panerad fisk med dillstuvad potatis

 
Dillstuvad potatis, ett hett tips från min favorit-matblogg, dock har jag gjort om receptet på mitt egna vis såklart. Så oerhört gott tycker jag, potatis och sås i ett och funkar till all sorts fisk. Jag körde på en favoritfirre, panerad torskfilé! Recept på hur ni tillagar torsken hittar ni här. Men vid närmre eftertanke slänger jag nog upp en beskrivning här också..
 
Dillstuvad potatis
  • 1 kg potatis (fast)
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl 
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl hackad färsk (eller fryst) dill
  • Salt & peppar 
  • Citronsaft
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk under lock i saltat vatten. Smält smör i en annan kastrull, vispa ner mjölet tills det blir klumpfritt. Häll i grädden, lite åt gången tills du har en klumpfri redning och häll sedan i resten av grädden/mjölken under omrörning. Smaka av med dill, salt, peppar och en skvätt citronsaft och låt sjuda på svag värme några minuter. När potatisen är färdigkokt, häll bort vattnet, vänd sedan ner potatisbitarna i stuvningen och rör om alltihop.
 
Panerad torskfilé
  • Torskfilé (ca 500 g) 
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • Citronpeppar
  • Smör och/eller rapsolja
Lägg upp mjöl, ägg (vispa upp med gaffel) och ströbröd på tre separata tallrikar. Rör ner salt och citronpeppar i ströbrödet. Vänd fisken först i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd. Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Stek torsken på medellåg värme några minuter på varje sida så att de får färg och blir genomstekta.
 
Servera på en gång med en god sallad til. Så fantastiskt god husmanskostsmåltid!

amerikanska chokladmuffins i repris

 
Bakade dessa chokladmuffins igår, men följde dock Zeinas recept som jag trodde var samma men visade sig vara lite annorlunda haha så slänger även upp hennes recept! Jag vet inte vilka som blir bättre, men antar att det i princip är samma då recepten är snarlika, bara lite annorlunda tillvägagångssätt. Största skillnaden den här gången var väl att jag fyllde muffinsformarna till toppen och de blev mycket högre och finare än sist =)
 
6 stora eller 12 mindre
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 3 dl mjölk 
  • 1,5 dl rapsolja
  • 200 g mörk och/eller ljus choklad
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en muffinsplåt med muffinsformar. Vispa ägg och socker. Rör ihop alla torra ingredienser väl och sikta ner i äggsmeten. Rör ner olja och mjölk. Hacka lagom stora chokladbitar, rör ner ca hälften i smeten. Fyll muffinsformarna med smeten till toppen. Toppa med resten av chokladbitarna, tryck inte ner dem för de sjunker under gräddningen. Grädda i ca 15 minuter (för mindre muffins, ca 20 minuter för stora). Låt svalna i plåten. 

miniscones

 
Har ett recept uppe på scones här men den här gången gjorde jag miniscones istället, receptet är i princip detsamma.. så gott! Världens snabbaste lyxfrukost ju. 
 
10 stycken
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt 
  • 1 tsk strösocker
  • 1,5 msk bakpulver
  • 100 g smör 
  • 4 dl filmjölk (vanlig mjölk går också bra)
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret i tärningar. Finfördela smöret med fingrarna. Tillsätt filmjölken/mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma/klicka ut runda scones på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg. Ätes direkt!

Matbloggstoppen

RSS 2.0