niko ne može blagodat Njegovu spriječiti

 "If Allah afflicts you with any hardship, there is none who can remove it except Him; and if He intends any good for you,
there is none who can repel His grace. He bestows it upon whomsoever of His servants He wills."
 
Yunus, 10:107

pannkakor

 
Pannkakor är lite av en konst, trots att det inte är så avancerat. Det är ett dussin saker som kan misslyckas. Man måste ha rätt panna, rätt värme, rätt smet, rätt tid, rätt vändningsteknik, de får inte bli för tjocka, för tunna, för brända, gå sönder.. Mitt tips är att låta smeten vila i kylen i minst en halvtimme innan stekning, jag brukar inte hinna med detta steget många gånger då jag ofta gör pannkakor för att jag är sugen på dem direkt och inte en timma senare haha och det går bra ändå, men får smeten stå i kylen hinner den svälla lite och går sedan inte sönder lika lätt. Ett annat tips, som snarare är ett måste, är att hetta upp stekpannan ordentligt innan man häller i första! Det är a och o för att lyckas bra.
 
Pannkakor är en sak jag inte brukar experimentera med utan håller mig till ett klassiskt grundrecept som jag tycker ger bäst resultat. Jag får det till ca 12 pannkakor:
  • 3 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 3 msk smör/margarin
Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken (jag använder alltid ballongvisp) och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken samt äggen. Smält hälften av smöret i stekpannan du ska steka i och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret, vid behov, till att steka pannkakorna. Ha i ca ½-1 dl smet per pannkaka, jag har i ca 0,75 dl per pannkaka och får dem tunna och fina (är inget fan av tjocka pannkakor). Glöm inte att värma stekpannan riktigt varm innan.

paneng kyckling (enkel)

 
En enkel thairätt i fuskformat, går snabbt att laga till matlådan eller kvällsmaten (approx. 20 min) en vardag efter jobbet/plugget när man inte har mycket tid eller ork att stå i köket - givetvis blir det så gott också!
  • 500 g upptinad kycklingfilé
  • Wokgrönsaker (thai)
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 påse paneng red curry spice mix
Strimla eller skär kycklingen i bitar. Stek den i olja i några minuter tillsammans med wokgrönsakerna (så mycket som man vill, halva påsen dvs 250 g kände jag räckte). När kycklingen är klar och grönsakerna mjuka, häll över kryddblandningen och rör om. Tillsätt kokosmjölk och låt koka på medelvärme i några minuter - klart! Serveras med kokt jasminris eller nudlar.
 
Ang kokosmjölken: den är oftast ganska tjock på toppen och rinnig där under när man öppnar burken, skaka om den hårt eller häll ner innehållet i t.ex. en matlåda och skaka om så det blandas och får en jämn konsistens. Eller så kan man hälla ner allt i en bunke och vispa om.

chocolate banana cream pie

 
Nog med köttfärspajer - nu blev det en söt paj istället. En med choklad-pajskal fylld med vaniljkräm, bananer, chokladkräm och toppad med grädde. Receptet är för en pajform som ska vara 20-24 cm i diameter, inte mer. Jag som har en större pajform, 28 tror jag, och inte orkade köpa en ny pga detta ökade receptet med 50% på alla ingredienser (det är bara att gånga alltihop med 1,5 svårare än så är det inte, då blir det tex 150 g smör istället för 100).
 
Pajskal
  • 100 g rumsvarmt smör/margarin (osaltat)
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • ½ dl socker 
  • Ca ½ dl vatten
Sätt ugnen på 175 grader. Dela smöret i mindre bitar i en bunke. Tillsätt vetemjöl, kakao och socker. Knåda samman till en smulig deg. Tillsätt lite vatten i taget, använd bara så mycket vatten så att degen precis går ihop. Knåda till en deg och tryck ut den i en pajform, tryck ut även upp på kanterna. Täck kanterna med aluminiumfolie. Grädda i cirka 20 minuter. Ta bort folien och grädda pajskalet ytterligare i 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
 
Vanilj- och chokladkräm
  • 1 dl socker
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 4½ dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 msk margarin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 g mörk choklad
Blanda ner hälften av mjölket i en kastrull med socker, vetemjöl och salt. Rör ihop allt och koka upp under ständing omrörning tills det tjocknat. Ta kastrullen från plattan och låt svalna en stund. Vispa ihop resten av mjölken med de tre äggulorna i en annan bunke. Häll i lite av mjölblandningen i äggsmeten och vispa ihop för att temperera den. Häll sedan ytterligare lite av mjölblandningen och vispa ihop det. Häll sedan över allt tillbaka i kastrullen och värm det under omrörning på låg värme tills det tjocknat (det ska ha en pudding-liknande konsistens). Ta det från värmen och rör snabbt ner margarin och vaniljsocker. Häll hälften av smeten i en skål - där har vi fått fram vaniljkrämen. I den andra hälften: rör ner hackad mörk choklad och rör om tills chokladen smält, och därmed är chokladkrämen också klar. Ställ att svalna. 
 
Sätt ihop pajen
  • 1-2 st bananer
  • 2 dl vispgrädde
Lägg vaniljkrämen i botten av pajskalet och bred ut den jämnt. Skiva bananerna och lägg ett lager på vaniljkrämen (eller två lager beroende på hur man vill ha det). Bred sedan över chokladkrämen, jämna till ytan. Vispa vispgrädden och bred den jämnt på fyllningen. Strö över riven choklad över grädden som dekoration. Ställ i kylen. 

He who is Benevolent, Gentle and Subtle with His servants


chokladkvargdesert toppad med bär

 

Jätteenkel och verkligen jättegod desert, thanks to Azra for sharing!

  • 250 g mjölkchoklad
  • 250 g kvarg/kesella (ca 10%)
  • 12 st digestivekex
  • Valfria bär, blåbär&hallon-mix hade jag
Receptet ska räcka till ungefär 5 portioner i skålar som på bilderna ovan, jag halverade dock receptet och fick två lagom portioner. Krossa digestivekex (förslagsvis genom att lägga dem i en fryspåse och sedan krossa) och lägg på botten i desertskålar eller vad man nu använder. Smält chokladen i en kastrull och rör ner kvargen, häll sedan ovanpå kexsmulorna. "Stek" bären i lite socker och toppa deserten med dem. Ställ i kylen så de stelnar.

mantije

 
Mantije - sååååå gott! Jag har aldrig tidigare själv gjort dem, eller sett på hur man gör, så igår var första gången med hjälp av uppgooglade bosniska recept och nu har jag satt ihop ett eget. Pilligt och krävs en hel del tålamod för den ovane, men så värt det kan jag lova!
 
Deg
  • Ca 11 dl vetemjöl (man får alltid prova sig fram när det kommer till deg)
  • 4 dl ljummet vatten
  • En skvätt olja
  • 1½ tsk salt
Häll mjöl, salt, vatten och lite olja i en bunke - knåda ett bra tag till en fin deg. Degen ska vara mjuk men inte "klistrig". Lägg en bakduk över bunken och låt stå i 1 timme. Förbered under tiden fyllningen enligt nedan.
 
Fyllning
  • 40 g smör
  • 400 g köttfärs
  • 2 röd lök
  • 1 tsk vegeta
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
Hacka löken väldigt smått. Smält smöret i en stekpanna och bryn löken några minuter på mellanlåg värme. Tillsätt köttfärsen, vegeta, salt och peppar, bryn alltihop en stund och rör om, ställ sedan åt sidan och låt svalna. Somliga försteker inte köttet alls, det går säkert också bra (vid närmare eftertanke steker man inte köttet till burek heller utan ugnen fixar det). Jag vet inte om det finns något som är "mer rätt" eller blir godare?

Tillvägagångssätt
  • 125 g margarin
Smält margarin i en liten kastrull. Knåda ihop degen och dela i 8 lika stora delar, forma till runda bollar. Pensla smält margarin över dem och låt stå på bakduk i ca 20-30 minuter. I receptet jag använde läste jag att man ska göra ungefär så här: ta en boll i taget och kavla först ut på mjölat bakbord till en rund platt kaka. Använd sedan händerna/fingrarna och dra ut degen till en jufka (dvs så som man gör pita - degen ska bli så tunn att den är genomsynlig - bild), arbeta från mitten och dra den utåt. Detta är lättast om man gör på ett bak-lakan. Pensla över smält margarin och gör sedan samma sak med nästa boll, lägg den över den första jufkan och pensla även över den med margarin. Upprepa detta med 4 degbollar. Skär av de tjocka kanterna. Skär sedan degen/jufkan i ungefär lika stora kvadrater. Lägg fyllning i mitten på varje (bild). Stäng dem sedan genom att vika de diagonala hörnen mot varandra (mot mitten). Forma eventuellt lite till tills den blir rund och lägg sedan på bakplåt (som ska vara smord med olja). Samma sak upprepas med de 4 återstående degbollarna och man kan även hitta på något fiffigt av kanterna som blir kvar. När plåten är fylld - pensla smält margarin över dem och grädda i en förvärmd ugn på 225 grader i ca 25-30 minuter eller tills de får fin färg. Mot slutet, häll över yoghurt utspätt med gräddfil och med pressade vitlöksklyftor i, sedan tillbaka in i ugnen med det någon minut.
 
Efteråt hittade jag denna länken på youtube där hon gör på ett liiite annat sätt - principen är densamma men man drar inte ut degen förrän alla fyra (i klippets fall - fem) degisar ligger på varandra. Vet inte vilket som är smartast, hursom kan man kika på det här klippet för att få bättre hum om min beskrivning som kanske bara är förvirrande, jag vet inte, men jag försökte iaf haha.

the cave

 

Ibn' 'Umar reports that the Prophet (saw) said: "Whoever recites Surah al-Kahf on Jum'ah (friday) will be blessed with a light that will rise from underneath his feet to the peak of the sky. This will be a light for him on the Day of Resurrection, and he will be forgiven for what is between the Jum'ah (and the next) Jum'ah."
 
..och hinner man inte eller kan inte av någon anledning läsa suran (från och med solnedgången på torsdagen) så kan man åtminstone ha som vana att lyssna på den innan fredagsbönen.
 
Sen vill jag passa på att tipsa om den här appen som syns i bakgrunden. MP3 Quran heter den och där kan man välja vem man vill (olika recitatörer, Mishary Alafasi är en av mina favoriter) och alla suror finns där. När man väl laddat ner en sura en gång behöver man inte internetuppkoppling för att lyssna på den nästa gång. Annars är iQuran en annan väldigt bra app, där finns även hela suran man lyssnar på i text-format på både arabiska och med engelsk översättning, och den visar just den versen som spelas upp, samt att det finns massa annat smart typ man kan lära sig tajweed och andra regler vid Koran-läsning eller söka fram verser genom sökord!

something wonderful


vitostfyllda gifflar (pinerlije)



Aldrig hört talas om "pinerlije" förut och kanske har dessa ett annat namn, men jag snubblade i alla fall över detta pinerlije-recept igår och visste direkt att det är något för mig. Vitostfyllda gifflar kallar jag det på svenska, i brist på bättre namn. Så mjukt och gott och fyllt med god ost (podsjeca me na neka slicna peciva iz bosanskih pekara), gott till både frukost och picknick, som tillbehör eller bara något att sluka i sig i förbifarten.. vilket jag har gjort i princip hela dagen, en efter en - farligt det där.
 
Jag fick slut på min vitost efter ett tag så den sista rullen fyllde jag med nutella (maken protesterade inte, haha).
 
Deg (24 st)
  • Ca 14-16 dl vetemjöl
  • 1 pkt jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl filmjölk (jag hade ingen och ersatte med mjölk)
  • 1 dl olja
  • 1 tsk socker
  • 3 tsk salt
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten och rör om. Blanda ner resten av ingredienserna (mjölet sist) och arbeta till en blank och smidig deg. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 40 min. Knåda degen samman än en gång på mjölat bakbord. Dela i fyra delar och forma till bollar. Kavla ut en boll i taget (så mycket som möjligt) till en platt kaka.  
 
Fyllning
  • 200 g margarin (rumsvarmt, mjukt)
  • 1-1½ dl gräddfil
  • 500 gr bosnisk vitost (travnicki)
  • 1 ägg och sesamfrön för pensling
Lägg margarin i en bunke (jag tog direkt från kylen så jag värmde en aning i mikron först men det ska inte bli rinnande!), tillsätt gräddfilen och rör till en jämn fyllning. Mosa vitosten med en gaffel (rör inte ner i fyllningen). Bre på ett lager fyllning på degen och strö sedan på vitosten här och var. Vik sedan från båda sidorna mot mitten (bild). Bre på lite mer fyllning och ha på lite mer vitost i mitten, vik sedan degen på mitten. Skär rullen i 6 bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på, låt jäsa i ca 30 min. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader. När det är färdigjäst, vispa ett ägg och pensla över samt strö sesamfrön över. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de får fin färg. 

laxpasta

 
Ingen uppiffad bild men hinner oftast bara bli en snabb-bild när jag lagar mat till matlådorna om kvällarna. Hursomhelst. Smakerna i den här rätten passar så bra och utgör tillsammans en utsökt laxpasta - mums. Det här ska jag definitivt göra många fler gånger, det var gott, ni måste prova! Receptet räcker till ungefär 3 portioner.
  • Taglitelle
  • 2-3 laxfiléer (ca 400 g)
  • Citronpeppar
  • 3-4 dl grädde
  • 2 msk citronsaft
  • 3-4 msk chilisås el ketchup
  • 2 tsk soja
  • 1 burk skivade champinjoner á 400 g
  • 4 msk créme fraiche
  • 2 msk hackad basilika och 1 tsk basilikakrydda
  • Salt och peppar

Koka pastan. Skär laxen i tärningar, krydda med citronpeppar. Hetta upp en stekpanna och stek laxen i smör tills den fått lite färg. Häll på grädde, citronsaft, chilisås/ketchup och soja. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt champinjonerna rinna av och rör sedan ner dem. Låt puttra i ca 5 minuter. Blanda i crème fraiche och basilika mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Serveras med pastan.


mesni uštipci (köttfärsmunkar)

 
Det här är köttfärsbiffar som påminner om hur man gör ustipke, därav det bosniska namnet "mesni ustipci" istället för, tja, vanliga köttfärsbiffar. Den bästa översättningen jag kunde komma på var köttfärsmunkar, haha. Blir ca 13-15 st normalstora.
  • 500 g nötfärs
  • 1 röd lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 4 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 7 msk vetemjöl
  • ½-1 dl vatten
  • 1 dl gräddfil
  • ½-1 msk olja
  • Salt, peppar, allkrydda och valfria kryddor
  • Olja för stekning
Riv eller hacka löken smått och pressa vitlöksklyftorna, blanda ner med färsen i en bunke. Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda allt ordentligt med träsked. Salta, peppra - har inga exakta mått men ca 1-2 tsk salt, 2 krm peppar och 1 tsk allkrydda, och krydda eventuellt med valfria kryddor (förslag är tex paprikapulver, kött&grillkrydda). Låt stå i kylen drygt en timme. Värm mycket olja i en stekpanna (de ska alltså friteras i oljan). Blöt en sked och ta ut köttfärssmeten med skeden (1 sked = 1 biff ungefär) och häll ner i den heta oljan. Vänd dem efter ett tag. När de är klara, lägg dem på hushållspapper så det överblivna matfettet sugs upp.
 
Serveras med valfritt tillbehör. Potatismos, klyftpotatis, kokt potatis, ris, pasta, grönsaker, olika sorters såser.. det är bara att välja och vraka. Själv serverade jag med potatisgratäng, tzatziki och sallad.

schweizernötkaka



Har bakat en scweizernötkaka idag som jag inte har en aning om hur den smakar då den är till iftar ikväll, den ser dock ljuvlig ut och luktar likaså. Att schweizernöt är min favoritmarabou gör inte saken sämre förstås. Är säker på att den är väldigt god (samtidigt som den var väldigt enkel), i övriga fall återkommer jag med en varning haha.
 
Smet
  • 2 st ägg
  • 3 dl socker
  • 100 g mald sötmandel
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 100 g smält smör/margarin
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke några minuter. Blanda ner den malda mandeln, mjölet och sist smöret, blanda smeten jämn. Häll smeten i en smord tårtform med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 min till lätt gyllenbrun färg. Ta ut kakan och låt den svalna något.
 
Topping
  • 200 g schweizernötschoklad (Marabou)
  • 7 msk grädde
  • 1 msk smör
Smält chokladen i en kastrull på spisen på låg värme. Rör ner grädden och till sist smöret i chokladen. Bred toppingen på kakan och låt den stelna i kylen. Serveras kall med eventuellt vispad grädde eller vaniljglass.

Matbloggstoppen

RSS 2.0