vem kan kalla sig muslim?


En fråga, vad är en riktig muslim? Kan man kalla sig muslim bara för att man fastar under ramadan, kanske till och med tar på sig en slöja någon dag under den tiden men resten av året lever man i synd och gör exakt allt som islam säger emot..

För att kalla sig muslim behövs egentligen bara en enda sak; att avlägga trosbekännelsen om att det inte finns någon Gud utom Allah och att Muhammed är Hans sändebud (Ashadu an la ilaha ill'Allah wa ashadu anna Muhammadun rasulullah). Att kalla sig muslim bara för att man kommer från ett muslimskt land och bär ett muslimskt namn och har en muslimsk familj och firar Bajram och kanske till och med går till moskén då och då eller fastar av någon anledning - inget av det spelar någon roll för man kan INTE kalla sig muslim såvida man inte uppriktigt tror på Gud. Jag har träffat många som kallar sig muslimer men samtidigt förnekar Guds existens eller är agnostiker, och det går alltså absolut inte ihop! Förstår inte hur man tänker där överhuvudtaget. Så långt håller jag med om att man inte kan kalla sig muslim om man inte uppfyller det enda kravet som faktiskt gör en till muslim. Däremot.. avlägger man trosbekännelsen och tror på den uppriktigt (det vill säga inte bara med ord utan även med hjärtat) så, ja, man är då muslim.

En kort inflikning bara; med ovanstående (tron på Allah) följer även tron på Hans änglar, Hans böcker, Hans profeter, domedagen och tron på att allt som sker, sker med Guds vilja och tillåtelse och att Han i förväg känner till allting.


Vad man sedan gör med sitt liv är upp till varje enskild individ och det är något mellan denne och Gud. Vi små människor ska akta oss från att döma varandra, det är inte vårat jobb och ingen av oss vet vad som döljer sig i en annan människas hjärta. Endast Gud vet och Han känner till alla våra handlingar, tankar och avsikter - och endast Han har rätten att döma oss och endast Han vet vem som sannerligen är en muslim, eller inte. Ja, en muslim SKA underkasta sig Gud och följa Koranen och sunnah. En muslim ska följa de fem pelarna. En muslim ska undvika allt det som är förbjudet för oss och göra det som är påbjudet, en muslim ska undvika att synda - inte bara under Ramadan utan varje dag om året. Men jag är starkt av den åsikten att ingen har rätt att säga till någon annan att han/hon inte är muslim eftersom han/hon inte gör detta i praktiken, så länge han/hon bär trosbekännelsen i sitt hjärta.

Så mitt svar på din fråga är, ja,
självklart kan man kalla sig muslim då, men är man en bra muslim? Det är en fråga vi alla bör ställa oss - inte om någon annan men oss själva. Det finns olika grader/nivåer av tro, vi kan inte gå runt och peka och säga att den som syndar så och så mycket får inte längre kalla sig muslim, för vem är vi att bestämma något sådant? Ingen av oss lever perfekta, syndfria liv. Och jag anser att vi måste kunna se det bästa i människor. Inte det sämsta. Jag har märkt att det är så typiskt bland i alla fall bosnier att döma andra och säga "Åh vad gör hon här i moskén, hon som brukar festa och dricka varje helg, ska hon nu komma hit och leka muslim?" istället för att se det från det omvända hållet; åh hon har fått upp ögonen för Islam genom att komma till moskén ikväll, må Gud visa henne den rätta vägen och göra hennes nästa steg ännu större! Om någon fastar under Ramadan men syndar resten av året - jag säger inte att det är okej men det är fortfarande någonting, där finns potential, och vem vet.. kanske Gud sänker sin barmhärtighet och förlåtelse över denna människa mer än till mig eller dig i framtiden? Med Guds vilja kanske den som man förväntar sig av minst blir en bättre muslim imorgon än den som hela sitt liv försökt praktisera Islam?

Att tänka dömande eller nedvärderande om någon annan (exempelvis det där med att "vad gör hon i moskén..") kan kosta oss mycket. Ens högfärdighet kan vara en större synd än någon annans drickande. Ett lärorikt exempel (av många); på profetens (saw) tid kom det en gång en ökänd tjuv till moskén för att be och han ställde sig bredvid en man med mycket gott rykte. Mannen med gott rykte tänkte "Vad har den här smutsiga tjuven att be för, han har ställt sig här bredvid mig och förstör mitt rykte!" medan tjuven tänkte tanken "Åh Gud, förlåt mig för att jag, som är en syndare, står här bredvid den här mannen och förstör hans rykte". När de hade bett klart kom profeten Muhammed (saw) fram till dem båda och sa: "Allah har uppenbarat för mig att ni båda två står på ruta ett nu." Gud förlät tjuvens ALLA tidigare synder och raderade den ansedda mannens alla goda gärningar, enbart på grund av tankarna de tänkte. Som sagt, sådana tankar och uttalanden kan kosta oss mycket.

Så kom ihåg, vi människor får påminna, men aldrig på ett dömande sätt. Endast Allah är den som dömer; den enda rättvisa domaren.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag älskar det sista stycket!

det är så vanligt nuförtiden att folk tror sig bättre än alla andra för att de är "riktiga" muslimer (för att de bär slöja) men dömmer och snackar så mycket skit om andra.

Det finns ingen större synd. Sjukt bra inlägg!

2012-03-10 @ 18:20:46
Postat av: Anonym

VÄLDIGT bra svar men TYVÄRR kan vi inte låta bli att döma våra medmänniskor :/ tror inte det bara handlar om bosnier , (är själv inte bosnier) utan människor i allmänhet dömer på det viset! Hur mkt man än försöker så kommer "dömande tankar" upp då och då... Men ja tack för ett väldigt bra svar.

2012-03-10 @ 18:40:21
Postat av: Ajla

Detta är en av de bästa jag läst. Det finns så många som dömmer andra efter vad de tror sig veta och så vidare.

När någon gör något så ser GUD allt och GUD hör allt. Vi människor ska inte döma andra! Jättebra skrivet Enida!!!

2012-03-10 @ 19:27:47
Postat av: Anonym

MashAllah!

Jezakumullahu khajren!

Dzezakumullahu hajren!

2012-03-10 @ 22:11:11
Postat av: azra

Bra skrivet där nidic!! :D

2012-03-11 @ 10:19:03
URL: http://akiii.blogg.se/
Postat av: Ala

Wow, det var såå bra skrivet! Jag har alltid tänkt att man inte får dömma människor över vad de har gjort eller även gör nu, eftersom man vet egentligen aldrig vad de har i hjärtat.och man ska överhuvudhuvudtaget aldrig dömma någon. Det som finns i hjärtat är nog det viktigaste inom islam.

Glad att jag hittade din blogg :)

2012-04-09 @ 21:11:00
URL: http://snoowflake.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0