ćuftete u paradajz sosu

 
Receptet ger ca 20 medelstora köttbullar.
 
Det här kallar vi i Bosnien för ćuftete, på svenska blir det väl köttbullar. Mitt recept är inget mindre än (mammas) köttbullar i tomatsås. Ja, jag har min mor och far att tacka för mycket god mat och kakor. Till potatismos är det här är i alla fall definitivt bland det godaste man kan servera! Vattnas i munnen bara jag tänker på det..

Köttbullar
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 dl vätska (vatten eller mjölk)
  • 500 g nötfärs
  • 1,5 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • 1,5 krm svartpeppar
  • Paprikapulver, kött & grill-krydda
  • Mjöl att rulla runt
  • Rapsolja för stekning
Blanda samman vätskan och ströbrödet i en bunke, låt svälla en kort stund. Smula ner nötfärs och salta färsen. Riv löken och pressa vitlöksklyftorna. Blanda ner detta samt ägg, rör om alltihop. Krydda med peppar, paprikapulver och ev. andra kryddor efter smak. Blanda ordentligt, använd gärna handen. Skölj händerna med kallt vatten och forma nu runda, medelstora köttbular. Rulla runt dem i mjöl. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttbullarna på medelvärme.
 
Tomatsås
  • 4 msk mjöl
  • 1 pkt passerad tomat a 500 g
  • 2 msk tomatpuré
  • Salt, paprikapulver, svartpeppar och en nypa socker
När köttbullarna är klara, sänk ner dem försiktigt i en kastrull med kokande vatten och låt småkoka på låg värme. Under tiden, gör såsen genom att blanda ner mjöl och paprikapulver med spiralvisp i den oljan som använts för stekning (dvs i stekpannan). Lägg ev. till en skvätt olja. Häll i de passerade tomaterna och tomatpuré, vispa konstant. Häll över vattnet från kastrullen (så mycket som man vill ha, jag brukar ha sås så att nästan hela stekpannan fylls - men kom ihåg att nivån höjs när köttbullarna läggs i). Smaka av med socker, salt och peppar. Lägg försiktigt över alla köttbullar i stekpannan igen. Låt småkoka under lock på svag värme en kort stund. 

Servera med potatismos (eller om man nu föredrar något annat), sen återstår det bara att njuta av varje tugga.
Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0