nutellamuffins

 
Ikväll fick jag och småtjejerna för oss att baka något och då fick det bli nutellamuffins, helt enkelt vanliga vaniljmuffins som vi rörde ner nutella i då jag har två burkar ståendes hemma.. och, såklart, för att nutella är sjukt gott, jag menar vem älskar inte nutella?
  • 125 g smör/margarin
  • 2 ägg
  • 1,75 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • Nutella
Värm ugnen till 200 grader. Förbered en muffinsplåt med muffinsformar. Smält smöret/margarinet. Vispa ägg och socker. Rör ner (ej med elvisp) smör och mjölk. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och blanda ner även det, rör till en jämn smet. Fyll muffinsformarna - först smet, sedan en klick nutella och täck med smet. Lägg sedan ännu en klick nutella på toppen och rör om med en tandpetare för att få en swirlad effekt. Grädda ca 15-20 minuter, stick in en tandpetare och den ska vara torr.

muslimska familjedagarna

 
I helgen är det dags för den årliga SUM-konferensen som i år körs med ett nytt koncept. Tryck på bilden för att komma till sidan. Exempel på gäster som man får chansen att se, lyssna på och lära av är Zaid Shakir, Maher Zain, Boonaa Mohammed (ni vet.. for the love), hafiz Senaid Zaimovic, Mattias Gardell, Yvonne Ridley med flera. Spännande, va? 
 
Detta kan du få uppleva på konferensen:
– Kända föreläsare om islam och dawa
– Underhållning i form av Nashid (islamisk sång) och Spoken Word
– Ett föreläsnings program på bosniska och somaliska, samtidigt som arabiska och Svenska/engleska programmet
– Ett brett utbud av workshops
– Ett samhällspolitiskt program med bland annat:
Paneldebatt med representanter från riksdagspartierna
Svenska Muslimer i Samarbetes alternativrapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté
– Utställningar och mini Bazar, försäljning av böcker, kläder, smycken och mycket mer
– En välgörenhetskväll med fokus på Syrien
– Möjligheten att ställa dina frågor direkt till islamkunniga.
– Ett fritids med allt som barn kan önska sig; hoppborg, pyssel och sport

smördegsinbakad kycklingröra

MashAllah vad mycket pepp, stöd och fina ord jag fått, tack till er alla - både här på bloggen, genom sms/telefon och andra sociala medier, såväl som i verkliga livet. Det betyder enormt ska ni veta! 
 
 
Nu till något helt annat - det är dags för ännu ett recept! Den här gången på smördegsinbakad kycklingröra som fick bli vår söndagsmat. Receptet är för två stycken, dock var de så mättande (tyckte i alla fall min magsäck) att det portionsmässigt blir fler än två.
  • 1-2 st kycklingfiléer
  • 2 mindre paprikor, röd och grön (alt. ½ av varje)
  • 5 färska champinjoner
  • 1 röd lök
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 dl creme fraiche
  • Salt, svartpeppar, grillkrydda, paprikapulver
  • 2 st smördegsrullar
  • Ägg (till pensling)
Tärna den upptinade kycklingen smått. Förbered grönsakerna: tvätta, skala och skär allt i mindre bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingen tills den får färg. Krydda med salt, peppar, grillkrydda och paprikapulver. Tillsätt sedan grönsakerna och stek ihop allt. Sänk värmen, rör ned creme fraiche och persilja. Rör om allt väl och smaka av. Låt svalna.
 
Sätt ugnen på 175-200 grader (beroende på vad som står på smördegsförpackningen). Rulla ut smördegen (ska ha stått i kylen fram tills detta moment) på bakplåtspapper och fyll med röra, endast i mitten. "Stäng" ihop smördegen till ett paket. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i ca 20 minuter.

hijab ♥

 
 
Hidžab moj me svakog dana čini ponosnom,
znak čistoće što ga nosim svugdje sa sobom.
Zar ljepota ima smisla kad je lahko dati možeš,
a ti sama izaberi kojim putem ćeš da pođeš.

Ja nahranih dušu vjerom na izvoru bistrom, čistom
i koračam koracima posljednjeg Pejgambera.
Dođi i ti na put ovaj, ne plaši se šta će reći,
hidžabom ćeš ojačati, poštovanje ti ćeš steći!

Čistija si čak od rose, nemaš čega da se stidiš,
sakrij svoje divne kose, bit ćeš ljepša no što misliš.
Neka tvoja sva ljepota, bude nurom obasuta,
zbog hidžaba nek' ti bude uvijek glava uzdignuta!

spaghetti och köttfärssås

 
 
En klassisk köttfärssås utan några konstigheter. Vill man ha "konstigheter" kan man prova taco-köttfärssåsen, recept här. Jag brukar egentligen inte följa något recept men för receptets skull skrev jag ner ungefär vad det är jag slänger i när jag ska laga denna klassiska rätt;
  • 1 stor gul lök
  • 450 g nötfärs, ca
  • 1 morot
  • 1 burk krossad tomat (á 400 g)
  • 1 dl passerad tomat
  • 1 dl vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Oregano, paprikapulver, kött&grillkrydda - kryddor efter smak
Skala och finhacka löken, fräs i matfett. Höj sedan värmen och smula ner färsen, bryn under omrörning. Skala och riv under tiden moroten, rör ner i färsen. Späd med krossad tomat, passerad tomat, vatten och tomatpuré. Pressa i vitlök, smaka av med salt, peppar och andra kryddor efter smak. Låt sjuda i ca 10 min, späd med lite mer vatten/passerad tomat vid behov. Servera med spaghetti. Eller makaroner, för den som vill.. min lillasyster äter bara "makaroner med köttfärssås", aldrig spaghetti med köttfärssås haha.

halal dining in stockholm

En stor fördel med att bo i storstan är utbudet av halalrestauranger för oss muslimer som älskar mat (och kött), alhamdulillah vad mycket det finns att välja på. Nästan vart man än befinner sig i eller utanför city, i vilket som helst ärende, så kan man hitta ett ställe i närheten som serverar halal. Även fast kebab och kolgrillar dominerar finns det allt möjligt annat att välja på, och finrestauranger finns det också, inte bara "småhak". Jag tänkte göra en lista på de ställen som är fritt fram men ni får gärna tipsa om ni känner till fler.
 
Palmyra
En favorit i Årsta. Jag tror få som bor i Sthlms-området kan ha undgått att höra talas om Palmyra?! Det är otroligt välkänt även bland icke-muslimer och folk åker kors och tvärs över hela stan för att komma till detta omtalade och unika kebabställe (som serverar annat smått och gott också). Extremt plus i kanten är ju att det faktiskt är halal. Sveriges godaste kebabkött, med sjukt ENORMA portioner (jag har aldrig sett något liknande!) och sallads- samt såsbuffé. Till och med deras pommes är godare än de vanliga stripsen som annars brukar förekomma på kebabtallrikar.
Hemsida: palmyrakebab.se
 
Amida Kolgrill
Också en favorit! Hittas på söder, promenadavstånd från Stockholmsmoskén (Medborgarplatsen). Här är det alltid fullt, även om klockan är nästan midnatt en vardag det har jag själv fått bevittna haha. Det här är turkisk mat á la kolgrill och bara jag tänker på lukten vattnas det i munnen på mig. En favoriträtt är Beyti, är ett måste att smaka.
Hemsida: amida.se
 
Kista Food Court
OBS - inte alla restauranger! Sveriges största food court har dock mest halalmat samlat på ett och samma ställe i landet antar jag - heaven! Det är bara att välja och vraka. De som jag vet har helt ELLER delvis halal är: turkiska Mangal samt Freddy's, persiska Saffran, Little India och Steak House. Vissa av dessa är alltså bara delvis halal, t.ex. att kycklingrätterna är det, så fråga om ni är osäkra. På Steak House vet jag är bara kycklingen halal och min favorit är Rosemary Grilled Chicken - sååå gott med godaste klyftpotatisen, coleslawsallad och passande såser. Kan vara möjligt att någon mer utöver ovan nämnda är "grön" men dessa är de jag vet om.
Hemsida: kistagalleria.se/restauranger
 
Mangal Kolgrill & Kebab
Samma som i Kista Food Court fast denna är en fristående restaurang i Barkarby, hittas i Stockholm Quality Outlet. Jag har gått förbi många gånger men aldrig ätit där pga osäkerhet, dock har jag nu frågat och de har sagt att allt är halal, vilket det logiskt nog borde vara med tanke på att ägaren verkar vara samma som i Kista.
Hemsida: mangalbarkarby.se
 
Why Thai
Detta lilla thaiställe på Fridhemsplan har massor på menyn, älskar thai så för mig är det en guldgruva, skönt att ha det som alternativ för take away på vägen när man inte har tid att laga något hemma.
 
Nana Thai
På Hornstull hittar ni detta "lite" större ställe än Why Thai, det här är en riktig restaurang nämligen, alkoholfri mashAllah och så mysig. Så vill man ut på en lite mer fin middag är detta definitivt ett alternativ.
 
Chili Masala
Jag har inte ätit här ÄN då jag precis upptäckt det, men jag ska definitivt göra det snarast - det var längesen jag åt indiskt och jag saaaknar det big time, tandoori, tikka masala rätter, nan bröd - mums! Finns i Tensta.
 
Maharajah
Ännu en indisk restaurang på söder vid Mariatorget. Jag har inte varit där själv (än) så jag kan inte säga så mycket om det, men halal är det.
 
Al Madinah Restaurang & Catering
Detta är restaurangen som ligger i anslutning till centrala moskén på Medborgarplatsen. Serverar både traditionell arabisk mat och en hel del annat. Jättemysigt inredd med orientalisk "Tusen och en natt-känsla" och uteservering när årstiderna tillåter sådant.
Hemsida: almadinah.se
 
Bistro Celine
Ja även italienska pastarestauranger går numera att hitta i halalformat, detta ligger i Zinkensdamm. Pastarätter med t.ex. kyckling, oxfilé, lax eller varför inte lasagne eller pastarullar. Vill du komponera ihop din egen rätt efter dina önskemål går det också bra, kockarna är glada och flexibla.
 
Solna Grill & Kebab
Hittas i Solna centrum. De har ett stort utbud av olika maträtter, man kan välja på allt från orientaliskt till medelhavsrätter, kanske en vedugnspizza eller en "KFC"-tallrik med fried chicken. Ja, allt möjligt, som ni även kan se på deras hemsida. Och deras hamburgare är bara SÅÅ goda!
Hemsida: solnagrillkebab.com
 
Folkets Kebab
Finns två av dessa på söder - en på Zinkensdamm och en på Medborgarplatsen. Här serveras kebab- och grillrätter och de har även lunchbuffé.
Hemsida: folketskebab.se
 
Orontes Kebab
Ett annat poppis kebabställe vid Odenplan med omtyckt och prisvärd kebab. 
 
Kebab & Pizza Huset
Vet inte så mycket mer än att det ligger i Skärholmen men de ska tydligen ha välsmakande matutbud enligt pålitliga källor haha.
 
TFC
Tasty Fried Chicken i Tensta kör KFC-style.
 
Jubba
Somalisk restaurang i Husby/Akalla, vet inget mer än så.
Hemsida: jubba.se
 
Kebabkungen
Finns en på Södermalm och en på Odenplan, tror inte det är samma ägare men båda två ska vara halal.
 
MashAllah det var inte illa va? Jag uppdaterar listan om jag "kommer på" fler, fler finns det säkert. Kom ihåg att allt vegetariskt plus fisk såklart också faller under kategorin halal dining och sådant finns det ju gott om. Finns en hel del restauranger som är helt vegetariska och då erbjuder otroligt mycket gott som de varierar på vegetariskt sätt i all oändlighet (typ veggo-buffér med lyxiga efterräter brukar vara en hit), det behöver ju inte alltid bara vara kött, right? Hehe, köttätaren herself speaking.. :)

moussaka

 
Jag har tidigare lagt ut recept på bosnisk musaka (moussaka), så som jag är van att äta den - ganska enkel med bara potatis, köttfärs och lite äggstanning över. Här kommer ett till recept på moussaka - också med bara potatis och färs som grund, men ändå annorlunda, lite saftigare och mer smak på köttet då man tillagar det lite såsaktigt. Inspirerad från receptet här, som jag sedan gjort om lite. Alla ingredienser är ungefärliga mått så ni behöver inte följa receptet till punkt och pricka. Men ungefär såhär;
  • 500 g nötfärs
  • 12 medelstora potatisar
  • 1 gul lök
  • 4 msk creme fraiche
  • 2 msk ajvar
  • 2 msk tomatpuré
  • Salt, peppar, kött&grillkrydda
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • Gratängost
Skala och hacka löken smått, fräs i matolja i en stekpanna. Tillsätt färsen och bryn tills färsen får färg. Rör ner creme fraiche, ajvar och tomatpuré. Krydda med salt, peppar och kött&grillkrydda - smaka av. Skala och skiva potatisarna, salta en aning eller rör om i vegeta. Lägg ett lager potatis på botten i en smord ungssäker form, varva med ett lager färs, därefter potatis, färs igen och avsluta med potatis. Häll över grädden (jag hade vispgrädde fast som jag spädde ut med lite mjölk) och strö över osten. För den som inte vill ha ost går det bra att låta bli och bara lägga några smörklickar på toppen istället. Grädda i förvärmd ugn på 225 grader i ca 45 min eller tills potatisen är klar. Om potatisen får tillräckligt med färg innan gräddningstiden gått ut - lägg en bit aluminiumfolie över så att rätten inte bränns vid.
 
Servera med turkisk yohhurt och sallad.

chokladbollar

 
Här kommer ett recept på vanliga chokladbollar. Jag har tidigare lagt ut ett recept på delicato chokladbollar som liknar de där köpta delicato-bollarna väldigt mycket till smaken. Tycker de är lite lyxigare än dessa men självklart är dessa kokosbollar också klassiskt goda!
  • 6 dl havregryn, ca
  • 200 g rumsvarmt margarin
  • 2,25 dl socker
  • 5 msk kakao
  • 3 msk kallt kaffe eller mer om man vill
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • Kokos, pärlsocker eller strössel för garnering
Rör margarin och socker med elvisp (man kan också välja att smälta margarinet). Blanda ner resten av ingredienserna och arbeta ihop ordentligt till en deg. Forma bollar och rulla runt i garneringen - voila! Förvaras i kylen.

penne romana

 
Jag använde inte riktigt exakta mått på de sistanämnda ingredienserna utan hade bara i efter tycke och smak, men det är ingen konst att få till rätten även utan mått, det är bara att smaka av och känna efter.
  • 500 g penne pasta
  • 600 g kycklingfilé, ca
  • 250 g färska champinjoner
  • Vispgrädde
  • Kalvfond
  • Salt och peppar
Skär kycklingen i kuber. Skiva champinjonerna. Stek kycklingen och champinjonerna tillsammans tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt vispgrädde och kalvfond, smaka av. Låt puttra i ca 5-10 minuter på medellåg värme. Smaka av med salt och peppar.

Matbloggstoppen

RSS 2.0