kycklingpaj

 
Eftersom den här köttfärspajen blev en hit här hemma (jag har kanske aldrig sett hubby mer lycklig över en maträtt än när den är i ugnen) tänkte jag testa en paj med kyckling också. Jag letade och letade efter ett bra recept men alla var så olika och ingen lockade mig jättemycket så till slut kombinerade jag ihop ett eget recept. Och jag kan lova er att även den här pajen blev en hit!
 
Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl 
  • 150 g smör eller margarin
  • 0,5 dl vatten
Sätt ugnen på 225 grader. Smula sönder smöret i mjölet. Häll i vattnet och knåda ihop till en deg. Tryck ut i en pajform och ställ i kylen i 30 min. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda den i en förvärmd ugn på 225 grader i ca 10 min. Ta ut och låt svalna något. 
 
Fyllning
  • 400 g kycklinginnerfilé, ca
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 3 champinjoner
  • 2,5 msk chilisås (stark)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 tsk soya
  • Salt, peppar och grillkrydda
  • ½ tomat
  • 1-2 dl riven ost
Skär kycklingen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Skiva champinjonerna. Skölj och finhacka paprikan. Stek kycklingen genomstekt i matfett i stekpanna, krydda med grillkrydda. Lägg över kycklingbitarna på tallrik. Lägg till lite mer smör i stekpannan och fräs löken. Tillsätt paprika och champinjoner, bryn alltihop en stund. Häll tillbaka kycklingen. Tillsätt chilisåsen. Häll på grädde och creme fraiche. Rör ner soya. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda en stund. Fyll pajskalet med kycklingröran. Skiva tomaten och lägg på några ställen på pajen, häll sedan över den rivna osten. Grädda på 225 grader i ca 15-20 min. Servera med grönsallad.
 

kycklingpasta med touch av citron och basilika

 
Receptet till den här pastan hittar ni HÄR. Det är alltså laxpasta-receptet, bara att jag använde kyckling den här gången! Jag älskar den här pastan, så gott. Dock föredrar jag faktiskt såsen med lax istället för kyckling, smakerna går så bra ihop med laxen att det blir oslagbart. Men det är inget fel på den här varianten heller.

bosnisk kyckling med ajvarris i ugn

 
Det här receptet har jag haft uppe tidigare, men beslutade mig för att re-posta en uppdaterad version. Det är en maträtt min mamma lärt mig och hon kallar den "peka" (uttal pekka). Jag har förstått att peka är ett annat ord för sač och att man brukar kalla det för "peka" när man blandar ihop potatis/ris/grönsaker med kött i en plåt och tillagar det "ispod sača" eller "ispod peke" (ja.. och hur förklarar man det på svenska? Google-bilder får förklara). Givetvis behöver man inte en sač för det här, även om det säkert hade varit mycket godare, utan namnet härstammar alltså bara därifrån. Att ha i ajvar i riset är nog mina föräldrars egna påhitt och det gör verkligen susen, riset blir SÅ gott!
  • Kycklingben/lår
  • 5 dl ris, ca
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 3 dl ajvar (mild)
  • 1 msk olja
  • Vegeta, salt
Tvätta och rensa kycklingbenen. Skala lök och morot, skiva moroten. Lägg kycklingen i en större kastrull och täck med vatten. Lägg i en hel lök och morot i kastrullen samt salta vattnet med salt och vegeta. Koka upp under lock och låt koka i ca 25 min.
 
Sätt ugnen på 200-225 grader. Skölj riset i en bunke, krydda med vegeta. Rör ner olja och ajvar i riset, blanda ordentligt. Smörj in en plåt med olja och häll på riset, fördela jämnt över botten. Skala potatisen och skär i klyftor, lägg över riset. Lägg in plåten i ugnen några få minuter för att hetta upp. Ta sedan ur plåten och lägg på kycklingbenen, krydda ovansidan med t.ex. kött- och grillkrydda. Täck sedan riset med vatten ur kastrullen. Lägg tillbaka plåten i ugnen, grädda i totalt ca 30-40 minuter men t ut plåten ungefär var tionde minut och häll över mer av vattnet ur kastrullen. 

Ti moje skriveno dozivanje cujes

Allahu moj, nemoj odbiti moju nadu,
niti skrenuti srce koje čezne za Tvojim davanjem


ryska hattar (ahmedije)

 
Till bajram bakade jag dessa godingar, som både är en fröjd för ögat och magen. De är pilliga att göra och tar lite tid samtidigt som de sedan försvinner i ett nafs, men det är såå värt. På bosniska har de många olika namn: ahmedije, ruske kape, subare eller subarice osv - vad säger man, kärt barn har många namn?! Själv tycker jag de är mest lik en ahmedija (bild) och kallar dem också därefter. Men på svenska får det bli ryska hattar.
 
Receptet ger ca 10 stora som på bilden, dvs som man får av ett normalt dricksglas, men man kan göra mindre och fler om man vill. Ett tips är att börja med fyllningen, då den ska kallna helt, och därefter kakbottnet.
 
Kakbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl olja
  • 1 dl varmt vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2,5 msk kakao
Sätt ugnen på 180 grader. Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulor och socker pösigt, rör ner olja och vatten. Blanda ihop mjöl, bakpulver och kakao och rör ner i äggulesmeten. Rör till sist ner äggvitorna och rör till en jämn smet. Häll i en smord eller pappersklädd plåt, ca 35x26. Grädda 20-25 min mitt i ugnen. Låt svalna. Skär sedan ut runda kakor med hjälp av ett glas.
 
Fyllning
  • 5 dl mjölk
  • 8 msk vetemjöl
  • 4 msk socker
  • 1,25 msk vaniljsocker
  • 250 g margarin
  • 3 dl florsocker
Blanda mjöl med ca 1 dl mjölk. Koka upp resten av mjölken med socker samt vaniljsocker under omrörning. Häll i mjölblandningen när mjölken kokat upp, låt sjuda tills det tjocknat under ständig omrörning. Låt svalna helt. Vispa margarin med florsocker och vispa sedan ner i den kalla fyllningen.
 
Glasyr och ihopsättning
  • 2,5 msk olja
  • 100 g mörk blockchoklad
  • Kokosflingor
Dela varje rund kaka mitt itu. Bred på fyllning på en halva och lägg på andra halvan, bred sedan på fyllning runt om kakan och även kanterna på toppen (för att "rama in" toppen). Rulla sidorna samt kanterna i kokos. Smält choklad och olja på svag värme under omrörning för att det inte ska brännas vid. Toppa kakorna med chokladglasyren. Förvara i kylen.

praise be to God, Lord of the Worlds

 
Idag tar jag farväl av Ramadan. Jag tar farväl med sorgset hjärta och händerna upphöjda mot skyarna. Ya Allah, acceptera vår fasta, vår möda, våra goda handlingar, våra böner, dua, all vår ibadah. Ya Allah, förlåt våra synder; oavsett om de är medvetna eller omedvetna, små eller stora, oavsett om de har yttrat sig i handlingar, ord eller tankar. Ya Allah! Sannerligen är den här månaden en välsignelse, en gåva, ett gyllene tillfälle att rena kropp och själ, lätta sitt hjärta, samla kraft, höja sin iman och - framförallt - komma närmare Dig.
 
De senaste nätterna har jag stått på balkongen, betraktat natten, betraktat himlen, betraktat stjärnorna. Varje gång har jag tänkt: vem är jag? Vad är mina ynka tjugotre år i en tid utan början och slut? Här står jag, i detta oändligt stora universum och jag är knappt en liten prick. Jag är inte ens ett sandkorn i vårt största öken, inte ens en droppe i vår största ocean - jag är ännu mindre än så. Jag är bara en av alla dina tjänare, ya Rabb, Du är min Herre, min Skapare! Ändå känner jag mig speciell, utvald, sedd, hörd. Jag känner tröst, hopp, glädje, värme i min dua - i mitt samtal med Dig. En fridfull konversation som stillar mitt inre. Du hör den tystaste sucken, Du vet vad jag ska säga innan jag yttrar orden, Du vet bättre än mig vad det är jag tänker, känner, behöver, ya Alim! Tack, Gud, för att Du har väglett just mig på den rätta vägen, för att Du inte låtit mig leva i villfarelse och treva i blindo. Tack för varje prövning som fört mig närmare Dig, ya Rahman. Tack för allt jag har och inte har, för allt som Du gett mig och för allt som Du låtit passera förbi mig, ya Rahim. Sannerligen är allt från Dig, ingenting händer utan Din vilja och Ditt tillstånd, Du styr över allt och allt ligger i Dina händer. Ya Allah, od milostivih si Najmilostiviji, nema boga osim Tebe; hvaljen neka si! Samo se Tebe bojimo, Tebi robujemo, na Tebe se oslanjamo i od Tebe svaku pomoc trazimo. Ti si nas Gospodar i Zaztitnik, pa divnog li Gospodara i Pomagaca..

bountyrutor

 
Botten
  • 3 ägg
  • 4,5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao
  • 225 g smör/margarin
  • 2 dl vatten
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao väl och rör ner i bunken. Smält smöret och koka upp vattnet i samma kastrull. Rör ner i smeten och vispa ihop. Smörj och bröa alt. klä en plåt (ca 24x30 cm) med bakplåtspapper. Häll ut smeten i plåten och grädda mitt i ugnen 20-25 min. Ställ i kylen och låt svalna helt. Förbered sedan kokosfyllningen.

Kokoskräm
  • 225 g smör/margarin
  • 4 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 1 påse kokos a 200 g
Smält smöret i en kastrull. Rör ner florsocker, ägg och kokos. Bred på kokoskrämen på chokladbotten. Ställ i kylen och låt stelna.
 
Topping
  • 200 g ljus choklad
  • 0,75 msk olja
Smält chokladen över vattenbad (alt. på väldigt svag värme under ständig omröring) tillsammans med olja. Bred ut chokladen över kokosfyllningen. Ställ i kylen och låt stelna. Skär sedan i rutor.

who is Allah?

"He is Allah, besides Whom there is no god, the Knower of the unseen and the seen. He is the Beneficent, the Merciful.
He is Allah, besides Whom there is no god, the Sovereign, the Holy, the Perfection, the bestower of Faith, the Overseer, the Almighty,
the Compeller, the Superior. Glory be to Allah; Exalted is He above whatever they associate with Him! He is Allah, the Creator, the Inventor,
the Fashioner; His are the most beautiful names. Whatever is in the heavens and earth is exalting Him; and He is the Mighty, the Wise."
 
Al Hashr, 59:22-24

Matbloggstoppen

RSS 2.0