fyllda paprikor med köttfärs och potatis

 
Det här är inte de klassiska bosniska "punjene paprike" men vem har sagt att punjene paprike (fyllda paprikor) inte går att variera i all oändlighet? Här är ett recept med potatisfyllning, den här gången körde jag köttfärs- och potatisfyllning. 
  • 4 potatisar, ca
  • 1 gul lök
  • 500 g köttfärs
  • 1 morot
  • 6 paprikor
  • Vispgrädde
  • Creme fraiche
  • Salt, peppar, vegeta, paprikapulver, kött- och grillkrydda
Skala och tärna potatisen smått, "salta" med vegeta. Skala och finhacka löken. Bryn färsen med lök i olja i en stekpanna, krydda med salt, peppar och kött- och grillkrydda. Skala och riv moroten, blanda ner den med färsen. Tillsätt potatistärningarna och bryn alltihop en kort stund, krydda med paprikapulver. Smaka av så köttet är tillräckligt salt. Tvätta och rensa paprikorna (skär bort stjälken på toppen). Fyll dem med köttfärsfyllningen och avsluta med att hälla i lite vispgrädde i varje paprika så det rinner ner i fyllningen. Lägg i en smord, ugnssäker form. Blir det fyllning över så lägg runt paprikorna. Häll över mer vispgrädde över paprikorna och fyllningen runtom. Grädda mitt i ugnen på 200-225 grader tills paprikan och potatisen är klar, minst 45 min. Bre över en klick creme fraiche mot slutet av gräddningstiden.
 
PS. Det gör inget om det blir lite bränt som t.ex. den gula paprikan på bilden ovan, det är oftast det "yttersta skinnet" som man lätt drar av sen ;)

halvmånar med kokos

 
En form av småkakor som ofta fanns i mammas skafferi när jag var liten. Nu finns de hos mig med! De är väldigt goda och perfekt till kaffet eller téet. Receptet ger drygt 25 st. 
  • 1 ägg
  • 0,5-0,75 dl socker
  • 100 g kokos
  • 220 g rumsvarm margarin
  • 4-5 dl vetemjöl 
  • 2 tsk bakpulver
  • Florsocker
Vispa ägget lätt med sked i en bunke. Rör ner socker och blanda. Tillsätt kokos och rör, lägg sedan till margarinet. Blanda alltihop väl. Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Arbeta det till en mördeg (justera mängden mjöl/margarin vid behov). Ta små bitar av degen, forma till bollar mellan handflatorna. Rulla ut bollarna i handflatan avlångt, forma en aning till månar och platta sedan ut dem. Ställ dem på en smord långpanna. Grädda i 150 grader i ca 15 min, höj sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare ca 10 min. Rulla runt i florsocker medan de fortfarande är nygräddade. 

always say..

 
..for everything. For the good, the bad, the tough times, and the times of ease. 

risgryta med kyckling

 
En čorba med ris, kyckling och potatis. Räknade inte antal portioner men räcker väl för ca 5 pers skulle jag gissa. 
  • 500 g kyckling
  • 2 stora potatisar
  • 1 medelstor gul lök
  • 1 morot 
  • 1-2 tomater
  • 50 g margarin
  • 1,5 dl ris
  • 12 dl hett vatten
  • 1 msk persilja
  • Vegeta, paprikapulver, salt, svartpeppar
Förbered alla ingredienser: strimla kycklingen, skala potatisen och skär den i mindre bitar, skala och finhacka löken, skala moroten och skiva den i mindre bitar, hacka tomaten smått. Låt margarinet smälta i en kastrull. Stek kycklingköttet och krydda det med vegeta samt paprikapulver. Bryn tills kycklingen är genomstekt. Rör ner lök, morot och tomat - bryn i några minuter. Tillsätt potatis och låt alltihop bryna ihop under omrörning. Krydda med mer vegeta och paprikapulver. Rör ner vatten allt eftersom, inte allt på en gång. Sänk temperaturen efter ett tag, rör ner ris (skölj av det först) och häll sedan över resten av vattnet. Låt koka på svag värme tills allt blir mjukt. Rör ner persilja. Smaka av med salt/peppar. 

pyttipanna

 
Idag kör vi lite svensk husmanskost; pyttipanna - som är barnsligt gott och som godast med rödbetor till. Jag äter aldrig rödbetor i vanliga fall, men måste ha det med pyttipanna. Receptet är helt ur eget huvud, men det krävs ju inte ett köksgeni för att tänka fram ingredienserna till denna rätt. 
 
Ca 3 eller 4 mindre portioner
  • 1 kg potatis
  • 1 stor gul lök eller 2 mindre
  • 500 g nötkött
  • Salt, svartpeppar, vegeta
  • Olja och smör
Skala och tärna potatisen i små tärningar, sänk ner i kallt vatten. Skala och finhacka löken. Tärna köttet i samma storlek som potatisen. Låt potatisen rinna av i ett durkslag och rör om med vegeta. Stek potatisen mjuk och lätt gyllenebrun i olja och smör i en stekpanna. Bryn löken i en annan stekpanna, tillsätt köttet till löken och bryn tills köttet är genomstekt, salta och peppra. Låt köttet småputtra i sitt eget vatten (tillsätt lite vatten efter behov) tills det blir mört och fint på svag värme, låt all vatten avdunsta. Slå ihop kött och potatis. 
 
Man kan också blanda ihop rå potatis, kött och lök i en plåt, salta och peppra samt ha i olja och sedan steka alltihop i ugn. Jag har gjort det vid ett tidigare tillfälle och det funkar fint.

vaniljbullar

 
Receptet ger ca 22 st. 
 
Vaniljkräm
  • 2 dl mjölk
  • 5 msk marsanpulver, ca
Vispa ihop mjölk och marsanpulver till en vaniljkräm.
 
Bullar
  • 50 g jäst
  • 100 g smör/margarin
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl vit sirap eller 1 dl strösocker
  • 1 l vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfett i en kastrull på svag värme, tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm (37 grader). Häll degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt samt socker eller sirap. Tillsätt det mesta av mjölet luftigt och arbeta degen länge tills den blir blank, smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk i ca 30 min till dubbel storlek. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord, tillsätt mer mjöl vid behov. Dela degen i två delar. Rulla ut en bit till en längd och dela den i 11 lika stora delar. Rulla till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll med vaniljkräm. Låt bullarna jäsa ytterligare ca 10 min. 
 
Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • 35 g smör/margarin
  • 1 dl strösocker
Värm ugnen till 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-8 min. Efter gräddningen: smält smöret och pensla bullarna med det och doppa sedan i strösocker. 

Matbloggstoppen

RSS 2.0