broccoli- och potatissoppa

 
Det här receptet hittade jag i kommentarsfältet hos Mrs Coskun, så tacka vetja den personen som tipsade om soppan för den var riktigt god - fråga min syster som bara ville ha mer och mer. Här kommer det (samo za tebe Lamija), lite redigerat:
  • 1 gul lök
  • 2-3 potatisar
  • 250 g broccoli (jag använde färsk)
  • 1 grönsaksbuljong
  • Ca 1 l vatten
  • 2-3 dl vispgrädde
  • Salt, peppar
  • Ostskivor
Skala och hacka löken i små bitar. Skala potatisen och tärna den samt skär broccolin i småbitar. Lägg löken, broccolin och potatisen i en kastrull och häll på uppkokat vatten (jag kokar alltid upp i vattenkokare men man kan lägga i allt i kallt vatten också och låta koka upp). Koka upp och låt koka tills allt blir mjukt. Mixa sedan hälften av eller hela soppan i en mixer (beroende på om man vill ha bitar i eller ej) och häll tillbaka den i kastrullen igen. Tillsätt grädde, smula ner buljongen och smaka av med salt och peppar. Vill man göra den tjockare än den är, blanda maizenamjöl med kallt vatten i ett glas och rör sedan ordentligt ner det i soppan. Låt koka i ytterligare 5-10 minuter. Slutligen, ha i några ostskivor (5-10 st) och rör om tills osten smält.

zakat & sadaqatul fitr part 2

Hur menar du att summan bestäms varje år? Vart, hur får man reda på det?Har den bestämts nu? Måste man också fråga den man ger om de vill acceptera pengarna som sadaqatul fitr?
 
Uppstod en hel del frågetecken kring mitt inlägg om zakat & sadaqatul fitr, så tänkte reda ut några av dem här.
 
Varför sadaqatul fitr ändras (hur mycket man ska betala) och gränsen på nisab också ändras är för att levnadsstandarden, ekonomin, priser på mat/varor, värdet på guld/silver osv ändras hela tiden och det är utifrån detta som sadaqatul fitr och nisab beräknas.
 
Här har rijaset i Bosnien fastställt årets sadaqatul fitr och här har de fastställt nisab-gränsen. För oss som är bosatta i diaspora (dvs utanför Bosnien) ligger alltså årets sadaqatul fitr på minst 10 euro per person. Jag har även sett att minimum är 75 kr på andra sidor som Islamic Relief. Nisab för zakat ligger på 3769 euro. Alltså, alla som har över ca 33.000 kr är skyldiga att ge 2,5% i zakat på sin förmögenhet.
 
Jag vet inte om man måste fråga den man ger, jag har inte hört något sådant. Däremot kan man inte ge till vemsomhelst utan de man ger zakat/sadaqatul fitr ska vara berättigade till det enligt sharia. Sen får man även ge det till de som samlar in zakat och sedan ger det vidare, t.ex. vissa organisationer. 

fetaostfylld lax

 
Det är viktigt att äta fisk med jämna mellanrum och lax är en favoritfirre, dessutom väldigt lättlagat - den lagar ju sig själv nästan. Går aldrig efter något särskilt recept men varierar det på alla möjliga sätt. Jag har dock tidigare lagt upp ett recept på lax i dillsås som är supergott!
 
Nåväl, ett tips är att fylla laxen med ost, antingen fetaost eller philadelphiaost - vilket som piffar upp laxen och ger en bättre smak. Det enda man behöver är:
  • Lax
  • Philadelphiaost alt. fetaost
  • Citronpeppar & salt
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ungssäker form med smör. Skär snitt mitt i laxen men inte helt till slutet, utan så som man skär upp en baguette. Fyll med ett lager ost (snåla inte) och stäng igen. Lägg laxbitarna i formen, salta lite och strö över citronpeppar. Grädda i 15-20 minuter.
 
Till detta åt vi potatis, en god grönsallad och en uppfriskande tzatziki.

vad som bryter/inte bryter fastan

Kan inte du kanske lägga upp vad som avbryter fastan å vad som inte gör det? Det är så många som säger så olika hela tiden. Ja undrar mest u vezi kupanje, pranje zuba, å blod(förutom mensen).
 
Inget av det du nämnde (att duscha, borsta tänder eller börja blöda) bryter fastan så länge man inte sväljer något av det. Alltså, blod som kommer från sår på kroppen bryter inte fastan som en del verkar tro. Och ja, man får borsta tänderna med tandkräm om man är väldigt noga att ingenting rinner ner genom strupen. Samma sak med tvagningen, man sköljer ju sin mun då men man får se till att inte gurgla överdrivet och råka svälja.
 
En annan sak som inte bryter fastan men som många tror gör det är att kräkas. Om man kräks med flit bryter det fastan men har man själv inte på något sätt orsakat kräkningen så kan man lugnt fortsätta fasta. Det självklara som bryter fastan är att äta och dricka (medvetet), medicin, mens, att ha sexuellt umgänge under tiden man fastar (det krävs 2 månaders sammanhängande fasta för att ta igen den dagen!). Sen tror många att man knappt får röra sin fru/make men så är inte fallet, kramar och kyssar som inte leder till begär är okej. Följande hadith som styrker det:
 
A’ishah said: "The Prophet (saw) would kiss and embrace while he was fasting, for he had the most control of all of you over his desires."
Umar said: "I was excited one time and I kissed [my wife] while I was fasting. I went to the Prophet (saw) and said: 'Today I committed a horrendous act - I kissed while I was fasting.' The Prophet (saw) asked: 'What do you think of rinsing with water while fasting?' I said: 'There is nothing wrong with that.' The Prophet (saw) said: 'Then what is the question about?'"
 
Här kan du läsa fler frågor och svar på svenska om vad som bryter/inte bryter fastan. Det är bara att klicka på det som du undrar över.
 
Må Allah acceptera vår fasta!

slagana pita (sirnica)

 
Det här är en fuskis-pita sirnica (ostpaj) med färdiga filodegar och därmed "slagana", dvs lager på lager. Till fyllningen använder jag alla möjliga mjölk-produkter som finns hemma i kylen. Har inga särskilda mått utan allt är "od oka" - mätt med ögat (typiskt bosniskt). Jag har ändå försökt mäta upp det någorlunda den här gången för receptets skull. Det går självklart bra att utesluta det ena eller det andra.. jag använder mig av all möjlig sir (ost) om jag har hemma, men man behöver inte komplicera till det mer än nödvändigt. Det viktigaste är basen som är ägg och någon form av ost, vilken man föredrar.
 
Fyllning
  • 3 ägg
  • 500 g keso
  • 2-3 dl fetaost och ev. 1 dl vitost
  • 0,25 dl vispgrädde
  • 0,5 dl gräddfil, knappt
  • 1,5 msk olja
  • 1 tsk bakpulver
  • Ev. majsmjöl och ev. salt
Vispa ägg (med ballongvisp) i en bunke. Mosa fetaost och ev. vitost med gaffel och blanda ner i äggen. Rör ner keso, vispgrädde, gräddfil samt olja. Smaka av och salta vid behov, fetaosten är redan salt av sig så att salta mer kanske inte är nödvändigt. För att få fyllningen lite tjockare kan man röra ner majsmjöl. Slutligen, ha i bakpulver.
 
Ihopsättning
  • 1 pkt jufka/degblad à 500 g (Plivit Trade, bosniska märket, passar bäst)
  • 1 ägg
  • Gräddfil
  • Vatten
  • Salt
Plocka fram en plåt (långpanna går också bra). Smörj in med olja. Kom ihåg innan du börjar; varje lager degblad som inte ska ha fyllning på sig utan ska täckas med ett nytt lager degblad ska först helt penslas in med olja. Lägg 2-3 lager degblad underst i plåten, varva med fyllning (fyllningen ska inte täcka hela bladet utan det räcker med att man slänger lite fyllning med en sked här och var). Lägg sedan på ett nytt lager degblad och varva med fyllning. Fortsätt på det sättet. Det ska vara antingen en eller två lager degblad mellan varje fyllning (kör lite varierande). Underst ska det dock vara 2-3 lager och överst 2-3 lager, så spara degblad att ha överst.
 
Rör ihop ägg, gräddfil och vatten i en bunke (samt salta) på ett ungefär och häll över hela pajen. Se till att det rinner ner i kanterna på sidorna också. Alternativt så kan man bara bre över gräddfil (ev. utspätt med lite vatten) över hela pajen. Grädda i en förvärmd ugn på 200-225 grader i ca 30-35 min. Om den får tillräckligt med färg innan gräddningstiden är slut - lägg över en bit aluminiumfolie så den inte bränns vid. Låt svalna och skär sedan i rutor.

grah/pasulj

 
 
Här kommer receptet på en bosnisk böngryta som kallas grah eller även pasulj. Bönor kanske inte låter sådär jättelockande men jag måste säga det att det är en av de godaste traditionella grytorna man kan slurpa i sig med ett gott bröd till.
  • 500 g bönor (vita, bruna eller blandat)
  • 1 gul och 1 röd lök
  • 2 morötter
  • 1 tomat
  • Suho meso och/eller sudzuka (suho meso = "kallrökt oxkött, lufttorkat" står det på min av Brajlovic, och sudzuka är den där avlånga torkade salamin). Man kan också använda vanligt kött men jag föredrar suho meso för den goa lukten den ger. Eller så skippar man helt..
  • 2-3 msk ajvar
  • Tomatpuré
  • Ca 1½-2 liter uppkokat vatten
  • Salt, vegeta, peppar
  • Grönsaksbuljong
  • Maizenamjöl + kallt vatten
Förberedelse: lägg bönorna i en kastrull, täck med kallt vatten och låt stå över natten så de mjuknar upp och kokas lättare. Tips: grah kokas bäst i en ånggryta (pretis) eller vad man kallar det, men annars funkar vanlig också om man inte äger en sådan.

Hacka lök och tomat, skiva morötterna. Skär köttet i mindre bitar. Värm upp matfett (olja/smör) i en hög gryta och bryn alltsammans - lök, morot, tomat och kött sist av allt. Salta lite och/eller ha i vegeta (suho meso är redan salt och avger salt så se till att inte översalta). Ha även i ajvar och några msk tomatpuré.
 
Bryn alltihop en stund och lägg i bönorna (ej vattnet, bara bönorna) och rör om. Häll sedan på det kokande vattnet så alltihop täcks. Låt det sedan småkoka under lock på låg värme i 1-3 timmar, kanske t.om. mer, beror på bönorna - men det ska i alla fall kokas tills bönorna är klara och mjuka. Titta till grytan då och då och tillsätt mer vatten när det behövs (det kommer behövas då vattet avdunstar hela tiden). Smula ner en grönsaksbuljong mot slutet och salta, vegeta och peppra efter smak. Vissa föredrar att ha den rinnig, väldigt sopp-aktig liksom, men jag föredrar lite tjockare än så i konsistensen. Det får jag till genom att mot slutet blanda ihop lite kallt vatten och maizenamjöl och sedan röra ner det i grytan. Rör runt och efter en stund tjocknar det till.   

zakat & sadaqatul fitr

Hej! Hoppas att du tycker det är okej att jag frågar en sak angående religion.. detta pga att du verkar insatt :) Tänkte fråga angående zekat och vitr. Jag har läst på lite men förstår ej riktigt på bosniska allt.. om du kan ta det lite på svenska? När ger man zekat och när ger man vitr? Hur mycket? Tack på förhand !
 
Självklart är det okej, jag svarar gärna på frågor om jag kan! Jag ska försöka ge en bild av vad zakat och vitr (sadaqatul fitr) är och hur de skiljer sig mellan varandra. Ska försöka vara noga så jag inte skriver något som är fel.. & Allahu alem.

Zakat är en av de fem pelarna i Islam, alltså lika viktigt som t.ex. bönen, eller fastan. Hur mycket zakat som ska betalas avgörs av ens förmögenhet medan sadaqatul fitr avgörs av antalet medlemmar i hushållet. Zakat kan man alltså se som en slags skatt som man är man skyldig att ge när ens förmögenhet når ett föreskrivet belopp som kallas nisab, medan sadaqatul fitr är en slags avgift som betalas av alla som har mat för en dag (fastande som icke fastande, rik som fattig, ung som gammal). Båda är obligatoriska. Hehe, låter så flummigt med skatter och avgifter, pengarna går ju till välgörenhet, inte för att man ska vara medlem av the muslim ummah liksom.. men för enkelhetens skull kan vi kalla det så.  

Sadaqatul fitr ges under Ramadan och måste ges innan bajram/eid-bönen infaller och är en stor del av Ramadan och ens fasta, då den renar ens fasta och fullbordar den. Avgiften per person bestäms varje år, rijaset i Bosnien brukar komma med ett uttalande med 3 summor varje år, till exempel 50 kr, 100 kr och 150 kr (inga riktiga siffror, bara exempel) beroende på hur ens finansiella situation ser ut. Den lägsta summan ger de som är fattigast och den högsta de som har och kan. Man betalar då summan per person för samtliga familjemedlemmar i hushållet, även de minsta. Så i Sverige i en familj på 5 pers skulle det alltså bli 5*150 = 750 kr.
 
Zakat däremot är en viss procent (2,5%) av ens förmögenhet som man har innehaft under ett helt månår. Viktigt att nämna är att zakat inte bara ges på insparade pengar utan även på andra tillhörigheter av värde som guld och silver. Det är därför mycket viktigt att väga sitt guld/silver för att veta hur mycket man har och om värdet överstiger nisab. Även zakat ges varje Ramadan, men det är nog inget måste då zakat inte är kopplat till en viss tidpunkt som sadaqatul fitr är, däremot väljer de flesta att ge under just den här välsignade månaden. Det viktiga är att man har ett "zakat år" så ger man zakat den 10 Ramadan i år, så ger man den 9 Ramadan nästa år osv.
 
Hoppas det var någorlunda tydligt.. jag är lite osäker på exakt hur man beräknar zakat, på vilken summa, om det är det man hade förra året eller det + vad man tjänat in under det gågna året. Så som jag förstått ska det vara på det man hade förra året eftersom det man tjänat in har man inte haft under ett helt år, och nästa år beräknar man zakat på det som man har nu insparat nu vid den här tidpunkten. Dock har jag hört lite annat som förvirrat mig.. som ni ser är jag också väldigt ny på det här med zakat! Det här är andra gången för mig i år inshAllah. Måste fråga någon som kan innan det är dags. Kommentera gärna ni som vet :)

fullkornsfrallor

 
Igårkväll ville jag baka mina frukostfrallor till sehur (slash suhoor) men tänkte att jag borde göra ett mer mättande och nyttigare bröd om man sedan ska leva på det i dryga 20 timmar. Så det fick bli fullkornsfrallor istället, här kommer recept på 8 stycken:
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 50 g jäst eller 1 msk torrjäst
  • 1,5 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1,5 tsk flytande honung
  • Ägg för penslingt samt vallmofrön, sesamfrön eller solrosfrön för garnering
Blanda vetemjöl och grahamsmjöl i en bunke. Gör en grop i mitten. Smula ner jästen i gropen, tillsätt rapsolja, salt, honung och det ljumma vattnet. Rör så att jästen löser upp sig och jobba sedan ihop mjölet och degvätskan. Knåda kraftigt tills du får en fin och elastisk deg. Täck degen/bunken med bakduk och låt jäsa i minst 30 minuter till dubbel storlek. Ta upp degen, knåda den ytterligare en stund och dela den sedan i 4 lika stora delar som sedan delas i ytterligare 2 delar. Forma de 8 degbitarna till runda frallor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader. Jäs frallorna ytterligare på plåten under bakduk i ca 30 minuter. Vispa upp ett ägg, pensla dem och strö över valfria frön. Grädda dem sedan i ca 10-12 minuter tills de fått fin färg.  
 
Till vår första sehurbuffé (haha) för i år serverade jag fram nybakade frallor, stekt ägg, bosnisk vitost med gräddfil och stekta kycklingkorvar delade i mindre bitar samt god morgon apelsinjuice och dadlar. Vad åt ni? Hade vartit kul att höra så man får lite inspiration. Tycker det är så svårt att fixa ihop en sehur som är mättande och som man orkar äta alldeles nyvaken den tiden på dygnet.. efter ett tag vänjer man sig dock, då blir det matrester från iftar och värsta festmåltiderna mitt i natten, haha.

radost nek donesu Ramazanski dani

 

You come with gifts and grace from His chamber of treasures, you eliminate all pain and bring warmth to our homes;
welcome, oh Ramadan, sent to us on the wings of Light! ♥

tigerkaka

 

Ett fikabröd som går att mixa ihop på bara några minuter. Det är egentligen en sockerkaka som får lite kakao i sig och vips så blir det en tigerkaka istället!

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50-75 g smör/margarin
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao + 1 msk vatten

Smörj och bröa en sockerkaksform. Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner smöret och mjölken och vispa. Tillsätt vetemjölet blandat med bakpulver och vispa ordentligt. Häll 2/3 av smeten i formen. Vispa sedan ner kakao och vatten i resten av smeten, häll sedan även den i formen. Rör om lite lätt med en gaffel i formen så färgerna blandar sig. Grädda i 175° i ca 35 minuter. Låt kakan svalna i formen en liten stund, stjälp sedan upp den.  


how to prepare for the Month of Mercy

En fråga bara, vad är ditt tips för att förbereda sig för ramadan? Hur gör man det på bästa sätt? Och man ska ju läsa ut hela koranen också, hur delar man upp läsningen?:) Tacksam för svar
 
Om bara några dagar börjar den välsignade och vackraste månaden, och det är smart att redan innan (helst långt innan) börja fundera på hur man kan förbereda sig för att på bästa sätt välkomna månaden och utnyttja den på bästa möjliga sätt. Jag tycker bara det är ett steg av förberedelse, dvs att ägna sina tankar åt att Ramadan snart är nära, "oroa" sig över hur man kan förbereda sig, då medvetandet utgör en stor del. Många ägnar inte en enda tanke åt Ramadan förrän den knackar på dörren och då tror de att nu ska jag vara otroligt god och dyrka Gud dag och natt i en månad, men nej.. det funkar inte riktigt så. Men bara genom att bära Ramadan i tankarna har man gjort en hel del ifrån sig! Om man är medveten om det kommer resten falla in ganska naturligt. Men jag kan ge några konkreta tips och den som har fler får mer än gärna kommentera.
 
1. Niyyah (avsikten). Förutom att bara vara medveten om att Ramadan är nära får man tänka igenom sina avsikter med Ramadan, med fastan, med allt som väntar och även med varje handling innan månaden. Se till att avsikterna inte är något annat än uppriktiga och goda. Att förbereda sig behöver inte alltid innebära nå, man kan se till så att små vardagliga grejer utnyttjas genom att t.ex. göra fler goda saker i Guds namn. Ställer man upp för någon på något, se till att det inte är bara för att, eller att du känner "jag orkar egentligen inte, suck.." utan, gör det med ett stort leende, i Guds namn, för att göra Honom nöjd och ingen annan! Avsikten är viktig i allt vi gör - det är den som räknas!
 
2. Granska dig själv. Uppriktigt och på djupet. Det är ingen annan som kan göra det förutom du. Människor borde i allmänhet lite oftare granska sig själva istället för att tänka på vad andra gör och hur de gör det och döma andra. Man borde sträva efter att så fort man börjar tänka något dåligt om en annan människa (eller överhuvudtaget börjar reflektera kring hur denne lever sitt liv), så ska man vända det mot sig själv och istället börja tänka på - hur lever jag mitt liv? Hur är jag egentligen? Vad kan jag förbättra? Vad vill jag uppnå med mig själv? Du vet säkerligen om många, många brister hos dig själv som kanske ingen annan känner till. Det kan handla om allt från tankar till blickar till ord, egenskaper, handlingar. Ingen är perfekt och alla gör vi fel, alla har någonting som kan förbättras. Tänk över sådana saker och gör upp mål för hur du vill förändras. Detta ska givetvis vara långsiktigt, dvs man ska inte bara förbättras under Ramadan och sedan återgå till sitt vanliga jag, men Ramadan brukar vara en bra startlinje (skippa "nyårslöften", this is the real deal). När du sedan kommit underfund med hur du kan göra dig själv bättre som människa (gentemot dig själv, andra och Gud) så - börja! Vänta inte till Ramadan utan börja redan nu, just för att förbereda dig inför Ramadan, för att känna dig själv bättre till mods när månaden börjar. Sluta upp med sådant som kan försämra din iman, avstå från sådant som du vet är dåligt och ersätt det med något bra istället (typ.. skippa musiken i hörlurarna och lyssna på Koranen, föreläsningar eller nasheed istället).
 
3. Förutom de "själsliga" målen med att rena sig själv/bli en bättre människa; sätt upp mål med hur du vill förbättra din iman. Exempel är; lära sig fler verser ur Koranen, lära sig fler av Guds namn, be fler sunnah eller frivilliga böner osv. Börja även med detta redan nu, vänta inte. Är man till exempel lite "lat" med bönen, skjuter upp den en timme eller två, ber kanske bara den obligatoriska fard-bönen.. sätt upp som mål att bli bättre på det, att be i tid och att även be varje sunnah bön. Och skrid till verket genast.
 
4. Att värma upp med fastan är inte heller helt fel för den som kan och vill. Nu när Ramadan inträffar en tidpunkt på året som är som längst och svårast att fasta igenom kan det vara svårt att vänja sig vid att plötsligt fasta 30 dagar i rad, 19 timmar i sträck. Ta del av den frivilliga fastan redan några månader innan Ramadan, fasta måndagar och torsdagar eller "de vita dagarna" (13, 14 & 15e varje månad i Hijra-kalendern). Förutom uppvärmning får man en enorm belöning insh'Allah. (Note: självklart går det bra att fasta andra dagar också).
 
5. Vad gäller att läsa ut hela Koranen så är det ju inget måste, men givetvis jättebra för den som kan och vill. Det är ett jättebra mål att ha! Även det kan man förbereda sig med innan, läsa Koranen lite oftare innan för att "komma in i det hela". Vill man sedan läsa ut hela Koranen under Ramadan får man se till att göra upp något slags schema som man följer, att säga "jag läser så mycket som jag orkar varje dag.." kommer aldrig funka. Ramadan är 29 eller 30 dagar. Koranen är uppdelad i 30 juz'. Alltså måste man ha som mål att läsa ut ett juz varje dag. Ett tips är att dela upp varje juz på 5 och sedan läsa några sidor efter varje obligatorisk bön, då blir det inte jättemycket på en gång (blir ca 4 sidor efter varje bön).
 
Gör dua oftare, be om förlåtelse, var vänlig och givmild mot din omgivning och dina medmänniskor, ge mer sadaqa, kontrollera dina ord och dina handlingar, öka din dyrkan, implementera sunnah och fler frivilliga gärningar i din vardag. Och gör allt detta med goda avsikter.. det är mina tips. Må Allah acceptera vår strävan, goda gärningar, dua och fasta och underlätta för oss alla!

sataraš

 
Sataraš är en bosnisk rätt, en slags vegetarisk gryta som kan göras i många olika former och i princip alla grönsaker man har kan komma till användning (behöver alltså inte följa receptet till punkt och pricka). Smakar riktigt gott, you should try it! Har sedan jag var liten älskat mammas olika sataras-grytor i umociti u njih, trots att jag inte var något stort fan av vegetariskt eller grönsaker som liten. PS. ät det med något gott bröd till!
  • Lite olja
  • 1-2 st röd lök
  • En nypa socker
  • 4 mellanstora (röda) paprikor
  • 2 mellanstora morötter
  • 1 tsk vegeta
  • 1-2 dl vatten
  • 2 burkar krossade tomater (á 400 g) eller ca 4 färska tomater + ½ pkt passerad tomat
  • Svartpeppar
  • 1-1,5 dl ris
Haka löcken i mindre bitar. Rensa paprikan och skär i bitar/skivor samt riv morötterna. Bryn lök i lite olja i en stekpanna, tillsätt en nypa socker. När löken får färg, lägg till paprika och vegeta. Tillsätt vatten och efter ett tag morot. När paprikan blir mjuk, häll ner de krossade tomaterna eller hacka tomaterna i små bitar och rör i plus passerad tomtat. Kom ihåg att röra om alltihop ordentligt varje gång du tillsätter något! Peppra och ev. salta efter smak (vegeta ersätter salt annars). Låt småputtra minst 10-15 minuter. Under tiden, tvätta och koka riset (låt det bara inte bli överkokt). När sataras är klart, blanda ner riset.

never forget, never forgive 11 july 1995

Varje år den elfte juli upplever jag att världen blir en mörkare plats, så även idag. Det känns som att himlen plötsligt hänger som en tung börda över våra axlar, och maktlöst står vi i dunklet och famlar. Det blir tyst. Jag hör inte längre fåglarna locka varandra med sina rop, jag hör inte trädkronornas sång och vågorna lägger sig tyst och stilla mot strandkanterna världen över. Trafiken hade kunnat frysa, för dess brus når inte mina öron. Tystnaden lägger sig över berg och dalar, sväljer allt levande i sitt mörker och sorg.
 
Det blir tyst när vi minns den elfte juli, nittonhundranittiofem. Dagen som alltid kommer vara förknippad med sorg, bedrövelse och saknad på ett sätt som inte går att hantera. För lika hastigt som när en ljuslåga slocknar i brist på syre slocknade den dagen tio tusen liv - brutalt och i grymhet, i hjärtat av Europa. Alldeles i onödan, fullkomligt i orättvisa.
 
Finns det utrymme för tårar? Finns det utrymme för vrede och sorg? Eller är vi dem som i tysnad bör sörja, som i tysnad bör glömma, som i tysnad bör förlåta. Aldrig. I Srebrenicas namn skall vi aldrig glömma, aldrig förlåta. Alltid minnas. Femtio tusen människor var där idag för att begrava ytterligare 520 söner, makar, fädrar. Bröder, morbröder, farbröder, far- och morföräldrar. Grannar, vänner, kusiner, släktingar. Ytterligare 520 landsmän, 520 hjältar, 520 martyrer som blivit framgrävda ur några av de hundratals massgravarna. Femhundratjugo själar som inte funnit sin frid på sjutton år - fram till idag. Den yngsta var i tidiga tonåren, den äldsta 90 plus, några stycken var kvinnor. Jag stirrar på namnen och årtalen och försöker inte ens svälja klumpen i halsen, trycka bort tårarna i ögonvrån. Plötsligt har offrena ett ansikte, ett namn, en titel, en personlighet. De välkända filmklippen från de heta sommardagarna 1995, som skulle komma att bli hela Europa smärta och skam, spelas om i huvudet om och om och om igen.
 
Så många barn. Så många nygifta. Så många nyblivna pappor. Så många som precis hade tagit sina första steg ut i livet när de rycktes ifrån oss på det mest hänsynslösa, kallblodiga och brutala sätten medan hela omvärlden likgiltigt såg på.
Vad finns mer att säga?
Var hittar man orden som kan beskriva den tyngd vi alla bär på?
Var hittar jag meningarna som kan förklara en mors bedrövelse, ett föräldralöst barns tårar?
Sorg är ett alldeles för litet ord, det låter så simpelt och banalt. Språket räcker inte till, världen har blivit tyst och utan ljud. Ingenting räcker längre till för att förklara det vi känner. Allting är bara stilla. Allting är förbi. Jag hoppas bara att rättvisan ska segra, så att mörkret som så tungt ligger över oss en vacker dag kan lätta.
 
We pray to You, Almighty God!
May grievance become hope!
May revenge become justice!
May mothers' tears become prayers,
that Srebrenica never happens again!
To no one, and nowhere.
 
Amin.
 
 
LÄSTIPS: "Okunnighet om Srebrenica gynnar folkmordsförnekarna" i Dagens Nyheter.

scones

 
Klassiska scones, går supersnabbt att baka (ingen jäsning och kort gräddtid, allt som allt tar det kanske 20 minuter) så det passar utmärkt att göra till frukost. De är godast när de är nygräddade och varma med tee till.
  • 7½ dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk el filmjölk
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Häll i mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg, rör inte i onödan. Dela degen i fyra delar. Platta ut varje del till en rund kaka (ca 1½ cm tjock och 12-15 cm diameter) direkt på en plåt täckt med bakplåtspapper. Skär två skåror i varje kaka i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.

Matbloggstoppen

RSS 2.0