onaj ko cini dobro, sebi ga cini; a onaj ko radi zlo, radi protiv sebe

"Whoever does a good deed, so it is for his own good; and whoever commits evil, does for his own harm." 
 
Al Jathiyah, 45:15

ja iskusih sve ljubavi, ali ko Tvoje ne ima!

 

brownietårta med hallonmousse

 
Minns ni min brownietårta som blev en hit på många håll? Igår testade jag denna brownietårtan med hallonmousse istället för chokladmousse, ett recept jag hittat i ICAs tidning Buffé.
 
Browniebotten
  • 120 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 2½ dl socker
  • 2 ägg
  • 1½ msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1½ dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175°C. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör (bränn inte, smält antingen på vattenbad eller låg värme). Ta av från värmen, tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet. Rör om alltihop tills du får en jämn och blank smet. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22-24 cm. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt svalna.
 
Hallonmousse
  • 1 paket frysta, tinade hallon (a 250 g)
  • 1 dl gelesocker multi (detta är vegetabliskt så ni behöver inte oroa er över gelatin!)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
Vispa hallonen. Passera genom en sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallonen då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig). Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.

Garnering
  • Vispgrädde
  • Färska hallon
Lossa tårtan ur formen och lägg den på ett fat. Vispa grädden. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.

thank You Allah for this blessed day


farewell

 
Gemenskap, samhörighet, sympati. Frid, sinnesro, harmoni. Fröjd, glädje, lycka.
Solidaritet. Förtroende. Tacksamhet. Tålamod. Beslutsamhet. Frihet. Styrka. Viljekraft.
 
Känslan av Ramadan.
 
Vi tar farväl nu, du efterlängtade gäst som bringat värme till våra hus och frid till våra själar. Farväl, du harmoniska månad.

nougattårta

 
Bakade den här till mig själv på min födelsedag igår hehe (jag tar alla tillfällen i akt). Receptet är ur egen fantasi, jag var sugen på en chokladtårta med nougatfyllning men hittade inget bra recept så jag satte ihop ett eget. Tårtbotten gör jag alltid på samma sätt och det är definitivt ett av de bästa tårtbottenrecepten (inga halvfabrikat här inte), fast förra gången när det blev en jordgubbstårta var det såklart utan kakao i.
 
Tårtbotten
  • 5 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål (ordentligt). Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj (och bröa) en rund tårtform (24 cm eller aningen mindre). Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager, jag använder sytråd.
 
Fyllning: nougatfrosting
  • 250-275 g rumsvarmt smör
  • 3-3½ dl florsocker
  • 1 dl kakao
  • 250 g nougat (jag använde Odenses bak-nougat)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk vaniljsocker
Smält nougaten över ett vattenbad. Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och kakao och vispa till en jämn frosting. Tillsätt den smälta nougaten och vaniljsockret. Vispa samman och tillsätt till sist grädden. Vispa samman försiktigt tills det blir en jämn frosting/mousse.
 
Nu är det dags att börja montera ihop tårtan. Använd det översta bottnet längst ner på tårtan och den understa längst upp, på så sätt blir tårtan platt och jämn på toppen. För att få en saftigare tårtbotten som inte kommer bli torr redan dagen efter brukar jag hälla t.ex. lite saft över (förändrar inte smaken vad man kan känna), den här gången använde jag sockrat kaffe då jag tyckte det passade till chokladbotten - pensla då med eller häll försiktigt över lite kaffe med en sked på alla botten. Bre sedan över hälften av fyllningen på ett botten, lägg över nästa botten och bre över resterande fyllning och avsluta med det sista tårtbottnet.

Glasyr & dekoration
  • 50 g mörk choklad
  • 50 g nougat
  • 2 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl creme fraiche
Smält chokladen och nougaten helt och blanda ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ner creme fraiche lite i taget. Blanda om till en jämn blank glasyr. Täck tårtans kanter och ovansida med glasyr och ställ tårtan kallt. 
 
Dekorera valfritt. Jag malde hasselnötter som jag strödde över hela tårtan och dess kanter. Min syster föreslog kokos som ett annat alternativ. Jag ville dekorera med jordgubbar i mitten men hade inga färska så det fick bli spritsad grädde, hela nötter och lite kolasås. Det är enbart fantasin som sätter stopp för hur en tårta ska dekoreras!
 
Ställ tårtan kallt i kylen! Den är godast om den har fått stå där ett tag.

maraboumuffins

 
Mmm.. maraboumuffins..
  • 150 g smör
  • 2-3 ägg
  • 2 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk kakao
  • Marabou mjölkchoklad
Ta fram en muffinsplåt, antingen för 6 stora muffins eller 12 mindre och lägg muffinsformar i dem. Sätt ugnen på 200C. Smält smöret på ugn eller i mikro. Vispa (jag brukar inte vispa muffins med elvisp) ägg och socker. Blanda ner smör och mjölk. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och blanda ner även det. Rör till en jämn smet. Dela smeten på två och rör ner kakao i den ena. Fyll muffinsformarna med den bruna smeten, lägg i hackad marabouchoklad (jag brukar inte hacka dem för smått, delar en bit på 2-3 bitar). Häll sedan över den ljusa smeten i muffinsformarna och toppa med mer marabou. Grädda ca 15 minuter i ugnen.

reminder

 
Glöm inte att fullborda er fasta och ge sadaqatul fitr i tid! Nu är det inte ens en hel vecka kvar.
 
Rasulullah (saw) said: "The fast remains suspended between Heaven and Earth until the fitrah is paid."
 
Sen vill jag även rätta mig själv i tidigare inlägg. Jag skrev att nisab i år är 3769 euro (ca 33.000 kr) men det är uppgifter i Bosnien, någon sa att nisab i Sverige måste vara lägre pga bättre levnadsstandard här. Hörde något om 25-28 tkr men är inte säker på hur mycket det är, så ni som inte vet om ni är skyldiga att ge zakat pga detta - kolla upp det med någon som vet (t.ex. i närmsta moské).

kiflice

 
Älskar kiflice! Detta recept har jag fått från en fantastisk kvinna som bakade mängder av dessa till min student för ett antal år sedan. Men jag måste säga att hennes blir alltid så mycket godare än mina!
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 pkt jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 3 tsk socker
  • 1 ägg
  • 0,25-0,5 dl olja
  • 1 kg vetemjöl (ca 15-17 dl)
  • 100 g rumsvarmt margarin
  • Ägg för pensling samt ev. grovsalt/havssalt för garnering alt. valfria frön
Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med mjölken. Blanda sedan ner resten av ingredienserna (salt, socker, ägg, olja, mjöl och margarin - skär margarinet i mindre bitar så blir det lättare att hantera). Knåda och arbeta länge till en smidig och fin deg. Smörj in toppen med lite olja och låt jäsa under duk i ca 45 minuter. Knåda degen igen och låt den sedan jäsa än en gång i 30 min (desto fler gånger, desto bättre deg och desto godare blir det). När den har jäst färdigt för andra gången, dela degen i 4 bollar. Kavla ut varje boll till en rund platt kaka och skär sedan i 8 trekantiga delar (så som man skär en pizza). Rulla sedan ihop varje del inår, dvs börja med den breda yttersta delen och rulla ihop mot spetsen till en giffel. Lägg på plåt med bakplåtsapper. Låt jäsa i ca 15 min. När de jäst till dubbel storlek, pensla med vispat ägg och strö sedan över valfritt (grov havssalt, sesamfrön etc). Grädda i en förvärmd ugn på 200 grader, ta ut dem när de får fin färg (10-15 min). 

Vill man kan man fylla dem valfritt. De är väldigt goda utan någonting men jag brukar fylla några av dem med ost (t.ex. fetaost blandat med lite creme fraiche). Korv i är något vi brukade älska som barn (bra att koka dem innan först). Något sött i som nutella eller sylt är nog inte heller helt galet.

couscoussallad

 
En improviserad slänga-ihop couscoussallad som både kan ätas som den är, med något gott bröd eller som tillbehör till en annan rätt. Couscous kan man också ersätta med bulgur och man får gärna lägga till sådant man vill ha i. Jag gjorde en ganska rejäl då den var ett av tillbehören på iftar-bjudningen så man kan ju halvera om det inte är avsett för sådär tio pers.
  • 6 dl couscous
  • 150 g fetaost
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 citron
  • 1 rödlök
  • Persilja
Koka couscous enligt anvisningarna på paketet. Lufta med gaffel och låt svalna. Tärna fetaost. Finhacka persilja. Dela körsbärstomaterna i mindre bitar (jag delade på 4, förutom de på toppen) och strimla rödlöken. Rör ner allt i couscousen, pressa över citronsaft, blanda ihop allt och dekorera fint på toppen med ingredienserna (typ citronskivor, tomat, fetaost och hela persiljablad).

allmaktens/ödets natt

 
Jag undrar bara om de sista 10 nätterna av ramadan då man ska söka en som är värd mer än tusen månader. Har hört att man ska leta efter den tiden den sista tredjedelen av natten, stämmer det? När är det isf och hur ber man den bönen?
 
Natten du undrar över är Laylat ul-Qadr, ödets natt, och det stämmer att den är värd mer än ett tusen månader, dvs ber du en bön den natten är den lika mycket värd som om du ber i drygt hela 83 år! Behöver jag då förklara varför troende muslimer söker efter denna natt och spenderar sina nätter vakna fram till gryningen, när varje litet ord som kommer över våra läppar i form av Gudsdyrkan leder till en enorm och helt ofattbar belöning?!
 
Änglarna stiger ned till jorden och hela natten andas fred. Dess kännetecken är att det är en natt som är fridfull, tyst och stilla, relativt ljus, varken kall eller varm och när solen går upp vid gryningen kommer den vara rödaktig och svag. Under denna heliga natt bestäms alla människors öden för det kommande året - subhanAllah! Så det gäller att göra dua och be om förlåtelse för det är en natt då Gud förlåter alla som uppriktigt ber Honom om förlåtelse (insh'Allah).  
 
Så när infaller den då? Ja, riktigt så lätt är det inte. Den infaller någon av de udda nätterna i den sista tredjedelen av Ramadan, alltså natten mot den 21a, 23e, 25e, 27e eller 29e Ramadan. Ingen vet exakt när det är och därför gäller det att anstränga sig lite extra i samtliga fem udda nätter - inte bara en, på så sätt kommer man inte missa den. Många tror att Laylat ul-Qadr infaller natten mot den 27e och visst finns det en del som tyder på det men det finns också andra bevis som  är inte i någon människas vetskap exakt när den infaller och man kan alltså inte med säkerhet säga att det är den ena eller den andra natten.
 
Man ska utnyttja varje del av Laylat ul-Qadr så mycket som möjligt, alltså inte bara sista tredjedelen av natten. Det du blandar ihop med lite är nattbönen som är en rekommenderad, värdefull bön (året runt) och som är som bäst under sista tredjedelen av natten. Laylat ul-Qadr däremot ska man som sagt försöka utnyttja hela natten eller så mycket som man klarar av och det är inte någon specifik bön (återigen är det nog nattbönen du har förknippat det med) som gäller utan gör ALL form av Gudsdyrkan. Allt från att be nafila, göra tawbah (ånger/be om förlåtelse), göra dhikr, göra dua, läsa i Koranen etc.
 
Må Allah göra det möjligt för oss att finna denna välsignade natt och få ta del av den. Amin.

banoffee pie

 
The famous banoffee pie som sprider sig likt ett virus i bloggvärlden. Det är svårt att inte smittas så igår föll jag för grupptrycket och serverade denna utsökta sockerbomb på vår iftar-bjudning. UPPDATERING; nu finns det färdig karamelliserad mjölk på burk så man slipper kok-momentet i första steget. 
 
Kolakräm
  • 2 burkar sötad kondenserad mjölk
Ta bort pappersettiketten från burkarna och lägg dem (oöppnade) i en stor kastrull. Häll på vatten så det täcker och lite till. Koka upp och låt sedan småkoka på medel-värme i 2½-3 timme utan lock (vattnet måste täcka hela tiden så fyll på regelbundet!). Ta upp burkarna, skölj i kallt vatten och låt svalna i någon timme innan de öppnas. Den kondenserade mjölken ska nu ha förvandlats till en kolakräm. Jag kokade i nästan exakt 3 timmar.
 
Digestivebotten
  • 350 g digestivekex
  • 150 g smör
Smält smöret. Krossa kexen, blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en smord tårtform med avtagbara kanter. Grädda i 10 minuter på 175 grader. Låt stå i kylen i 1 timme. Öppna sedan konserverna och bre ut kolakrämen över kexbotten och låt sedan stå i kylen. Jag lät tårtformskanterna vara kvar hela tiden.
 
Topping & garnering
  • 3-4 bananer
  • 4 dl vispgrädde
  • Krossad daim
Det här sista steget ska man göra precis innan servering, så låt pajen stå i kylen till dess. Ta av kanterna på formen. Skala och skiva bananerna tunt. Lägg bananskivorna över hela kolakrämen. Vispa grädde och bre över. Toppa med ytterligare lite skivad banan och garnera med daimkross. 
 
(I vissa recept används bara en burk kondenserad mjölk och hälften så mycket digestivekex, jag valde att köra dubbelt för att få en högre och ståtlig "tårta" istället för en platt kaka).

tortillarullar

 
Ett eget recept lite ihopslängt, jag hade köttfärs och jag hade tortilla så det var bara att improvisera fram något att äta som gick att laga på kort tid.
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 400 g köttfärs, ca
  • 3 msk vatten
  • 1 burrito eller taco kryddmix
  • 1 liten burk majs
  • 2 msk creme fraiche
  • 2-3 msk vispgrädde
  • 2 msk tomatpure
  • 2 msk chilisås
  • 8 mellan tortillabröd
  • Riven ost
  • Ev. chunky salsa 
Hacka löken smått och skiva paprikan i små bitar. Fräs löken och paprikan tillsammans. Tillsätt köttfärsen tills det får färg. Rör ner vatten och krydda köttet med kryddmixen. Blanda ner majskornen. Lägg till creme fraiche, vispgrädde, tomatpure, chilisås och smaka av. Låt puttra några minuter och ta sedan av värmen för att svalna. Fyll sedan tortillorna med fyllningen, rulla ihop (som en pannkaka) och lägg i en smord, ugnsäker form.

Bre över creme fraiche över tortillorna och bre sedan eventuellt över chunky salsa (kan skippas). Strö över riven ost. Grädda i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader. Servera med nachos som tillbehör (och en god sallad).

the warm breeze of ramadan

 
Idag är det den sextonde Ramadan, den sextonde fastedagen för alla som sedan drygt två veckor tillbaka har börjat vänta in alla sina dagar enligt den Islamiska kalendern - vilket även innebär att halva månaden redan är förbi. För alla andra är det bara en vanlig helgdag utan någon speciell betydelse. Utan någon händelse, eller känsla, eller tanke, eller mening. Bara ännu ett vanligt dygn, en av trehundrasextiofem dagar, ett sandkorn i öknen, en droppe i havet. Men inte för mig. Inte för oss som har inväntat den här heliga månaden med öppna armar och ett hjärta fyllt av passion, för oss som ser fram emot varje ny fastedag med lycka. För oss som vet hur tungt hjärtat känns när Ramadan efter en månad lämnar oss, för oss som varje gång upplever känslan av att ta farväl av en mycket älskad gäst som väldigt sällan kommer på besök. Ramadan lämnar oss nästan hjälplösa men med styrkan och kraften att fortsätta livet med rent hjärta och själ, för det här är månaden som renar våra hjärtan och gör varje steg lättare att ta, det här är månaden som lär och påminner oss om hur vi ska bete oss och vara resten av året för att behålla känslan av frid och harmoni.
 
Många tror, även många som fastar, att Ramadan bara handlar om hunger och törst. Att det handlar om att avstå från mat och att äta sig proppmätt på kvällen. Och att vi gör det enbart för att visa medlidande gentemot de fattiga. Somliga fastar bara av den anledningen för att det har blivit en tradition, men den traditionella fastan som enbart handlar om mat och vatten bör skiljas från den religiösa fastan som handlar om så mycket mer än bara det. Den som har förstått innebörden, den sanna innebörden av fastan, den som fastar inte bara med munnen utan även med tunga, ögon, kropp och själ.. den är lycklig den här månaden. Och vid sidan av allt så är Ramadan ett bevis på hur mycket en människa kan kontrollera sig själv, hur mycket man kan uppnå i sitt liv och hur mycket man kan uthärda.
 
Och så är det den där känslan av gemenskap. Känslan av lugn och frid och fröjd. Känslan av att sitta med familjen tre på morgonen med tunga ögonlock medan hela huset badar i ljus. Känslan av att samlas på kvällen och dela en underbar måltid med sina mest älskade. Känslan av styrka, kraft och vilja. Känslan av kärlek och närhet och lycka. Känslan av givmildhet. Känslan av att dela något stort med främlingar runt om hela i världen. Känslan av att alla dessa främlingar är dina bröder och systrar. Känslan av samhörighet. Känslan som lämnar tomhet när allt det här har passerat. Det, det är den sanna känslan av Ramadan.

don't despair and never loose hope

"If Allah helps you, none can overcome you; and if He forsakes you, who is there, after Him, that can help you?
In Allah let believers put their trust."
 
Ali' Imran, 3:160

Matbloggstoppen

RSS 2.0