two things define you

 
Never forget that Allah tests us all in many different ways.

schackrutor

 
Enkla och goda småkakor som min lillasyster flitigt bakade när hon var liten - numera; not so much..
  • 4½ dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 200 g rumsvarm margarin
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
Arbeta ihop mjöl, socker och smör. Dela degen på två och tillsätt vaniljsocker till den ena och kakao till den andra (arbeta in i degarna). Dela sedan varje deg ytterliggare och rulla ut i två vita och två bruna längder. Lägg en vit och en brun rulle bredvid varandra och sedan de andra två ovanpå, den bruna på den vita och vice versa. Tryck samman längderna och skär upp ca ½ cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda på 200 grader i 8-10 minuter. Låt svalna så stelnar de, de går lätt sönder när de är nygräddade.

bountybollar

 
Alla känner väl till bountychokladen hoppas jag? I alla fall ni som är choklad- och kokosälskare. Här kommer recept på en hemlagad härmapa.
  • 50 g kokosfett
  • ½ dl sirap
  • ½ dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g kokosflingor
  • 200 g ljus eller mörk blockchoklad
Smält kokosfett, sirap och florsocker i en kastrull. Tillsätt vispgrädden och koka upp, låt koka i ca 5 minuter tills smeten blir lite seg. Blanda i kokosflingor och låt svalna en aning. Låt eventuellt stå en stund i kylskåpet för att blandningen ska stelna. Forma sedan bollar, lägg dem på bakplåtspapper och låt stå kallt minst en timme. Smält chokladen över vattenbad (ha i liite kokosfett om chokladen har för tjock konsistens) och doppa sedan bollarna i chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper. Förvara kallt.

oblanda

 
Ännu en typisk bosnisk kaka som jag vet även i andra delar av landet kallas för oblatne, jag tycker dock det ordet låter klumpigt på något konstigt sätt och håller mig till sydöstra Bosniens oblande. Även fyllningen kan göras på många, många olika sätt men såhär gör min mamma det och såhär tycker jag om det!
  • Ett paket rån - bild här för er som inte vet hur det ser ut
  • 1 ägg
  • 1 dl socker + 3,5 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 200 g rumsvarmt margarin
  • 3 msk kakao
  • 1 msk kaffe (pulver)
Knäck ägget i en kastrull och vispa upp för hand med ballongvisp, tillsätt 1 dl socker och vispa ihop. Vispa sedan ner mjölet stegvis utan mjölk (för att undvika klumpar) och vispa därefter ner mjölken lite åt taget. Koka upp nu försiktigt på låg värme under ständig omrörning tills det tjocknar - se till att röra hela tiden så det inte bränner i botten. När fyllningen tjocknat, ställ den åt sidan. Blanda nu samman resten av sockret, kakao och kaffe i en skål. Skär det rumsvarma margarinet i små bitar och rör samman. Häll nu ner allt detta i fyllningen och rör om tills allt blandats samman och margarinet smält i den fortfarande varma fyllningen. Ställ sedan fyllningen i kylen för att den ska stelna en aning.
 
Plocka sedan fram rånen och bre på ett lager fyllning på varje förutom översta - alla hål ska täckas men det ska inte finnas överflödig fyllning utöver det (rinner bara ut och gör kakan kladdig isåfall) så dra gärna med slickepotten (eller vad man nu använder) över rånet för att få bort överflödig fyllning. Lägg sedan någonting tungt på den översta en stund så att bladen inte börjar vika sig. Skär slutligen i rutor av valfri sort och storlek - både rektangulära och kvadratiska är vanliga, jag körde på "baklavaformen" den här gången.
 
Förvaras kallt i kylen.

panerad torskfilé med dillmajonnäs

 
Receptet räcker ganska långt (typ sex normalstora portioner) så är man få kan man köra på hälften så mycket torsk. Ska man ändå laga så mycket rekommenderar jag att värma upp två stekpannor på en gång, mycket effektivare att steka allt samtidigt istället för i omgångar. Hursomhelst, mums!
 
Torskfilé
  • 800 g torskfilé
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • Citronpeppar
  • Smör och/eller rapsolja
Lägg upp mjöl, ägg (vispa upp med gaffel) och ströbröd på tre separata tallrikar. Rör ner salt och citronpeppar i ströbrödet. Vänd fisken först i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd. Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Stek torsken på medellåg värme några minuter på varje sida så att de får färg och blir genomstekta.
 
Dillmajonnäs
  • 2,5 dl gräddfil
  • 1,5 dl majonnäs (ca)
  • 0,5-1 dl hackad dill
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
Blanda majonnäs och gräddfil i en skål. Rör ner dill. Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Servera den panerade torsken med dillmajonnäsen, kokt potatis och valfri sallad till!

gino

 
Gino, en dessert som kommer från en restaurang i Stockholm, är gratinerad frukt (kiwi, banan och jordgubbar) under ett täcke av vit choklad serverat med vaniljglass. Men man kan givetvis använda sig av de frukter som faller en i smaken eller som man har hemma - jag hade i även hallon, vindruvor och lite mango.
  • Banan
  • Kiwi
  • Jordgubbar
  • Vit choklad
  • Glass
Sätt ugnen på 250 grader, vrid på grillvärme när ugnen blivit upphettad. Skala och skiva frukterna, lägg i en ugnsfast form och riv vit choklad över. Gratinera högt upp i ugnen i 5 minuter. Serveras med glass.

favorit i repris

 
På bild: brownietårtan som blev en hit på många håll och kanter. Ni som ännu inte provat den borde göra det. Recept här. På den ovan har jag dock spritsat grädde på varje enskild bit efter att tårtan skurits i bitar samt dekorerat med strössel.

Matbloggstoppen

RSS 2.0