tonfiskwrap

 
Fredagsgott - wrap! Idag blir det tonfiskröra i. Jag gjorde samma röra som till den bakade potatisen, godaste tonfiskröran om man frågar mig. Sen kan man piffa upp sin wrap med massor annat gott men nu hade jag bara sallad och tomat i :)
 
Tonfiskröra
  • 2 burkar tonfisk i bitar i olja
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • ½ röd lök
  • 0,25 dl hackad dill
  • 0,5-1 krm svartpeppar, grovmalen 
  • 2 krm salt
Låt tonfisken rinna av och finfördela den i en skål. Rör ner turkisk yoghurt, creme fraiche och majonnäs. Blanda ordentligt. Hacka röd lök och rör ner tillsammans med dill. Smaka av med salt och peppar. 
 
Tillbehör
  • Ett paket tortilla, jag använde herb & garlic men original går också bra
  • Grönsallad
  • Tomat
  • Övrigt efter önskemål (gurka, majs, fefferoni, lök, kokt ägg m.m.)
Sätt ihop din wrap och njut!

hoisinkycklingwok med cashewnötter

 
Åh alltså.. Thai och wok, det tröttnar jag aldrig på, det är en storfavorit när vi äter ute. Men det går lika bra att göra hemma; här kommer en fantastiskt god wok som man egentligen kan ändra mycket i, ta bort eller lägga till grönsaker efter tycke och smak (ex. på andra grönsaker att ha i är zucchini, minimajs, bambuskott, blomkål). Man kan även använda oystersås istället för hoisin eller kanske köra på fifty/fifty. Men någon av dessa såser i alla fall, det ger en god bas i woken!
  • 100 g osaltade cashewnötter
  • 600 g kycklingfilé, ca
  • 1 stor morot
  • 1 gul lök
  • 1 stor röd paprika
  • 250 g broccolibuketter
  • 1 burk hoisin sauce
  • 2 msk sesamolja
Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna tills de fått färg, ställ åt sidan. Strimla kycklingfiléerna. Koka upp ca 7 dl vatten med 1,5 tsk salt i en wokpanna, lägg i kycklingbitarna och koka ca 5 min. Ta upp bitarna med hålslev och häll bort vattnet. Skiva moroten i sneda skivor, skär löken i "båtar" och skär upp paprikan i bitar. Hetta upp olja i woken och fräs de kokta kycklingbitarna så de får fin yta. Ställ kycklingen åt sidan. Fräs nu lök, paprika, morot och broccoli i woken någon minut - inte för länge, grönsakerna ska ha tuggmotstånd. Lägg tillbaka kycklingen och blanda ihop. Tillsätt hoisinsås och sesamolja och låt alltsammans bli varmt. Blanda ner cashewnötterna. Servera med nudlar eller ris.
 
Tips; om du serverar med nudlar, rör ner soja i dem när de är klara så blir de godare. Piffa även upp din egen wokportion med soja och/eller sweet chili sås för att få mer sting.

blåbärskladdkaka

 
Slängde ihop denna hos mamma & pappa, då de har massvis med plockade blåbär i frysen som bara skriker efter att bli pajer och kakor :) 
  • 100 g smör/margarin
  • 2 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl blåbär
  • Florsocker till garnering
  • Ev. vit choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa (jag använde kokos) en form, ca 24 cm. Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner vetemjöl och vaniljsocker. Rör sist ner smöret. Häll smeten i formen och strö över blåbären. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Smält vit blockchoklad över vattenbad och ringla över (jag hade ingen vit choklad så skippade detta). Pudra över florsocker innan servering. 
 
Servera med vaniljvisp eller glass.

äppelkaka

 
 
Bakade denna när jag och hubby hade plockat lite äpplen för ett tag sen. Jag använde dock en lite större form än vad jag egentligen skulle så jag borde ha dragit ner på gräddningstiden, eller ökat lite i receptet, kändes lite torr.. men den blev god ändå.
  • Äpplen
  • 50 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl vatten
  • Pärlsocker, socker & kanel
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt smör, vatten och mjölblandningen i smeten. Smörj en ugnsform med löstagbara kanter och häll ner smeten. Skala och klyfta äpplena. "Damma" av dem i socker och kanel och tryck sedan ner i smeten. Strö över pärlsocker. Grädda i 175 grader på nedersta gallret i ca 40-45 min.

Servera med vaniljsås/vaniljvisp eller glass! 

Matbloggstoppen

RSS 2.0