frukostbullar



Eftersom det alltid blir snabbfrukost på vardagarna blir det lyxfrukost till helgerna (ustipci, våfflor, pannkakor, omelett och annat gott) och idag blev det nygräddade frukostbullar/småbröd/småfranska. Kärt barn har många namn. Recept för ca 12 sådana:

  • 3 dl fingervarm mjölk 
  • ½ paket jäst (eller 1 msk torrjäst)
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Ägg för pensling samt frön för garnering

Torrjäst: blanda samman de torra ingredienserna först och rör sedan ner mjölken. 
Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken fingervarm, häll över jästen och rör om tills den löses upp. Tillsätt olja, salt och socker. Rör ner vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 60 minuter. Knåda och forma 10-12 runda bullar av degen på mjölat bakbord. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med ägg och strö över valfria frön. Grädda 10-15 min. 

Tips: jag brukar göra allt fram till plåtbiten på kvällen och sedan lägga hela plåten med bullarna i kylen så att de jäser sakta över natten. Ju varmare det är desto snabbare jäser det, så genom att ställa dem i kylen går det sakta och de är färdigjästa först på morgonen! Sedan gräddar jag dem och får dem nybakade till frukost utan minsta ansträngning.

Bregott på det (älskar hur det smälter på varmt bröd), ost, skivad kalkon, paprika och salladsblad. Eller något annat gott som man har i kylskåpet..

Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0