chocolate banana cream pie

 
Nog med köttfärspajer - nu blev det en söt paj istället. En med choklad-pajskal fylld med vaniljkräm, bananer, chokladkräm och toppad med grädde. Receptet är för en pajform som ska vara 20-24 cm i diameter, inte mer. Jag som har en större pajform, 28 tror jag, och inte orkade köpa en ny pga detta ökade receptet med 50% på alla ingredienser (det är bara att gånga alltihop med 1,5 svårare än så är det inte, då blir det tex 150 g smör istället för 100).
 
Pajskal
  • 100 g rumsvarmt smör/margarin (osaltat)
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • ½ dl socker 
  • Ca ½ dl vatten
Sätt ugnen på 175 grader. Dela smöret i mindre bitar i en bunke. Tillsätt vetemjöl, kakao och socker. Knåda samman till en smulig deg. Tillsätt lite vatten i taget, använd bara så mycket vatten så att degen precis går ihop. Knåda till en deg och tryck ut den i en pajform, tryck ut även upp på kanterna. Täck kanterna med aluminiumfolie. Grädda i cirka 20 minuter. Ta bort folien och grädda pajskalet ytterligare i 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
 
Vanilj- och chokladkräm
  • 1 dl socker
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 4½ dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 msk margarin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 g mörk choklad
Blanda ner hälften av mjölket i en kastrull med socker, vetemjöl och salt. Rör ihop allt och koka upp under ständing omrörning tills det tjocknat. Ta kastrullen från plattan och låt svalna en stund. Vispa ihop resten av mjölken med de tre äggulorna i en annan bunke. Häll i lite av mjölblandningen i äggsmeten och vispa ihop för att temperera den. Häll sedan ytterligare lite av mjölblandningen och vispa ihop det. Häll sedan över allt tillbaka i kastrullen och värm det under omrörning på låg värme tills det tjocknat (det ska ha en pudding-liknande konsistens). Ta det från värmen och rör snabbt ner margarin och vaniljsocker. Häll hälften av smeten i en skål - där har vi fått fram vaniljkrämen. I den andra hälften: rör ner hackad mörk choklad och rör om tills chokladen smält, och därmed är chokladkrämen också klar. Ställ att svalna. 
 
Sätt ihop pajen
  • 1-2 st bananer
  • 2 dl vispgrädde
Lägg vaniljkrämen i botten av pajskalet och bred ut den jämnt. Skiva bananerna och lägg ett lager på vaniljkrämen (eller två lager beroende på hur man vill ha det). Bred sedan över chokladkrämen, jämna till ytan. Vispa vispgrädden och bred den jämnt på fyllningen. Strö över riven choklad över grädden som dekoration. Ställ i kylen. 

Kommentarer
Postat av: warda

Hej nivran jg undrar receptet på schweizernökakan när man ska toppa och man ska ta 7msk grädde ska det vara vispad grädde eller direkt från burken? :)

Svar: Den ska inte vara vispad :)
Nida V.

2012-09-26 @ 10:48:40
Postat av: Halmstad

E vala smo bas oceifili s ovim ukusnim kolacem, pojela sam citav i to koliku komadinu ;))) hehe

ljubim

2012-09-27 @ 12:31:52
Postat av: Mersiha

Hej! ville bara tacka för detta GRYMMA recept dockkk blev det lite för liiiiite fyllning vet inte vad som gick fel men det blev GOTT =) tackk.. detta lär jag göra om, ska även testa dina raffaelo kolaci & mycket mer.. kram

2012-11-27 @ 16:14:16
Postat av: Anonym

Ser såå goott ut! Undra bara vad du menar med att man ska täcka kanteran med folie? Alltså inte äver hela kakan? Och vad menas med temperera? haha lite nybörjare:p

Svar: Alltså, man trycker ju ut degen i hela formen, även upp på kanterna. På kanterna är det lite tunnare och lättare att bränna, därför ska man lägga aluminiumfolie runt hela formen på kanterna för att bottnet i formen ska gräddas först i 20 min utan att kanterna påverkas :) sen tar man bort folien och gräddar även kanterna. Temperera = ändra dess temperatur, man häller lite av det varma i det kalla så att det kalla också blir lite varmare och "anpassar" sig efter den varma eftersom allt ska blandas till slut!
Nida V.

2012-12-16 @ 17:20:02
Postat av: Anonym

också hur lång tid behöver den stå i kylen och är den lika god dagen efter? Om man bara hinner göra den kvällen innan den serveras liksom?:)

Svar: Hmm, några timmar kanske så att den blir fast överallt och hinner "vila" och stelna lite innan uppskärning. Den är lika god dagen efter ja, även två dagar efter :)
Nida V.

2012-12-16 @ 17:43:25
Postat av: Anonym

okej!:) tackar så mycket!

2012-12-17 @ 18:49:19
Postat av: :)

Hur mycket är 1 msk margarin i gram ?

Svar: Oj.. 15 g kanske :)
Nida V.

2013-07-31 @ 19:22:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0