bosnisk kyckling med ajvarris i ugn
Det här receptet har jag haft uppe tidigare, men beslutade mig för att re-posta en uppdaterad version. Det är en maträtt min mamma lärt mig och hon kallar den "peka" (uttal pekka). Jag har förstått att peka är ett annat ord för sač och att man brukar kalla det för "peka" när man blandar ihop potatis/ris/grönsaker med kött i en plåt och tillagar det "ispod sača" eller "ispod peke" (ja.. och hur förklarar man det på svenska?
Google-bilder får förklara). Givetvis behöver man inte en sač för det här, även om det säkert hade varit mycket godare, utan namnet härstammar alltså bara därifrån. Att ha i ajvar i riset är nog mina föräldrars egna påhitt och det gör verkligen susen, riset blir SÅ gott!
- Kycklingben/lår
- 5 dl ris, ca
- 2 potatisar
- 1 gul lök
- 1 morot
- 3 dl ajvar (mild)
- 1 msk olja
- Vegeta, salt
Tvätta och rensa kycklingbenen. Skala lök och morot, skiva moroten. Lägg kycklingen i en större kastrull och täck med vatten. Lägg i en hel lök och morot i kastrullen samt salta vattnet med salt och vegeta. Koka upp under lock och låt koka i ca 25 min.
Sätt ugnen på 200-225 grader. Skölj riset i en bunke, krydda med vegeta. Rör ner olja och ajvar i riset, blanda ordentligt. Smörj in en plåt med olja och häll på riset, fördela jämnt över botten. Skala potatisen och skär i klyftor, lägg över riset. Lägg in plåten i ugnen några få minuter för att hetta upp. Ta sedan ur plåten och lägg på kycklingbenen, krydda ovansidan med t.ex. kött- och grillkrydda. Täck sedan riset med vatten ur kastrullen. Lägg tillbaka plåten i ugnen, grädda i totalt ca 30-40 minuter men t ut plåten ungefär var tionde minut och häll över mer av vattnet ur kastrullen.
Kommentarer
Svar:
När du vill min fina! Du får boka in en dag med gott hos mig ;) <3
Nida V.
Svar:
Nej stoppa bara i en hel skalad lök! Syftar till att ge smak åt vattnet bara, slängs sen.
Nida V.
Svar:
Hej! Ja, jag minns faktiskt exakt vad sidan hette :) vi beställde härifrån http://www.megatrend-vjencanje.com jag kan verkligen rekommendera dem, har bara positiv erfarenhet och de har så fina kort. Nek ti je s srecom!
Nida V.
Svar:
Bas ti hvala na pohvali ;) ja jag försöker vara så detaljerad som möjligt. Det är kul att skriva recept också för man måste vara mer noga med vad och hur mycket man använder, speciellt sådana här bosniska recept som mamma bara förklarat hur man gör - det är ju väldigt mycket mätt "od oka" haha så för att få till det i mått är det ju lite mer noggranhet som krävs. Kram!
Nida V.
Svar:
Det går fint att äta kycklingfilé till!
Nida V.
Svar:
Det ska bara vara med i vattnet medan man kokar, behöver inte hackas. Det ger bara lite extra smak åt vattnet. Moroten kan du slänga med i plåten sedan så kan den ätas. Hoppas det smakar!
Nida V.
Trackback