homemade pizza

..såhär på söndagskvisten :) 
 
Recept här. Dock var bara ena pizzan med tonfisk, den andra bestod av parizer & sudzuka (mortadella & salami?). 

ugnsstekt kalkonfilé med currysås

 
Det är så gott med kalkon, dock äter vi det sällan tyvärr. Mamma & pappa brukar tillaga hel grillad kalkon som blir sååå god varje bajram. Vattnas i munnen när jag tänker på det.. så för ett tag sedan rotade jag i frysdisken i affären och fann halal kalkonfilé. Så här kommer ett enkelt recept på kalkonfilé i ugn.
 
Brunsås till kanske vore mer passande men min man fick välja och han ville ha currysås :) så oavsett om ni vill göra currysås till eller inte så delar jag med mig av ett recept på god hemmagjord sådan!
 
Ugnsstekt kalkonfilé
  • 500 g kalkonbröstfilé
  • Salt & svartpeppar
  • 1 msk olivolja eller smör
Sätt ugnen på 225 grader. Krydda kalkonfilén med salt och peppar. Bryn på båda sidor i olivolja/smör så ytan får en fin färg. Lägg kalkonen i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen i 25-30 minuter eller tills innertemperaturen är ca 70 grader (köttet får ej vara rosa). Tag formen ur ugnen. Täck med folie, låt stå så ca 20 minuter innan den serveras. 
 
Currysås
  • 3 msk smör
  • 3 msk curry
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1,75 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljong
  • 3 dl grädde
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt curryn, värm upp och rör ner mjölet (vispa konstant). Vispa i vatten och smula ner buljongtärningen. Rör ner grädde. Låt såsen sjuda långsamt några minuter utan lock. Smaka av, tillsätt mer salt eller grädde om det känns för lite eller för mycket salt.
 
Skiva upp kalkontfilén. Servera med sås, grönsaker och t.ex. ris eller någon form av potatis.

lax med champinjoner i dillsås

 
Det här är egentligen samma recept som detta, bara att jag inte orkade köra i stekpanna den här gången och ville testa i ugn (busenkelt) samt att jag hade i champinjoner som jag hade över. Hade gärna haft i flera champinjoner om jag haft.
  • 4 st laxfiléer
  • Champinjoner
  • Créme fraiche
  • Vispgrädde
  • Dill (mycket dill)
  • Salt och citronpeppar
Värm ugnen till 200 grader. Rör ihop créme fraiche, vispgrädde, dill och kryddor i en bunke. Skär varje laxfilé i tre bitar. Lägg i en smord ugnsform och krydda med citronpeppar. Skiva över champinjoner. Ställ in i ugnen i ca 5 min. Ta ut formen och häll över dillsåsen. Ställ tillbaka in i ugnen i ytterligare 10-15 min. Servera med potatismos eller kokt potatis.
 
Vet inte riktigt hur mycket créme fraiche/vispgrädde jag brukar ha i, ett par dl i alla fall - men kör på ett ungefär så mycket sås man vill ha och smaka sen av med dill och kryddor :)

Matbloggstoppen

RSS 2.0