choklad och marängkaka

 
Ett recept jag snubblade över på insta, såg så gott ut att jag var tvungen att prova, inte minst för att jag är inne i en marängperiod just nu haha. Lite udda kaka (aldrig bakat med farinsocker innan) men söt och god. Här kommer ett något småjusterat recept;
 
Botten
  • 200 g rumsvarmt margarin
  • 1 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 4,25 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk salt
Vispa margarinet med socker och farinsocker pösigt. Rör ner vatten och äggulor. Blanda ihop resterande torra ingredienser och rör ner i smeten. Vispa tills du får en slät smet (kommer bli väldigt tjock). Smörj en mellanstor plåt och bred ut smeten.
 
Chokladlager
  • 200 g marabou daim
Krossa/hacka chokladen och strö ut över smeten.
 
Marängtoppen
  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl socker
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt lite socker i taget (se till att bunke och vispar är helt rena från fett och rester). Vispa tills du får en hård och blank marängsmet, du ska kunna vända upp och ner på bunken. Bred ut över kakan. Grädda 15-20 min i 200 grader (jag skulle rekommendera att öka på gräddningstiden och dra ner antalet grader, marängen blir som bäst ju saktare den får gräddas).

Ställ i kylen och låt stelna innan kakan skärs i bitar.

Kommentarer
Postat av: Lejla med J

Men mums! Måste provas! Kollade lite på bottenreceptet, hur tror du det skulle göra sig som alternativ botten till cheesecake? Nekako mi se cini att det hade funkat, om man vill ha det lite mjukare än den sedvanliga kexbottnen?
Kram!

Svar: Bra idé, fakat! Ja mislim da bi funkalo.. al mozda malo manje smet da bude tanje. Ako budes probala javi kako ispadne da znam hocul i ja praviti ;) kramar
Nida V.

2013-06-02 @ 17:00:49
Postat av: LL

ser gott ut :D detta ska provas

2013-06-02 @ 23:44:14
Postat av: bakbloggen

Att byta ut ett botten till cheesecake kan vara liite klurigt, eftersom fyllningen till en cheesecake är lös så är risken att allt blir för mjukt pga en mjukare botten, risken finns att det inte stelnar ordentligt men man ska prova sig fram såklart... :-)

2013-06-04 @ 13:24:07
URL: http://hube.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0