grah/pasulj

 
 
Här kommer receptet på en bosnisk böngryta som kallas grah eller även pasulj. Bönor kanske inte låter sådär jättelockande men jag måste säga det att det är en av de godaste traditionella grytorna man kan slurpa i sig med ett gott bröd till.
  • 500 g bönor (vita, bruna eller blandat)
  • 1 gul och 1 röd lök
  • 2 morötter
  • 1 tomat
  • Suho meso och/eller sudzuka (suho meso = "kallrökt oxkött, lufttorkat" står det på min av Brajlovic, och sudzuka är den där avlånga torkade salamin). Man kan också använda vanligt kött men jag föredrar suho meso för den goa lukten den ger. Eller så skippar man helt..
  • 2-3 msk ajvar
  • Tomatpuré
  • Ca 1½-2 liter uppkokat vatten
  • Salt, vegeta, peppar
  • Grönsaksbuljong
  • Maizenamjöl + kallt vatten
Förberedelse: lägg bönorna i en kastrull, täck med kallt vatten och låt stå över natten så de mjuknar upp och kokas lättare. Tips: grah kokas bäst i en ånggryta (pretis) eller vad man kallar det, men annars funkar vanlig också om man inte äger en sådan.

Hacka lök och tomat, skiva morötterna. Skär köttet i mindre bitar. Värm upp matfett (olja/smör) i en hög gryta och bryn alltsammans - lök, morot, tomat och kött sist av allt. Salta lite och/eller ha i vegeta (suho meso är redan salt och avger salt så se till att inte översalta). Ha även i ajvar och några msk tomatpuré.
 
Bryn alltihop en stund och lägg i bönorna (ej vattnet, bara bönorna) och rör om. Häll sedan på det kokande vattnet så alltihop täcks. Låt det sedan småkoka under lock på låg värme i 1-3 timmar, kanske t.om. mer, beror på bönorna - men det ska i alla fall kokas tills bönorna är klara och mjuka. Titta till grytan då och då och tillsätt mer vatten när det behövs (det kommer behövas då vattet avdunstar hela tiden). Smula ner en grönsaksbuljong mot slutet och salta, vegeta och peppra efter smak. Vissa föredrar att ha den rinnig, väldigt sopp-aktig liksom, men jag föredrar lite tjockare än så i konsistensen. Det får jag till genom att mot slutet blanda ihop lite kallt vatten och maizenamjöl och sedan röra ner det i grytan. Rör runt och efter en stund tjocknar det till.   

Kommentarer
Postat av: Vana.

Najbolja si!! Sad cu odma praviti grah!

2012-07-25 @ 21:21:19
URL: http://vanabeme.blogg.se
Postat av: Maida

Vala si prava, Enida! Pravim ovo uskoro, nema sta :)

2012-07-31 @ 10:38:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0