hallonmuffins med crumble

 
Muffins och smulpaj - allt i ett. Ja, jag kan säga att det vattnades i munnen när de var i ugnen och den ljuvliga vaniljdoften spred sig i hemmet. Erkänner också att jag högg in sekunden jag tog ut dem, innan de hann svalna ordentligt. Anyway. Det går att använda vilka bär som helst, blåbär kan jag tänka mig är supergott (blåbärspaj är en favorit), men jag körde på hallon då jag hade färska hemma - yummie. Receptet ger 12 st normalstora muffins.
 
Smeten
  • 100 g smör/margarin
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • En liten nypa salt
  • 150 g hallon, minst!
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Rör ner det smälta smöret samt mjölk. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt och rör försiktigt ner i smeten. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt. Vänd ev. hallonen i lite mjöl, på så sätt blir de fastare under gräddningen. Häll ner 1 sked smet i varje muffinsform, lägg på några hallon. Fyll sedan på med smet. Lägg även några hallon på toppen av smeten igen.
 
Smulpajstäcke
  • 75 g margarin
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
Rör ihop havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Tärna margarinet och nyp ihop tills det blir smuligt. Strö smuldeg på toppen av varje muffins. Grädda i mitten av ugnen i drygt 25 min. Låt svalna på galler. Klart!

shish ćevap

 
Nötköttspett på bosniskt vis; på tandpetare haha. 
  • 500 g nötkött
  • 3 st gul lök
  • 3 st stora morötter
  • Tandpetare
  • Olja
  • Vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tomat
  • Lagerblad, basilika, paprikapulver, salt, svartpeppar & vegeta
Skär köttet i små tuggbitar, salta och peppra. Skala och skär även lök och morot, löken i grova bitar och moroten i skivor. Trä på en tandpetare i den här ordningen: lök, morot, kött, lök, morot, kött, morot, lök. Häll  olja på bottnet av en tjockbottnad kastrull eller stekpanna och lägg sedan spettarna i en cirkel, salta och peppra en aning. Häll på vatten så att alltihop täcks och låt koka upp under lock. Sänk sedan värmen och tillsätt tomatpuré, riven tomat, lagerblad, basilika, paprilapulver, samt krydda och peppra efter smak. Täck med lock och låt småkoka på svag värme ca 45 minuter tills köttet är färdigt och mört. Servera med ris eller potatismos. 

kanellängd

 
Tre sorters kakor bjöds det på hos oss till bajram och en av dessa var kanellängder. Precis som köpta fast ännu bättre såklart, som alltid med hembakat :) tidigare har jag bakat en annan sorts längd, vetelängd med vaniljkräm och sylt, som var så omtyckt den med. Receptet ger 2 st längder.

Deg

  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk kanel
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g rumsvarmt margarin
  • 1 ägg
  • 10 dl vetemjöl, ca
Värm mjölken och kanelen i en kastrull fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölkblandningen och rör om tills jästen löses upp. Rör ner socker, salt, smör och ägg. Rör ner vetemjöl, lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca en timme.
 

Fyllning

  • 150 g rumsvarmt margarin
  • 1 msk kanel
  • 1 dl socker
Rör ihop socker, margarin och kanel. Låt stå i rumstemperatur så blir det lättare att bre ut sedan. Knåda degen och dela den därefter i två bitar. Kavla ut varje deg till två rektangulära kakor, ca ½-1 cm tjocka. Bred på fyllningen och rulla ihop (långsida till långsida). Lägg längderna bredvid varandra på bakplåtspapper i en långpanna. Klipp/skär djupa jack i rullen med ca 1,5 cm mellanrum (här finns en bra video som förklarar hur). Vik varannan bit åt höger och varannan åt vänster. Låt jäsa under duk ytterligare 45 min minst.
 
Garnering
  • Pärlsocker
  • 1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.


q&a - hijab

Bild från weheartit.
 
Hej syster. Jag ska snart börja med slöja. Har bara lite frågor, jag ser dig som en förebild. 
Tycker du att det är okej med färgglada slöjor ? Jag tycker färger är fint. För jag har hört atrt det drar till sig uppmärksamghet om man har typ rött, rosa. blått osv. 
Och en sminkfråga också, smink är ju haram inom islam, tycker du att det är okej med lite smink om man har slöja? 
Tacksam för svar.
 
Först och främst gratulerar jag till ditt beslut att börja bära slöja mashaAllah må Allah belöna dig och stärka din iman! Syster, det viktiga är inte vad jag eller någon annan tycker är okej utan vad som faktiskt är okej ur ett islamiskt perspektiv. Alla står till svars för sig själva och alla befinner sig på olika nivåer. Nu är inte så fallet men låt oss säga att även om jag skulle bära ett ton smink och någon skulle fråga mig om min åsikt om smink så skulle jag utan tvekan säga att det är haram, för även om jag inte har uppnåt just den nivån av iman att avstå från något som är haram så blir inte den saken mindre haram för det, om du förstår hur jag menar. Och det är extremt farligt att förneka något från Koranen eller sunnah bara för att man själv inte kan ta åt sig av det.
 
Vad gäller färg: jag har förstått (efter att ha kollat upp källorna noga för att inte säga fel) att det inte spelar någon roll, att färg är okej så länge man fortfarande klär sig på rätt sätt och bär slöjan på rätt sätt, och så länge kläderna inte skriker efter uppmärksamhet så man får väl använda sunt förnuft. Det finns alltså ingenting som säger att enbart svart eller mörka färger skulle vara okej. Läs gärna mer här och här (sista stycket). Och, ja, färg är fint och hijabfashion kan vara så vackert! :)
 
Vad gäller smink är det (och även parfym) haram att använda ute bland icke-mahrams.
 
Men, för att inte andra ska avskräckas totalt: beroende på var man är med sin iman får man ta det i sin takt. Jag personligen tycker att det viktigaste steget är att man börjar bära slöja (givetvis inte precis hursomhelst heller, dock), och att man sedan tar allt därifrån.. om man har slöja med lite smink eller har den si eller så, det är inte hela världen, det viktigaste är att man faktiskt bär slöja och höjer sig själv till next level när man är redo för det. Givetvis ska man uppfylla villkoren för hijab också, alltså att man täcker allt det som ska täckas. Det vill säga inga halsar eller öron eller armar upp till armbågen synliga osv (som tyvärr är vanligt idag), att kläderna inte formar sig efter kroppen eller är genomsynliga etc etc. Men att inte ha slöja bara för att du sminkar dig lite är hundra gånger värre än om du bär slöja och sminkar dig lite. Ibland kan man inte ta åt sig av allting på en gång och det är okej om man har rätt avsikter. Islam kom inte under en natt i sin helhet utan gradvis åt folket under en lång period, varför? Bland annat för att ingen eller få hade kunnat acceptera allt på en gång. Ibland får man prioritera, det gjorde även vår profet (saw) när han lärde ut Islam till folket. Summa summarum - jag ser det såhär, som exempel; hijab är obligatoriskt, smink är en synd. Lämna inte något som är obligatoriskt för en synd. ALLA människor syndar både medvetet och omedvetet men det kan man inte använda som ett argument för att lämna det som är obligatoriskt (bönen, fastan, zakat, hijab m.m.). Det är trots allt bland annat de sakerna som håller vår iman i schack och även gör oss till ännu mer rättfärdiga muslimer inshaAllah.
 
Och Allah vet bäst.

tonfisk i currysås

 
Noll inspiration och tidsbrist ledde till att jag improviserade ihop denna "ihopslängda" maträtt som faktiskt blev en riktigd god pastasås av tonfisk och därför förtjänar att dokumenteras. Exakta måtten vet jag faktiskt inte då jag bara tog vad jag hade på ett ungefär, men om jag i efterhand gissar mig till måtten så blir det väl något åt det här hållet (men man kan prova sig fram med kanske en skvätt vispgrädde också osv); 
  • 2 burkar tonfisk (i bitar) i olja
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • Salt, svartpeppar, curry
  • Broccoli
  • Pasta
Låt den ena burken tonfisk rinna av och behåll det mesta av oljan i den andra burken. Fräs tonfisken i stekpanna och finfördela med trägaffel. Rör ner creme fraiche, gräddfil och majonnäs. Smaka av med salt, peppar och curry. Låt puttra en stund. Koka broccoli och pasta och servera till.

Matbloggstoppen

RSS 2.0