sutlija


Detta är en slags risgrynsdessert som är typisk för Bosnien, i synnerhet under Ramadan - endast då jag faktiskt kommer på att göra den :) den är god att avsluta iftar med men även uppfriskande till sehur. OBS förväxla inte detta med risgrynsgröt, smakar inte likadant då gröt är mer matigt och detta är mer desert. Mitt recept på risgrynsgröt har ni här.
  • 1-1,5 dl grötris
  • 3 dl vatten
  • 1 l röd mjölk 3%
  • 5 msk strösocker (mer eller mindre beroende på hur sött man vill ha det)
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • Ev lite mjöl

Skölj av riset och koka upp det på låg värme i vattnet så att det blir mjukt. Vattnet kommer att dunsta bort, häll då i mjölken (gärna lite i taget och inte allt på en gång) och koka upp på låg värme. Rör om med jämna mellanrum för att det inte ska brännas vid. Rör ner socker och vaniljsocker. Koka tills det tjocknar (men inte helt, ska inte vara lika tjockt som risgrynsgröt). Koka hellre längre tid på lite lägre värme än kort tid på het platta. Man kan även röra ner lite mjöl för att få mjölken fastare så att den inte blir så rinnig sen utan mer puddinglik. Häll upp i portionsskålar medan det är varmt. Låt svalna och ställ i kylen. Serveras kall.


schweizernötsnittar

 
Ramadan mubarak till er alla läsare som tar del av denna välsignade månad!

Även dessa kommer från Jennys matblogg (bästa matbloggen, man tackar för inspo!) och är så sjukt goda, jag lovar! Alltså MÅSTE, med betoning på måste, provas. Så härliga med ett glas kall mjölk. Gillar man inte schweizernöt (men det är klart att man gör) kan man baka med någon annan sorts Marabou. Jag ska nog testa flera smaker..
  • 220 g rumsvarmt smör/margarin
  • 2 dl strösocker
  • 4 msk sirap
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g Marabou schweizernöt (alt. annan valfri)
Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka chokladen. Rör ihop smör och socker mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Baka nu in den hackade chokladen i degen. Dela på två och rulla ut till längder, ställ på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna något med fingrarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-11 minuter tills de fått lite fin färg. Snitta dem medan de fortfarande är ljumma och låt svalna helt tills de stelnar. 

Matbloggstoppen

RSS 2.0