chokladkaka med yoghurt

 
En chokladkaka utan ägg; enkel, mjuk och god! Receptet hittade jag här.
 
Smet
  • 4 dl mjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1,5 msk kakao
  • 3 dl socker 
  • 4 dl yoghurt naturell (filmjölk går också bra)
  • 1 dl olja
Sätt ugnen på 220 grader. Blanda mjöl, bikarbonat, kakao och socker i en skål. Tillsätt yoghurt och olja och vispa med elvisp till en slät smet. Klä en rund tårtform 26 cm (vanlig plåt funkar också) med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda ca 30 min tills den är helt torr i mitten.  
 
Glasyr
  • 7 msk socker 
  • 10 msk mjölk
  • 100 g osaltat smör
  • 100 g choklad
Smält ihop alla ingredienserna i en kastrull och låt sjuda på låg värme tills glasyren blandats väl och tjocknat en aning. Medan kakan fortfarande är varm, skär upp önskade rutor och häll över glasyren. Låt svalna helt så den suger åt sig glasyren. Strö ev. över något valfritt, krossad kex hade jag och var supergott till. 

fingerstårta med hallonmousse och vitchokladfrosting

 
Best friend har fött sitt andra barn till världen och lilla prinsessan till ära bakade jag denna tårta. Det roliga med tårtor är att man konstruerar dem helt själv, allt från vad de ska innehålla till hur de ska se ut. Har dock alltid svårt att bestämma mig för vilken fyllning jag ska ha i tårtor. Den här gången blev det bara en fyllning; hallonmousse, med chokladtårtbotten, täckt av rosafärgad vitchokladfrosting. Hade dock velat ha en vit-rosa tårta, dvs vita kitkats runt omkring istället för fingers men jag hittade tyvärr inte vita kitkats.
 
Tårtbotten
 
Använder alltid samma recept till tårtbotten, receptet för detta choklad-tårtbotten hittar du här
 
Hallonmousse
  • 500 g frysta, tinade hallon
  • 2 dl gelésocker multi
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 6 dl vispgrädde
Vispa hallonen. Koka upp hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen och rör ner vaniljsockret. Ställ i kyl en stund för att svalna. Vispa grädden hårt och vänd ner den i hallonen då purén har börjat stelna något. OBS; det kommer bli lite fyllning över så man kan minska mängden ingredienser en aning, annars blir moussen så god att man kan servera den i portionsglas och äta den som den är också.
 
Rosa vitchokladfrosting
  • 175 g vit choklad
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 275 g florsocker
  • 2,5 tsk vaniljsocker
  • Röd hushållsfärg/karamellfärg
Smält chokladen på svag värme under omrörning så det inte bränns vid. Vispa smöret fluffigt och nästan vitt med elvisp. Tillsätt florsocker lite i taget under omvispning. Vispa ner vaniljsocker. Tillsätt den smälta och avsvalnade chokladen och vispa frostingen slät. För att få en rosa färg tillsätt en liten mängd röd karamellfärg.
 
Dekoration och ihopsättning
  • Choklad fingers eller kitkat
  • Sidenband
Skär tårtbotten i tre delar. Lägg toppen längst ner vänd nedåt och det rakaste bottnet högst upp för att få en jämn tårta. Pensla tårtbottnarna med hallonsaft. Fyll med hallonmousse mellan varje botten. Ett tips när man fyller tårtor är att lägga dem i de avtagbara kanterna på en tårtform (utan botten), då kan man bygga på utan att det rinner ut på sidorna osv - sen kan man ställa i kyl ett tag så att den blir fast innan man försiktigt lyfter bort formen. Bred frosting runt tårtans kanter. Tryck fast fingers/kitkat runt tårtan och knyt ihop med sidenband. Spritsa sedan resten av frostingen på tårtans toppen. Man kan även bre frostingen över toppen istället så kan man dekorera och skriva valfritt på den (då räcker det med ett tunnare lager frosting, så mycket som det blir när man spritsar tycker inte jag är nödvändigt - jag åt i alla fall inte upp allt)

Matbloggstoppen

RSS 2.0