brownietårta



 
Här kommer receptet på min brownietårta som jag tycker smakar delicious! Tre lager av gott toppat med marabouchoklad. En liten hemlighet ligger i att tårtbottnet inte är ett vanligt segt tårtbotten med mjöl och kakao, utan det är riktig choklad. Passar perfekt till både gästbjudningar och finare event.

Botten
  • 4 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g mörk choklad
  • 200 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175. Smält smör tillsammans med mörk choklad och rör om (på låg värme så det inte bränns vid). Vispa ägg med socker och vaniljsocker pösigt i en annan bunke. Vänd ner chokladbladningen när den smält. Vispa tills det jämnar ut sig och vispa sedan ner vetemjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord tårtform (med avtagbar kant). Grädda i ugnen i max 25 minuter, inte för länge då botten inte ska vara torr och övergräddad, hellre att den är mer kladdig. Ta av kanterna på formen och låt kakan stå svalt. Under tiden, förbered nästa lager.

Chokladmousse
  • 3 dl vispgrädde
  • 300 g mjölkchoklad (går även bra med mörk om man vill det, eller blandning)
Låt grädden koka upp. Ta av från värmen och smält chokladen i den heta grädden. Lägg in kylskåpet och låt den bli kall (minst 60 min). Ta sedan ut den och vispa med elvisp tills det blir en chokladmousse av det, dvs bredbar konsistens. Bred moussen över kakbottnet och låt den stelna, lägg gärna in i frysen i någon timme.

Grädde & garnering
  • 4 dl vispgrädde
  • Ljus mjölkchoklad
Vispa grädde och bred över hela kakan. Använd gärna en sprits till kanterna för att få till det estetiska. Riv chokladen och strö över tårtan som garnering. Ställ den i kylen och låt den stelna. Det här är en tårta som till och med blir godare om den får stå i kylen ett tag, en dag kanske, och som fortfarande är lika god flera dagar efteråt. Bakar man tårtan dagen innan den ska ätas rekommenderar jag att man ändå gör grädden (översta lagret) dagen den ska ätas samma dag som den ska ätas. 
Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0