köttfärspiroger

 
En favorit från barndomen ack såå gott! De är alltså fyllda med köttfärs och funkar både som mellanmål, lunch med en god sallad eller på buffébordet. Perfekt att ta med sig på picknick också. Recepter ger 16 st.
 
Deg
  • 150 g margarin
  • 3 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 l vetemjöl ca
Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med degvätskan. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta och knåda länge till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30-40 min. Förbered fyllningen. 
 
Fyllning
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g nötfärs
  • 0,5 pkt finkrossade tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 msk soja
  • Salt & svartpeppar
Skala och hacka löken. Hetta upp matfett i en stekpanna och fräs löken mjuk, pressa i vitlöken. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den är klar. Rör ner krossad tomat, tomatpuré och soja. Låt småputtra och smaka av med salt och peppar. Låt fyllningen svalna.
 
Ihopsättning
  • Ägg
  • Mjölk

Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen smidig och dela den i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn, rund kaka. Lägg några matskedar fyllning på den ena sidan. Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa en stund. Pensla pirogerna med en blandning av ägg och en skvätt mjölk. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter.


amerikanska chokladmuffins

 
Riktigt chokladiga och goa chokladmuffins, recept från Kungsörnen något justerat. Kanske inte riktigt som donkens (ja, jag älskar deras muffins!) men close enough. Vet inte exakt hur många det blir för jag ökade alla ingredienser med 50% för att få en större sats (storbak inför grill) - vilket gav mig en hel plåt med "små" muffins (12 st) och en hel plåt med stora muffins (6 st) plus två små till! Så jag gissar på att receptet nedan ger ca:
 
6 stora eller 12 små
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1 dl kakao
  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk 
  • 1 dl olja
  • 200 g mörk och/eller ljus choklad
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao - blanda väl. Vispa ihop ägg, mjölk och olja med elvisp. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet. Hacka lagom stora chokladbitar, rör ner hälften i smeten. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll formarna med smeten. Toppa med resten av chokladbitarna, tryck inte ner dem för de sjunker under gräddningen. Grädda i ca 15 minuter för mindre muffins och 20 minuter för stora. 

dumlekakor med noblessetäcke

 
En läsare frågade om jag hade testat dumlekakor. Det hade jag inte, men jag skrev upp det på min att-baka-lista (jag har faktiskt en sådan, haha) och nu har jag skridit till verket. Småkakor är det aldrig överflöd av. De blev väldigt söta, såpass söta att man nog kan halvera dumlekolan och lägga en halv i varje istället.
 
20 st dumlekakor
  • 200 g margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 20 st dumlekolor original
  • 20 st noblesse original crisp
  • 20 st folieformar
Rör ihop margarin, strösocker, vetemjöl och bakpulver till en smidig deg. Låt stå kallt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Dela mördegen i 20 lika stora delar och rulla till runda bollar, lägg i folieformar på en plåt. Tryck ner en dumlekola i varje degboll. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut kakorna ur ugnen och lägg genast på en bit Noblesse på varje kaka innan de har kallnat så att chokladen smälter ut över kakorna. Ställ i kylen och låt stelna ordentligt. 

pizzabullar

 
Jag grävde fram det här gamla receptet från hemkunskapen i högstadiet, pizzabullar som jag minns var riktigt goda. Det har dock gått typ nästan tio år (hujeda mig, är jag så gammal?) så minnet kanske inte var riktigt sådär pålitligt. Men, jo, det stämde, goda var dem! Perfekt för picknick, buffé eller som snacks. Receptet ger ca 20 st.
 
Deg
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,25 dl olja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk socker
  • 6 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarmt. Häll mjölk över jästen tills den löses upp och tillsätt sedan salt och socker samt olja. Mät upp vetemjöl och rör ner, arbeta degen tills den är mjuk och blank. Om degen är för lös, tillsätt mer mjöl. Låt jäsa under duk ca 20 min. Förbered fyllningen under tiden enligt nedan.
 
Fyllning
  • 2 dl riven ost
  • 4 färska champinjoner
  • 1 dl tomatpuré eller chilisås
  • 1 msk soya
  • 1 tsk oregano
  • 1 msk olja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
Riv osten och hacka champinjonerna. Blanda samman tomatpuré/chilisås, soya, oregano, olja och vitlök. Arbeta ihop degen och kavla ut till en rektangel. Bred ut tomatröran, strö på osten och champinjonerna. Rulla ihop och dela rullen i 20 lika stora delar. Låt jäsa 20 min under bakduk.
 
Pensling
  • 1 ägg
  • 1 dl riven ost
Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över lite ost på varje. Värm ugnen till 225 grader. Grädda 12-15 min och låt sedan svalna på bakgaller.

korv stroganoff

 
Värst vad insnöad jag är på korv i dagarna, haha.. Här kommer i alla fall mitt recept på korv stroganoff men det finns säkert massor med sätt att laga det på. Funderade på om jag skulle köra med passerad tomat på något sätt istället men det fick bli vispgrädde och tomatpuré som huvudingredienser för såsen. 
 
Receptet ger ca 5 portioner.
  • 500 g korv
  • 1 gul lök
  • 2 msk olja till stekning
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Strimla korven på längden. Skala och finhacka löken. Fräs lök och korv i oljan i en stekpanna. Tillsätt grädde, creme fraiche, tomatpuré och soja - rör om. Låt puttra 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.

korvgryta med potatis

 
En enkel korvgryta från barndomen.
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 tomat
  • 4-5 större potatisar
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk ajvar
  • 2,5 msk tomatpuré
  • 1 l vatten, ca
  • Kycklingkorv (ca 150-175 g)
  • Salt, svartpeppar, vegeta, paprikapulver
  • Maizenamjöl
Skala och finhacka löken. Skala och skiva moroten. Tärna tomaten. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg allt förutom potatisen i en gryta med matfett (olja/smör) och stek ihop. Tillsätt ajvar och tomatpuré, rör om. Bryn alltihop en stund. Häll ner potatisen samt lite vegeta och låt även den bryna en stund med alltsammans. Koka upp vattnet och häll över. Låt koka under lock tills potatisen är färdig. Skiva korven och stek i stekpanna, rör sedan ner i grytan mot slutet. Tillsätt mer vatten vid behov. Smaka av med salt och peppar samt ev. andra kryddor efter smak. För att få en lite tjockare konsistens på grytan: blanda maizenamjöl med kallt vatten i ett glas och häll ner under omrörning.
 
Servera med bröd.

i grmljavina velica i hvali Njega

 
En passande vers dagen (vädret) till ära.
 
"It is He who shows you lightening, causing fear and hope, and generates the heavy clouds. And the thunder exalts [Allah] with praise of Him - and the angels [as well] from fear of Him; He sends thunderbolts and therewith He strikes whom He wills, yet they dispute about Allah; He is severe in punishment."
 
Ar Ra'd, 13:12-13

choklad och marängkaka

 
Ett recept jag snubblade över på insta, såg så gott ut att jag var tvungen att prova, inte minst för att jag är inne i en marängperiod just nu haha. Lite udda kaka (aldrig bakat med farinsocker innan) men söt och god. Här kommer ett något småjusterat recept;
 
Botten
  • 200 g rumsvarmt margarin
  • 1 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 4,25 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk salt
Vispa margarinet med socker och farinsocker pösigt. Rör ner vatten och äggulor. Blanda ihop resterande torra ingredienser och rör ner i smeten. Vispa tills du får en slät smet (kommer bli väldigt tjock). Smörj en mellanstor plåt och bred ut smeten.
 
Chokladlager
  • 200 g marabou daim
Krossa/hacka chokladen och strö ut över smeten.
 
Marängtoppen
  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl socker
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt lite socker i taget (se till att bunke och vispar är helt rena från fett och rester). Vispa tills du får en hård och blank marängsmet, du ska kunna vända upp och ner på bunken. Bred ut över kakan. Grädda 15-20 min i 200 grader (jag skulle rekommendera att öka på gräddningstiden och dra ner antalet grader, marängen blir som bäst ju saktare den får gräddas).

Ställ i kylen och låt stelna innan kakan skärs i bitar.

Matbloggstoppen

RSS 2.0