the truth about women in islam: the birth of a female child

"Då någon av dem får höra den glada nyheten om en dotters födelse, mörknar hans uppsyn och vreden kokar i honom; han drar sig undan människorna på grund av denna [för honom] dystra nyhet [och han överväger] om han skall behålla barnet trots förödmjukelsen och skammen eller begrava det i jorden. Hur vedervärdigt är inte deras sätt att [tänka och] döma?"
An Nahl, 16:58-59
Fördomarna kring en kvinnas värde i Islam är många, men vi kan börja där allting börjar - födelsen av en flicka. En fördom om Islams synsätt på kvinnan är att Islam skiljer mellan flickor och pojkar respektive kvinnor och män. Många tror att flickor är mindre önskade eller anses mindre värda och att söner är att föredra. Sanningen är att Islam lär att båda könen är lika värda och jämställda inför Allah. Att få en dotter anses som en stor lycka och ett stort ansvar. Islam lär att man inte får bli mindre glad om man får veta att man väntar en flicka eller föder en flicka (de som reagerar så fördöms av Gud i Koranversen ovan) - barnet är från Allah och är lika mycket värt och ska vara lika önskat som en son.

Förr i tiden tillämpades en hemsk sed i många delar av världen: att mörda ett nyfött flickebarn genom att begrava henne levande. Denna sed, som inte baseras på några religiösa grunder, var speciellt vanlig i den förislamiska arabvärlden. Islam förbjöd dessa barbariska handlingar och det är tack vare Islam som utövandet av detta upphörde i arabländerna, och det var även Islam som höjde flickors/kvinnors status där. Däremot är det, tyvärr, fortfarande vanligt på andra ställen som till exempel Indien (alltså, bland icke-muslimer), där även över en miljon aborter sker årligen på foster som visar sig vara flickor!

Frågan om barns rättigheter blev inte aktuellt i västvärlden förrän under slutet av 1800-talet då Storbritannien formulerade en nationell lagstiftning som skulle skydda barn från att behandlas illa. Islam gav barn rättigheter och kritiserade illa behandling av barn redan för 1400 år sedan. Profeten Muhammed (saw) talade alltid om rättvisa och vänlighet mot barn, oavsett kön. Det kunde vara så små saker. En gång satt profeten (saw) med en följeslagare vars son kom dit, mannen kysste sin son och satte honom i sitt knä, varefter hans dotter kom men han satte henne bara vid sin sida. Profeten (saw) vände sig då till mannen och sa att han handlat orättvist, att han borde ha behandlat sin dotter likadant, kysst henne och satt även henne i sitt knä. Profeten (saw) själv älskade sina döttrar väldigt högt. Varje gång hans dotter Fatima kom in där han satt reste han sig upp, framför alla, gav henne en puss och lät henne sitta på hans favoritplats där han hade suttit. Det finns många hadither som återberättar hur kärleksfull och omsorgsfull profeten (saw) var, inte bara gentemot sina egna döttrar utan även andra barn - både pojkar och flickor, och hans handlingar är exemplariska för dagens muslimska pappor.

Födseln av en flicka anses alltså absolut inte som någon dålig nyhet, tvärtom. Profeten Muhammed (saw) sa: "Vem som helst som har en dotter och som han inte begraver levande, förödmjukar (förolämpar eller nedvärderar) henne, och inte ger sin son företräde över henne, en sådan person kommer att beviljas Paradiset av Gud." Är det ett tillräckligt bevis på att det i Islam är en plikt för föräldrarna att visa godhet, ömhet och rättvisa gentemot sina döttrar och älska dem minst lika mycket soIm sina söner - om man kan förtjäna paradiset genom att behandla sin dotter väl?

Kommentarer
Postat av: Anonym

"Var rättvis och opartisk när det gäller gåvor som ni ger till era barn. Om jag skulle kunna ge företräde till någon (ett kön över det andra) så skulle jag ha föredragit flickan över pojken." En annan hadith, vår kära profet Muhammeds sallAllahu aleyhi wa sallams ord!

2012-03-04 @ 16:49:14
Postat av: Aisha

Vår profet saws sa även att den som uppfostrar två döttrar väl kommer vara såhär nära (han lyfte pek- och långfingret tätt intill varandra) honom i paradiset, en kvinna frågade om det även gäller för den som har tre döttrar och profeten svarade ja.



Man måste också komma ihåg profeten bara hade döttrar, hans söner dog när dem var väldigt små, men döttrarna levde för att bli en av islams mest hyllade personer.



Och varje mor bör ha en dotter, och varje tjej bör ha en syster :) jag är världens lyckligaste som har både mor, dotter och syster

2012-03-08 @ 20:52:43
URL: http://akeys.blogg.se/
Postat av: Anonym

En fråga, vad är en riktig muslim? Kan man kalla sig muslim bara för att man fastar under ramadan, kanske till och med tar på sig en slöja någon dag under den tiden men resten av året lever man i synd och gör exakt allt som islam säger emot...

2012-03-10 @ 13:11:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0