taco-köttfärsås

Får bli en ofin mobilbild den här gången för ovanlighetens skull.
 
En lättlagad och snabb köttfärssås som skiljer sig i smaken från en klassisk köttfärssås då den är tacokryddad. Mums! Det piffade verkligen upp smaken, blev godare än vad jag förväntade mig. 
  • 500 g nötfärs
  • Smör
  • 1 pressad vitlök
  • 1 riven/hackad gullök
  • ½ dl chilisås
  • 4 dl creme fraiche
  • 1-2 dl passerad tomat
  • 1 tacokrydda-påse
Hacka/riv löken och bryn på svag värme i smör, lägg till färsen och bryn den tills den blir klar, jag kryddade även färsen något med kött&grill-krydda. Rör ner chilisås, passerad tomat, creme fraiche och pressa ner vitlök. Låt sjuda upp och rör sedan ner tacokryddan. Låt puttra på svag värme i ca 10 minuter. Serveras med spaghetti.

vilket verk av er Herre vill ni då förneka

 
"Han låter de två stora vattenmassorna röra sig fritt och mötas; mellan dem [har Han likväl dragit] en skiljelinje som
de inte kan överskrida. Vilket verk av er [allsmäktige] Herre vill ni båda då förneka?"
Ar-Rahman, 55:19-21 
 
"Och det är Han som låter de två stora vattenmassorna röra sig fritt - den enas [vatten] är sött och släcker törsten och
den andras är salt och bittert - och som har rest ett hinder mellan dem, en skiljelinje som de inte kan överskrida."
Al-Furqan, 25:53
 
Med hjälp av avancerad utrustning (som mäter temperatur, salthalt, densitet etc) är detta något som vetenskapen upptäckt först på senare tid, det vill säga att det finns ställen där två olika hav möts men en barriär mellan dem hindrar dem från att blandas - trots vågor, starka strömmar och tidvatten. Ändå nämns det i Koranen redan för 1400 år sedan. Allah is truly the Creator!

kebabpizza

 
Homemade kebabpizza - smakar faktiskt typ lika gott som hos pizzabagaren!

Pizzadeg
  • 25 g jäst eller 2 tsk torrjäst
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2,5 dl ljummet vatten, ca
  • 6-7 dl vetemjöl
Torrjäst: blanda med torra ingredienser och tillsätt sedan olja och vatten.
Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet, blanda tills jästen löst sig. Blanda ner salt, socker och olja. Rör i mjöl, lite i taget, och knåda tills du får en fast och elastisk deg. Strö lite mjöl över och jäs under bakduk i 40 min. Knåda ur degen och dela den i två delar. Kavla ut dem på mjölat bakbord och lägg dem på plåt (smord eller med bakplåtspapper).

Fyllning
  • 250 g passerad tomat
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ tsk salt, ½ krm svartpeppar
  • Oregano, basilika
  • Lite olja
  • 1-2 tomater
  • 1 lök
  • Ost
  • Fryst kebabkött (jag använde Qibbla's)
Blanda alltihop till tomatfyllningen och smeta på ett lager på den utkavlade pizzan. Skiva tomat och lök och lägg på pizzan. Riv ost och strö över här och var. Förstek kebaben i en stekpanna någon minut, lägg sedan på pizzan. In i ugnen på 250 grader i drygt 10 minuter. Ta ut den och låt svalna något, häll sedan på vitlökssås som du tillagar själv enligt följande:

Vitlökssås
  • 2-3 dl turkisk yougurt (går nog även bra med vanlig yoghurt)
  • 2 msk majonäs
  • 1-2 st pressade vitlöksklyftor
  • Salt och svartpeppar
Rör ihop samtliga ingredienser, smaka dig fram. Jag hade även i lite gräddfil för att få det mer "såsigare" då den turkiska yoghurten jag använde är ganska tjock i konsistensen.

kanelbullar


Ett recept på 40 st klassiska svenska kanelbullar. Lika gott till frukost som till kvällstee. Funkar bra att frysa, så för många kan man aldrig göra! Mycket godare än köpta. Sedan tycker jag det är en hög mysfaktor på att baka dessa. Älskade mammas kanelbullebak när jag var liten och hela huset luktade nygräddade bullar, kanske därför.

Deg
  • 14 dl vetemjöl
  • 150 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 50 g jäst
  • Ev. 2 tsk kardemumma
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och ta bort från värmen (ska vara fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål och häll över degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och ev. kardemumma. Tillsätt mjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Knåda länge för att slippa torrhet. Tillsätt mer mjöl om den är kladdig. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.

Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör/margarin
  • 4-5 tsk kanel
  • 1 dl socker
Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Knåda degen smidig på bakbord, dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred ett lager fyllning över kakan. Rulla ihop till en rulle och skär ca 1,5-2 cm tjocka skivor (20 st per rulle). Lägg i bullformar med snittytan uppåt och lägg på en bakplåt. Låt jäsa ca 30 min.

Pensling & garnering
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
Pensla med vispat ägg och på med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader (förvärmt) i 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

en annan sorts uštipci

 
Här är receptet på "min pappas" ustipci. Som jag skrev då finns det många olika sätt, varianter och former av detta onyttiga fenomen. Den här gången testade jag B's och även dessa blev supergoda. Det lite tråkiga är att de måste jäsa så de är inte lika morgonvänliga, men jag tror dock att man skulle kunna byta ut jästen mot bakpulver och skippa hela jäsningsbiten. Provar det nästa gång..
  • 7-8 dl vetemjöl
  • ½ pkt jäst el 1-2 tsk torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • Ljummet vatten (el mjölk)
Blanda alla ingredienser - man behöver ungefär ett glas vatten men man får prova sig fram tills man får till en bra deg. Låt jäsa till dubbel storlek. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del. Skär önskade rutor/former och valfria storlekar, ett tips är att trycka ut cirklar med hjälp av ett glas. Fritera dem i en stekpanna med väääldigt mycket uppvärmd olja i. Efter några få minuter har de fått fin färg, höjt sig och är färdiga att ätas.

as long as i am here


chili con carne

 
Här kommer ääääntligen receptet på min chili con carne som jag hade uppe i min förra blogg och som tydligen blev en hit, för sedan jag stängt ner den har jag fått förfrågningar om det här receptet många gånger av olika läsare. Och ja, det är verkligen så gott. Man jublade inte direkt i skolan om det stod chili con carne på matsedeln, jag gjorde inte det i alla fall, men den här hemlagade är supergod.
  • 1 stor gul lök
  • 1 röd paprika
  • 500 g nötfärs
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 burkar vita bönor i tomatsås
  • 2 msk tomatpuré (jag brukar även ha i lite chilisås om jag har det hemma)
  • 1 köttbuljongstärning
  • Salt (1 tsk), svartpeppar (1 krm), paprikapulver, chili och kryddor efter smak
  • Ev. 1 liten burk majs
Skala och finhacka löken samt skär paprikan i små bitar. Bryn färsen i matfett i en gryta med löken tills den fått fin färg (fast låt först löken bryna själv ett tag). Krydda köttet lite (t.ex. kött- och grillkrydda). Lägg till paprika. Tillsätt krossade tomater och bönorna samt tomatpuré (och chilisås). Och majsen, om man vill ha i den. Smula ner köttbuljongen, salta, peppra och krydda (jag brukar ösa på med alla möjliga kryddor, bl.a. kött&grill-krydda utöver de som står i ingredienserna). Låt grytan småputtra 15-20 min på spisen. Servera med kokt ris och broccoli.

Matbloggstoppen

RSS 2.0