alltså inte med säkerhet säga att det är den ena eller den andra natten.
 
Man ska utnyttja varje del av Laylat ul-Qadr så mycket som möjligt, alltså inte bara sista tredjedelen av natten. Det du blandar ihop med lite är nattbönen som är en rekommenderad, värdefull bön (året runt) och som är som bäst under sista tredjedelen av natten. Laylat ul-Qadr däremot ska man som sagt försöka utnyttja hela natten eller så mycket som man klarar av och det är inte någon specifik bön (återigen är det nog nattbönen du har förknippat det med) som gäller utan gör ALL form av Gudsdyrkan. Allt från att be nafila, göra tawbah (ånger/be om förlåtelse), göra dhikr, göra dua, läsa i Koranen etc.
 
Må Allah göra det möjligt för oss att finna denna välsignade natt och få ta del av den. Amin.

Kommentarer
Postat av: S

Vad bra att du beskriver allt så här! ELHAMDULILLAH. ´Men, vilka datum är detta då? natten mot den 21a, 23e, 25e etc?

Svar: Idag är det den 21a Ramadan vilket innebär att 21a noc om du kan bosniska (alltså natten den 21a) var igår kväll/inatt. Imorgon, den 22a Ramadan, efter solnedgången så infaller den 23e osv. Så inatt är det ingen udda natt men imorgon är det och varannan natt efter det till slutet av Ramadan!
Nida V.

2012-08-09 @ 11:38:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0