vilket verk av er Herre vill ni då förneka

 
"Han låter de två stora vattenmassorna röra sig fritt och mötas; mellan dem [har Han likväl dragit] en skiljelinje som
de inte kan överskrida. Vilket verk av er [allsmäktige] Herre vill ni båda då förneka?"
Ar-Rahman, 55:19-21 
 
"Och det är Han som låter de två stora vattenmassorna röra sig fritt - den enas [vatten] är sött och släcker törsten och
den andras är salt och bittert - och som har rest ett hinder mellan dem, en skiljelinje som de inte kan överskrida."
Al-Furqan, 25:53
 
Med hjälp av avancerad utrustning (som mäter temperatur, salthalt, densitet etc) är detta något som vetenskapen upptäckt först på senare tid, det vill säga att det finns ställen där två olika hav möts men en barriär mellan dem hindrar dem från att blandas - trots vågor, starka strömmar och tidvatten. Ändå nämns det i Koranen redan för 1400 år sedan. Allah is truly the Creator!

Kommentarer
Postat av: Agisa

Wow. Hade ingen aning, var är det?

2012-06-26 @ 15:34:27
Postat av: Agisa

Ah nasla sam! Coolt!

Svar: Ja verkligen :)
Nida V.

2012-06-26 @ 15:40:50
Postat av: Fröken H

Vart ligger det här?

Svar: Vad jag vet finns det på mer än ett ställe. Ett lysande exempel är utanför Sydafrikas kust där Atlanten möter den Indiska oceanen. Ett annat ställe är där Atlanten möter Medelhavet. Även nära oss finns ett liknande fenomen vid Danmark, i Östersjön!
Nida V.

2012-06-26 @ 16:34:49
Postat av: Ajka

Allahu akbar!

2012-06-26 @ 23:12:06
Postat av: Anonym

Religion är ingen vetenskap.

Klart att dom inte heller kan förklara detta än. Vi har ju inte ens kommit alls långt.


Svar: Förstår inte riktigt vad du menar?
Nida V.

2012-06-28 @ 22:02:58
Postat av: Vetenskapsmannen

Det kan väl likväl vara en observation som Koranen omnämner i de två texterna. Det är ju knappast något "vetenskapligt" som texterna beskriver utan snarare att det är Han som skapat fenomenet. Kopplingen till vetenskap känns väldigt lös.

Svar: Islam och vetenskap är förenligt och har en stark koppling ur många olika aspekter, dvs från både det ena och det andra hållet. Vetenskapliga upptäckter har använts för bättre förståelse av Islam och Koranen samtidigt som Koranen belyser många saker som man har fastställt och upptäckt i modern vetenskap. Det finns vetenskapsmän som själva studerat Koranen och påpekat dessa överensstämmelser. Är det ett sammanträffande att det i Koranen redan står att det finns två olika hav som möts men inte beblandas och att modern vetenskap gjort samma upptäckt på senare tid? Förklara hur Koranen redan för 1400 belyser mycket av det som vetenskapen upptäckt först många, många år efter. Ovanstående är bara ett exempel.
Nida V.

2012-07-02 @ 20:10:04
Postat av: Vetenskapsmannen

Det är en sak att observera något och en annan sak att visa på varför det faktiskt händer. Koranen ger därmed inte en förklaring till varför haven inte beblandas.

Jag är för övrigt också troende och tror att religion går kombinera med vetenskap. Det finns ingen motsats mellan en observation av en händelse och t ex ett empiriskt bevis på det. Samtidigt ska man nog försöka undvika dra alltför långtdragna slutsatser av något bara för sakens skull.

Mvh

2012-07-04 @ 01:23:12
Postat av: Marko

Koranen ger därmed inte en förklaring till varför haven inte beblandas.

Det behövs ingen förklaring till vissa saker enligt religion. Står det att jorden är platt så är den det oavsett bevis. Det är det som är det tragiska med religiösa människor, saker som har motbevisats väljer ni fortfarande inte att tro på för ni tror blint på allt som står...

2012-07-04 @ 21:18:00
URL: http://soundcloud.com/jvm-2/sets
Postat av: nida

Vadå "behövs", Marko? Varför behöver vi en förklaring till varför haven inte beblandas för att tro på det när det uppenbarligen är sant, och bevisat? Förklaringen finns i Koranen och är simpel; Gud är Allsmäktig och Han har skapat det så, för endast Han kan skapa två hav och låta dem mötas utan att de beblandas. Nej, det är ingen vetenskaplig förklaring, det är en religiös förklaring. Att man sedan kan börja dra in hur det vetenskapligt sett är möjligt är en annan femma. Det förminskar inte faktumet att det redan finns en, av vetenskapsmannen ovan så kallad, observation på att två hav inte beblandas i Koranen - något man omöjligt som människa kunde veta för 1400 år sedan. Samma sak med tex beskrivningen av fosterutveckling eller hur solsystemet är uppbyggt som även det går att hitta i Koranen - allt överenstämmande med vad vetenskapen i ett senare skede kommit fram till.

2012-07-06 @ 15:49:12
URL: http://nivran.blogg.se
Postat av: Vetenskapsmannen

Enida, jag vill be om ursäkt för mina tidigare kommentarer, jag ville ju bara göra en mindre rättelse till ditt eget inlägg. Om jag vetat att det skulle väcka den Evige förnekaren Marko så hade jag nog undvikit ens skriva något. Markos frustration med tro spiller över hela min skärm, och det känns faktiskt fruktansvärt obehagligt.

Hur som helst, jag gillar vad och hur du skriver. Fortsätt med det! :)

Mvh

Svar: Huh, det krävs inte mycket för att väcka honom och hans ständiga tjat till liv. Skulle säga att det är hans liv :) ville bara påpeka dock att jag inte skrivit någonstans i mitt inlägg att religion = vetenskap. Kanske kunde tolkas som en missvisande parallell men det jag i mitt inlägg menade var inget annat än att vetenskapen upptäckt något som redan står i Koranen, och då syftar jag på själva Skapelsen och inte den vetenskapliga förklaringen på hur eller varför.
Nida V.

2012-07-06 @ 19:20:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0