kljukuša

 
Kljukuša kallar vi det, en slags potatispaj. Och min mormor gör den bäst. Kära nostalgi.. när vi barn högg in med våra skedar rätt ner i plåten.. kanterna var såklart godast, lite lagom hårdbrända. Tycker det är godast att äta med filmjölk (fastän jag inte tycker om filmjölk i vanliga fall), doppar alltid en tugga i ett glas filmjölk - prova! 
  • 1 kg potatis, ca
  • 1 gul lök
  • 0,5 msk vegeta
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk olja
  • 1 litet ägg (kan ev. skippas)
  • 1 dl vetemjöl
  • Smör
Skala potatisen och riv på rivjärn (de minsta hålen, på den lilla sidan) ner i en bunke fylld med vatten. Skala och riv löken, även den på de minsta hålen. Låt vattnet rinna av i durkslag och häll tillbaka potatisen i bunken, blanda med löken. Salta med vegeta samt peppar. Rör ner olja och ägg. Rör till sist ner mjöl och blanda allt väl (bäst är med handen). Sätt ugnen på 250 grader och smörj en plåt med en skvätt olja. Lägg in plåten i ugnen och låt den bli varm en kort stund. Häll sedan ut potatisfyllningen i plåten och jämna till. Grädda ca 35 min. När den är klar, smält smör (låt det puttra en stund efter att det smält) och häll/pensla över.

kanderade mandlar

 
Brända mandlar är så njami. Det är en av de mysiga små sakerna såhär i vintertid när man går ute på stan eller på marknader. Jag kan känna lukten på flera kilometer tror jag. Varma ska de ju vara såklart! Nu har jag försökt mig på att kandera dem själv och det var lätt som en plätt och smakar precis likadant. Perfekt smågodis till lördagsmyset. 
  • 200 g hel sötmandel
  • 200 g strösocker
  • 0,5 dl vatten
Lägg allt i en tjockbottnad kastrull. Koka på hög värme tills vattnet och sockermassan börjar bubbla. Rör ofta med trägaffel. Sänk värmen och fortsätt att koka tills vattnet kokat bort och sockret har kristalliserats (blivit torrt). Rör hela tiden. Fortsätt att värma tills sockret klumpar sig runt mandlarna (tills man får till de kanderade mandlarna), glöm inte att röra. Häll ut mandlarna på bakplåtspapper och låt dem svalna. 

choklad- och kokoskaka

 
Ännu en kokoskaka, den här påminner en del om raffaelo kakan men inte riktigt lika lyxig :)
 
Kokossmet
  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 200 g kokos
  • 1,5 dl vetemjöl, knappt
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna och vispa ner socker allt eftersom. Rör ner kokos och vetemjöl (vispa ej). Häll ner smeten i en smord plåt (ca 20x30 cm), jämna till och grädda i ca 15-20 minuter. Låt svalna.
 
Chokladkräm
  • 6 äggulor
  • 4 dl florsocker
  • 100 g mörk choklad
  • 200 g margarin
Vispa med ballongvisp äggulor och florsocker i en kastrull. Låt koka upp tillsammans med chokladen. Låt puttra under ständig omrörning några minuter tills krämen tjocknar. Ställ åt sidan och låt svalna. Vispa margarin och rör sedan ner i den avsvalnade krämen. Bre krämen över kokosbotten, strö över kokos som garnering och ställ i kylen.

lasagne

 
Min lasagne :) hur gör ni lasagne? Dela gärna med er! 
 
Köttfärsfyllning
  • 500 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g krossade tomater
  • 1,5-2 dl passerad tomat
  • 2 msk tomatpuré
  • Salt, svartpeppar och valfria kryddor
  • Oregano
Skala och hacka löken och vitlöken (vitlöken kan pressas). Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning. Jag brukar salta, peppra och krydda köttet med t.ex. lite paprikapulver och grillkrydda när köttet får färg. Tillsätt krossade tomater, passerad tomat, tomatpuré. Smaka av med mer salt/kryddor och oregano. Låt såsen puttra ca 5 min.
 
Ostsås
  • 10 dl mjölk
  • 4,5 msk vetemjöl
  • 5 dl riven ost
  • 0,75 tsk salt
  • Vitpeppar

Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 4 dl av osten och smaksätt med salt och en liten nypa vitpeppar.

Ihopsättning

  • 10-15 st lasagneplattor

Sätt ugnen på 225 grader. Varva ostsås, plattor och köttfärssås i en smord ugnssäker form. Börja och avsluta med sås. Strö över resten av osten. Grädda i nedre delen  av ugnen ca 30 min (se till att plattorna inte behöver mer tillagningstid än så annars måste de förkokas). 


Matbloggstoppen

RSS 2.0