bakad potatis med tonfiskröra

 
Bakad potatis med olika röror är ju så gott! Det fanns ett cafe jag brukade äta bakad potatis med tonfiskröra på då och då och det är därfifrån jag hämtat inspirationen. Jag har improviserat fram receptet till röran och försökt få det att smaka likadant, vilket det, typ, gör! Dock är måtten något ungefärliga då jag höll på att mixa och trixa och smaka av, så helt exakt är det väl inte på allting.
 
Bakad potatis
  • 4 st stora bakpotatisar
  • Olja
  • Smör & salt
Värm ugnen till 225 grader. Tvätta och torka potatisarna. Stick små hål i dem med gaffel (annars kan  de explodera!) och pensla med lite olja. Lägg på ugnsgallret eller på plåt och baka dem 1 timme eller mer beroende på storlek (en bakpotatis på ca 250 g behöver ca 60-70 min). Pröva med en sticka om de är klara. Skär ett kryss på potatisens ovansida med kniv och tryck ihop från sidorna så att krysset öppnar sig. Lägg eventuellt i en liten smörklick och strö i pyttelite salt. 
 
Tonfiskröra
  • 2 burkar tonfisk i bitar i olja
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl creme fraiche 34%
  • 2 msk majonnäs
  • ½ mindre röd lök
  • 0,25 dl hackad dill
  • 0,5-1 krm svartpeppar, grovmalen 
  • 2 krm salt
Låt tonfisken rinna av och finfördela den i en skål. Rör ner turkisk yoghurt, creme fraiche och majonnäs. Blanda ordentligt. Hacka röd lök och rör ner tillsammans med dill. Smaka av med salt och peppar. 
 
Servera med sallad.

u tvoju je korist dobro koje ucinis, a na tvoju stetu zlo koje uradis

"I svakom čovjeku ćemo ono što uradi o vrat privezati, a na Sudnjem danu ćemo mu knjigu otvorenu pokazati."
 
Al-Isra', 17:13

pizza al tonno

 
Tonfiskpizza är mumma! Perfekt helgmat dessutom. Receptet ger två pizzor i långpannestorlek ungefär. Degen blir väldigt tunn så vill man ha en tjockare deg, gör lite mer av den. 
 
Pizzadeg
  • 25 g jäst eller 2 tsk torrjäst
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2,5 dl ljummet vatten, ca
  • 6-7 dl vetemjöl
Torrjäst: blanda med torra ingredienser och tillsätt sedan olja och vatten.
Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet, blanda tills jästen löst sig. Blanda ner salt, socker och olja. Rör i mjöl, lite i taget, och knåda tills du får en fast och elastisk deg. Strö lite mjöl över och jäs under bakduk i 40 min. Knåda ur degen och dela den i två delar. Kavla ut dem på mjölat bakbord tunt och lägg dem på plåt, smord eller klädd med bakplåtspapper. Pensla gärna bottnarna med olja, även kanterna.
 
Tomatfyllning
  • 2,5 dl passerad tomat
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 225-250 grader. Rör ihop ingredienserna och bred över bottnarna.
 
Pålägg
  • 2 burkar tonfisk (filébitar i olja)
  • 2 tomater
  • 1 gul lök
  • 1 liten paprika
  • 3 dl riven ost
  • Kryddor (oregano, pasta & pizzakrydda)
Skiva tomat, lök och paprik. Riv osten. Låt tonfisken rinna av och smula den över pizzan. Lägg på tomat, lök och paprika. Krydda och fördela sedan den rivna osten. Grädda i ca 10-15 minuter.
 

chokladkladdkaka med daimgrädde och jordgubbar

 
Den här var riktigt i min smak måste jag säga, men väldigt mäktig - kaloribomb till max! Kladdkakan är en lyxig en med riktig choklad (och det mycket) istället för kakao. Jordgubbar på är ett måste, helst så mycket jordgubbar som det bara går, annars blir det för sött och chokladigt - tycker till och med jag.
 
Chokladkladdkaka
  • 200 g mörk choklad
  • 200 g smör/margarin
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl vetemjöl
Sägg ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund tårtform (ca 24 cm). Bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med smöret i en kastrull på svag värme. Ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Rör ner chokladsmeten. Vänd ner salt och mjöl, rör så den blir slät. Häll i smeten i formen jämnt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kallna helt (ställ i kylen), annars smälter grädden när du brer på den.

Daimgrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 msk kakao
  • 1,5 msk florsocker
  • 2 st dubbeldaim
  • Jorgubbar för dekoration
Vispa grädden hårt tillsammans med kakao och florsocker. Krossa 3/4 av daimen och blanda försiktigt ner i grädden. Bred ut grädden över kakan. Krossa resterande daim, garnera kakan med jordgubbarna och strö över daimen. Ställs kallt.

brownie fudge cheesecake


Jag är lite kluven när det kommer till vad jag ska tycka om den här kakan. Jag gillar inte valnötter och hade därför lite svårt för den då den är fylld med just det. Min hubby (valnötsfan) älskade den dock så ganska högt betyg från hans sida. Så tips till er som har liknande smakpreferenser som jag - välj andra nötter, eller dra ner på mängden, eller kanske till och med skippa helt..
 
Cheesecake
  • 300 g philadelphia.
  • 1,5  tsk vaniljsocker
  • 0,75 dl socker
Vispa ihop alltsammans i en bunke och ställ åt sidan.
 
Brownie
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör/margarin
  • 3 msk kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 dl grovhackade valnötter (alt. annan sorts nötter)
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält smöret tillsammans med kakaon i en kastrull på svag värme. Rör ner det i äggblandningen. Hacka nötterna grovt (man kan använda sig av pekannötter, cashew eller hasselnötter istället) och blanda tillsammans med mjöl och bakpulver. Vänd sedan ner detta i bunken. Tryck fast ett bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbar kant (jag använde 24 cm men hade hellre använt lite mindre om jag hade haft). Häll i hälften av browniesmeten i formen. Bred försiktigt på cheesecakesmeten med en slickepott ända ut i kanterna. Häll sedan på resten av browniesmeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min. Låt svalna i formen. 
 
Fudge
  • 40 g smör
  • 1 msk mjölk
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 msk kakaopulver
  • Grovhackade valnötter till garnering (alt. annan sort)
Smält smöret tillsammans med mjölken. Rör ner florsocker och kakao. Låt sjuda en stund. Bred ut glasyren jämnt över kakan. Strö över nötterna innan glasyren stelnat för mycket. Låt kakan stå i kylen över natten.

Servera med grädde och ev. någon frukt eller bär som piffar upp smaken.

utjecem se Gospodaru svitanja


Bismillahil-ladhi la yadurru ma`as-mihi shay'un fil-ardi wa la fis-sama'i wa Huwas-Samiu`ul- `Alim.


pinocchiotårta



Igår gjorde jag en pinocchiotårta för första gången (men absolut inte sista) och valde att ha jordgubbar i fyllningen - vilket jag absolut gjorde rätt i, behöver jag säga hur gott det var? De färska jordgubbarna var dessutom riktigt somriga, söta och hade smak - älskar att jordgubbssäsongen börjar ta fart! Fyllningen går att variera i all oändlighet, nästa gång ska jag testa att kombinera fler bär och/eller frukter. Ett tips; bottnet (sockerkaksbotten + marängen) kan göras dagen innan och ställas i kylen - men fyll och bygg helst inte tårtan förrän max några timmar innan servering. När den har stått ett tag gör grädden att marängen mjuknar upp så att den smälter och inte blir lika krispig.
 
Sockerkaksbotten
  • 100 g rumsvarmt smör/margarin
  • 1,5 dl socker
  • 5 äggulor
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under vispning. Rör ner mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner även detta i smeten, blanda till en jämn smet. Bred ut den på ett smort bakplåtspapper i en långpanna. Ställ plåten åt sidan medan du rör ihop marängen.
 
Maräng
  • 5 äggvitor
  • 2,25 dl socker
  • 50 g mandelspån
Sätt nu ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna och 1,25 dl av sockret. Det är viktigt att det BARA är äggvita samt att bunken och visparna måste vara helt och hållet rena. Tillsätt resten av sockret och vispa till ett hårt skum. Vispa länge - tills du i princip kan vända upp och ner på bunken. Bred marängen ovanpå kaksmeten och strö över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt svalna på galler. Skär sedan kakan mitt itu. Ta loss från bakplåtspappret med hjälp av en stekspade.
 
Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • Färska bär eller frukt (jordgubbar, hallon, kiwi, banan, ananas; valet är ditt)
Vispa grädden tjockt tillsammans med florsocker. Bred ut grädden på den ena halvan av kakan med marängsidan uppåt. Lägg valfri frukt eller bär ovanpå och täck sedan med andra halvan av kakan. Dekorera med bär.

Matbloggstoppen

RSS 2.0