stekt biff i svampsås


Här kommer ett tips på en lite lyxigare middag man kan unna sig hemma. Stekt biff i svampsås serverade jag med hasselbackspotatis (recept här), samt vitlöksbröd vars smak passade fint ihop och sallad som tillbehör. Plus en enkel efterrätt efteråt. Vips fick vi en romantisk finmiddag och välkomnade matkoman med stor aptit!

Steken

  • 500 g ryggbiff
  • Smör för stekning
  • Salt & svartpeppar
Låt köttet bli rumsvarmt innan tillagning. Skär i ca 2 cm tjocka skivor, banka/tryck ut dem lite. Salta och peppra på varje sida. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek köttet några minuter per sida, först på hög värme för att ge dem fin yta och sänk sedan värmen. Lägg över på ett fat och låt vila under aluminiumfolie medan du gör såsen.
 
Svampsås
  • 200 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 msk kalvfond/oxfond
  • 3 dl grädde
  • ½ dl creme fraiche
  • ½ dl vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ msk soya
  • ½-1 msk idealmjöl
  • Salt & svartpeppar
Hacka lök smått samt skiva champinjonerna. Hetta upp mer smör i stekpannan du stekte köttet i. Bryn lök och chapminjoner i några minuter så att allt blir genomstekt. Tillsätt fond, grädde, creme fraiche, vatten, soya och tomatpuré. Vispa ner idealmjölet. Smaka av med salt och ev. peppar. Låt koka upp och puttra i 1-2 minuter. Lägg köttet i såsen någon minut och servera direkt.

hasselbackspotatis

 
Hasselbackspotatis ser inte bara snyggt ut på tallriken, det är också så himla gott! Det är nog det bästa man kan göra med potatis.. Perfekt tillagad, krispig på ytan och mjuk innuti. Funkar perfekt som tillbehör till det mesta.
  • Jämnstora potatisar
  • Smör (riktigt smör, helst inte margarin)
  • Salt 
  • Ströbröd

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen. Skär i tunna skivor men inte helt igenom, om man lägger potatisen i tex en slev/sked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt. Lägg potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form (antingen smord eller med bakplåtspapper på). Skär tunna skivor smör och lägg på varje potatis, smält sedan en klick smör en aning i mikron (behöver inte vara helt flytande) och spara till senare. Potatisen ska gräddas i ca 45 minuter, men ta ut den varje kvart och pensla på med smör. Sista (dvs andra) gången du tar ut den - strö även över salt och ströbröd efter att du penslat på med smör.


lussekatter

 
Lussebullarna bakade jag för ett tag sedan nu, en vecka sedan minst - har dock haft så fullt upp att jag inte hunnit lägga ut receptet. Sorry till läsaren som efterfrågade just ett lussebullercept och som jag lovade skulle få det "snart". Nej, jag lussebakar inte, jag tycker bara dessa bullar är så fantastiskt goda att jag kan leva på dem och nej, det är inte konstigt att man blir supersugen när lussehysterin sätter igång såhär dags på året. Måste dock medge att det blev mycket lönsammare att baka dem i augusti som jag gjorde en gång.. Fy sjutton för priset på ett ynka gram saffran! Här är i alla fall ett klassiskt kesella-recept som jag använde mig av och ger 50 stycken eller färre beroende på om man vill ha dem lite större (jag ångrar lite att jag inte gjorde färre men större istället).
  • 50 g jäst
  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • 1 ägg (kan uteslutas)
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 krm salt
  • 2,25 dl socker
  • 15-17 dl vetemjöl, ca
  • Ägg för pensling
  • Russin för garnering
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull, ta bort från värmen och häll i mjölken (ska bli fingervarmt). Häll en del av degvätskan över jästen och rör tills jästen löses upp. Tillsätt resten av degvätskan samt kesella, ägg, saffran, socker och salt. Arbeta därefter in det mesta av mjölet så att degen blir smidig och släpper bunken. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 45 min. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda den slät och blank. Dela i 5 (eller 4) delar, baka sedan ut 10 lussekatter av varje del genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg dem på bakplåtspapper på plåtar och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i förvärmd ugn på 225 grader i ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk.

skrivali vi ono sto je u srcima vasim ili to javno pokazivali - Allah to zna

"Do they not know that Allah knows their secret (thoughts) and the schemes they whisper, and that Allah is the All Knowing of all the hidden."
 
At Tawba, 9:78

köttbullar i ugn

 
Jag älskar mat som man kan tillaga i ugn så man slipper stå och steka och skvätta ner hela köket med fett. Istället kan man diska under tiden eller inte göra någonting alls. Köttbullar är en sådan sak som man vanligtvis kanske inte lagar i ugn, men det kan man minsann göra - och de blir riktigt goda! Här har ni ett liknande recept på köttbullar på bosniskt vis - i tomatsås. Tomatsåsen passar "cuftete" riktigt bra så man kan göra en likadan sås till dessa också. 
  • 500 g nötfärs
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1,25 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt och 1,5 krm svartpeppar samt kött- & grillkrydda
  • 1 mindre gul lök
  • 0,5 msk honung
  • 1 ägg
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken smått. Blanda ströbröd med kryddor och häll på mjölken, låt svälla någon minut. Smula ner köttfärsen och tillsätt lök, honung och uppvispat ägg. Blanda ihop till en jämn köttfärssmet. Skölj händerna med kallt vatten och rulla färsen till runda köttbullar. Lägg dem på en smord plåt. Grädda i ca 20-25 minuter. Man kan rulla om någon gång genom att skaka på plåten men det är inte nödvändigt. Serveras med valfria tillbehör, jag kokade tagliatelle till den här gången, annars blir det nästan alltid potatismos.

kladdkaka

 
En klassisk kladdkaka funkar alltid som dessert, speciellt en kväll som i fredags då jag var trött efter jobbet och behövde slänga ihop något snabbt samt enkelt men ändå gott att bjuda på. Och vad passar sig bättre till fredagsmys om inte kladdkaka? Den här gången blev det en klassisk kladdis, förra gången gjorde jag en dubbelt så stor (dubbelt på alla ingredienser) kladdkaka med after eight - recept här.
  • 100 g smör/margarin
  • 2 ägg
  • 2,75 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Smörj och bröa en tårtform med löstagbar kant (24 cm). Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastigheten. Tillsätt mjölet och till sist det smälta smöret. Vispa försiktigt till en jämn smet och häll i formen. Grädda i ca 15-20 minuter. Låt svalna och stå kallt. Sikta ev. över florsocker vid servering, servera med grädde. 

vegetarisk lasagne

 
En god vegetarisk lasagne för den som gillar sådant. Vi upptäckte dock att det inte riktigt gick hem hos oss, köttätare som vi är, haha. Jag menar, vi visste knappt vad en zucchini var för något.. behöver jag säga mer?
  • 8 lasagneplattor
  • 2 morötter
  • 2 zucchini
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g fryst bladspenat
  • Basilika (hackad)
  • 1 burk krossad tomat (a 400 g)
  • 2 dl creme fraiche
  • 200 g fetaost
  • 3 dl riven ost
  • 1 msk olja
  • 2 tsk salt, ½ tsk socker, 1 krm svartpeppar
Skala och skär morötterna i halvmånar, skär även zucchinin (halvmånar eller kvarter beroende på storlek). Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna - fräs bägge löksorterna i olja tillsammans med morötterna. Tillsätt zucchini, tomatkross, creme fraiche. Krydda med salt, socker och peppar. Låt puttra 10 minuter, tillsätt sedan basilika. Smaka av.
 
Tina spenaten och krama ur all vätska, smula fetaosten och börja nu lägga samman lasagnen. Först 1/3 av såsen, hälften av spenaten och fetaosten, täck med ett lager lasagneplattor, varva med ett nytt lager sås, spenat, fetaost och lasagneplattor. Överst ett lager sås och riven ost på alltihop. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.

röd linssoppa

 
Den här soppan är sååå god! En favorit, definitivt. 
  • 3 dl röda linser
  • 5-7 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljong
  • 1 lite mindre/mellanstor gul lök 
  • ½ pkt passerad tomat
  • ½ burk krossad tomat
  • Olja
  • Salt & vegeta
Skölj linserna (tänk typ tvätta ris) i en bunke ett antal gånger. Lägg linserna i en gryta och häll på kallt vatten. Låt stå i ca 5-10 minuter för att det ska svälla en aning. Sätt på värmen på plattan och låt koka upp, koka på låg värme tills linserna "faller sönder" (ca 35 min). Smula ner en grönsaksbuljong och rör om. När soppan nästan är färdigkokt, skala löken och finhacka den smått. Häll några msk olja i en liten stekpanna, värm oljan och bryn löken i den tills den får lite färg. Häll i passerad tomat i löken och rör om. Rör sedan ner det i soppan. Häll även i krossade tomater och rör om alltihop. Smaka av med vegeta och salt. Låt puttra ytterligare 10-15 minuter på svag värme, tillsätt mer vatten vid behov. 
 
Tips: servera med citron, blir så gott att pressa i lite citronsaft i sin sopportion. Smaklig måltid!

a walk to makkah

 
Den här mannen, Senad Hadzic - 47 år, promenerade hela vägen från Bosnien till Mecka i Saudiarabien för att göra hajj i år. Jag och många andra, speciellt bosnier, har följt honom i media sedan dag ett då han begav sig från sin by i Bosnien till fots i december förra året. 6000 kilometer, tio månader, gränser, öknar, berg, dalar - genom allt det har han vandrat och aldrig någonsin "fuskat" då han vägrat ta skjuts eller liknande för han ville ta varje enstaka kilometer till fots i en oavbruten sträcka. Däremot har människor hjälpt honom på vägen i varje land, tagit emot honom med öppna armar, erbjudit honom husrum och mat. Många har säkert trott att han inte kommer klara det men med Allahs hjälp kom han fram hel och levande, genomförde hajj och är nu tillbaka på bosnisk mark.

"Mojom dovom su izliječena tri čovjeka koja su bolovala od karcinoma, raka. Svu noć sam proveo u ibadetu za majku čovjeka koji me je primio kod sebe u Ankari i nahranio. Njegova majka je bila u kolicima. Dva dana nakon što sam otišao, javili su mi da je prohodala. Kad god mi je bilo potrebno bilo šta, od snage za nastavljanje puta pa do opskrbe, sve to sam tražio od Allaha dž. š. i sve su mi želje bile ispunjene. Kroz svoj put bio sam svjedok mnogih nevjerovatnih događaja", ispričao je Hadžić.
 
Må Allah belöna honom med allt det goda i detta liv och nästa, må Allah belöna varje fotsteg han har tagit mot sitt mål!

Matbloggstoppen

RSS 2.0