oreotårta

 
Hittade detta recept för ett lååångt bra tag sen (förmodligen när jag var preggo och surfade alla möjliga recept) på en norsk blogg och var tvungen att skriva ner det. Sen har jag tänkt ganska ofta på att jag måste baka den, men det har aldrig blivit av.. förrän nu. Och tur är väl det, att det till slut blev av, för den här var lite av en oreodröm! Så mäktig dock - en riktig sötbomb. 
 
Sen så är det en no bake cake så trots att den har många steg är den inte så jobbig att göra. 
 
Oreobotten
  • 300 g oreokakor
  • 100 g smör
Ta bort det vita från oreokakorna och lägg i en skål. Lägg nu kexen i en påse och krossa dem till smulor med tex kavel. Rör ihop smulorna med det vita i skålen noga. Smält smöret och häll det över kaksmulorna och blanda väl. Tryck ner i en rund form med löstagbara kanter, ca 24 cm. Ställ i kylskåpet. 
 
Cream cheese
  • 200 g philadelphiaost
  • 3,5 dl florsocker
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 5 msk socker
Vispa ihop philadelphia med florsocker. Vispa grädden hårt (separat) och blanda med sockret, rör ner försiktigt i cream cheesen. Bred på hälften över bottnet. 
 
Oreobitar
  • 100 g oreokakor
Hacka oreokakorna grovt. Fördela hälften av bitarna på cream cheesen. Ställ kakan i kylskåp i 30 min. 
 
Chokladmousse
  • 250 g mjölkchoklad
  • 1 ägg
  • 2 msk socker
  • 3 dl vispgrädde
Smält chokladen över ett vattenbad, låt svalna. Vispa under tiden ägg och socker pösigt. Vispa grädden hårt vid sidan om. Blanda äggsmeten och grädden tillsammans, ha sedan i chokladen och blanda väl men försiktigt. Rör i andra hälften av kakbitarna i moussen. Bred moussen över kakan och ställ i kylen ytterligare 1 tim. Bred sedan över resten av cream cheesen. 
 
Garneringsförslag: oreokakor och riven vit choklad. Låt kakan stå svalt, helst i ett helt dygn innan du lossar kanterna, skär den i bitar och hugger i! Jag tycker den blev godare ju längre den fått stå faktiskt - dock så finns det ju en viss gräns innan den börjar gå åt det andra hållet.. 

chutneykyckling med grönsaker

 
Japp, jag är smått tillbaka! Vi har fått in våra rutiner och först nu känner jag att jag orkar och vill lägga tid på att blogga mat igen - när jag hinner. Här kommer i alla fall en rätt jag verkligen kan rekommendera - så gott! 
  • 600 g kycklingfilé
  • 2 paprikor
  • 1/2 zucchini
  • Salt & svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl créme fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 1 tärning kycklingbuljong 
  • 1,5 dl mango chutney
Strimla kycklingen och grönsakerna. Bryn kycklingen i smör/olja på hög värme, salta och peppra. Låt grönsakerna fräsa med några minuter. Rör ner tomatpuré. Pudra över vetemjöl och blanda så att det inte klumpar sig. Häll på créme fraiche och mjölk samt smula ner kycklingbuljongen. Tillsätt slutligen mango chutney och låt allt puttra samman ca 5 min. Smaka av. Serveras med ris. 

hemmagjorda hamburgare

 
Hur gör ni era hemmagjorda hamburgare? Som jag förstått det så är det bäst att bara använda sig av salt och peppar och inget mer, förutom nötfärs såklart och då helst färs av högrev! Så jag gjorde det enkelt jag;
  • 500 g nötfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Blanda ihop och dela i fyra delar. Gör hamburgarna större än du vill ha dem för de drar ihop sig under stekning. Dvs mycket tunna för de blir tjockare under stekningen! Om man vill kan man lägga på en skiva ost och låta smälta när hamburgaren i princip är klar. Stek inte på för hög värme för då är risken att de blir brända utanpå men inte klara innuti.
 
Någon gång ska jag göra allt från grunden dvs hemmagjort hamburgarbröd, dressing och pommes. En vacker dag ja :) tills dess får ni gärna tipsa om era bästa recept på allt det ovannämnda, inkl hambugarna!

Matbloggstoppen

RSS 2.0