koladröm med daimgrädde och jordgubbar

 
Har länge velat baka denna och i måndags blev det av, min svåger till ära. Behöver jag säga hur god den är? Tror att både rubriken och bilderna talar för sig själva.. Inte heller svår att göra då den inte kräver mycket tillagning. Den är typ besläktad med bannoffee pajen men den största skillnaden är väl jordgubbar och så daim i grädden, yum!
 
Och givetvis orkar man inte strula till det med kondenserad mjölk när man nu kan köpa karamelliserad, men den som vill koka en burk i 2-3 timmar får gärna använda sig av sötad kondenserad mjölk istället, haha. 
  • 1 burk karamelliserad mjölk (400 g)
  • 150 g smör
  • 300 g digestivekex
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dubbeldaim
  • Jordgubbar (ca 400 g)
Klä insidan av en tårtform (ca 24 cm) med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matbredare och blanda smulorna med det smälta smöret. Tryck ut kexblandningen på botten av formen. Ställ i kylen minst 1 timme. Lossa sedan digestivebottnen från formen och ställ på ett fat. Bred på kolakrämen. Vispa grädden hårt, hacka daimen och blanda ner 3/4 i grädden. Bred på daimgrädden, toppa med jordgubbar och strö över resten av daimen.

mormors lokum

 
En typisk bosnisk kaka som kallas för bosanski lokum eller gurabije. Det här är ett mormorsrecept såklart, hos min nana finns alltid nybakade lokumi (som jag älskade att doppa dem i mammas kaffe när jag var liten). Och såklart har bosniska nane inget recept utan "mäter med ögat" så måtten har jag fått uppskatta själv när jag stod bredvid när hon bakade. Ingen kan göra som hennes men försöka går ju och idag testade jag för första gången själv.
 
Mina blev för tunna, de ska vara högre. Vet inte vad som hände för jag tyckte de såg bra ut när jag formade dem haha men de plattade ihop sig och växte mer på sidorna istället för på höjden. Ställde dem för långt från varandra antar jag, så ett tips är att ställa dem tätt så de mest kan växa uppåt.
 
Till ca 20 st behövs:
  • 225 g rumsvarmt margarin
  • 1 litet ägg
  • 2,75 msk olja
  • 1,25 dl socker
  • 6-7 dl vetemjöl, ca
  • 1,5 tsk bakpulver
Lägg margarinet i en bunke, värm en aning i mikro (det är ok om den börjar smälta). Tillsätt ägget samt oljan och rör om med träsked, vispa vid behov. Rör ner socker. Blanda vetemjöl med bakpulver och tillsätt stegvis, inte all mjöl på en gång, samtidigt som du rör. När degen börjar bli fast, fortsätt arbeta och knåda den med handen. Degen ska varken vara för mjuk eller hård, ungefär som en formbar mördeg, tillsätt alltså mjöl efter behov. När degen är klar är det dags att forma dem, rulla först till bollar och tryck sedan ut dem försiktigt mellan handflatorna, man kan också göra dem runda om man vill. Gör ett litet streck på ovansidan med en vanlig bordskniv. Lägg på en ugnsplåt (behöver ej smörjas). Värm ugnen till 225 grader och ställ in dem. Sänk värmen genast till 200 grader. Efter 7-9 minuter, sänk till 175 grader och grädda tills de är klara. Strö över strösocker medan de fortfarande är varma. Låt svalna.

snabb kycklingpasta med smak av paprika och chili

 
En egen-imporivserad pastarätt jag slängde ihop, sånt är ju både lätt och gott. Man kan egentligen ha i vad man vill.. men här kommer det jag hade i. Jag använde ICA's lättvariant på creme fraiche för den andra vanliga var slut dock men såklart funkar vilken som.
  • Valfri pasta (snäckor hade jag)
  • 4 st kycklingfileer
  • Champinjoner, skivade på burk eller färska
  • Broccolibuketter frysta
  • 2 burkar creme fraiche paprika & chili
  • Salt, vitpeppar
Koka pastan. Skär kycklingfileerna i tunna skivor, bryn i stekpanna med olja tills den är genomstekt. Salta och krydda med lite vitpeppar. Skiva champinjonerna och bryn en stund med kycklingen och tillsätt även broccolin. Häll på creme fraiche. Låt koka upp, späd med lite vatten eller vispgrädde om såsen blir för tjock. Smaka av!

Matbloggstoppen

RSS 2.0