aluminiumstekt entrecote

 
Ett lite annorlunda sätt att steka sitt kött på.. Jag som barn älskade lukten av detta när mamma stod och stekte och det vattnades i munnen på oss när vi brottades om köttbitarna. Det var oftast inget till någon maträtt utan mer som "snacks" haha, typ överblivet kött. Det får en så god smak och lukt, inte riktigt grillat men nästan, mört och saftigt blir det också. Brukar till och med göra rent aluminiumfolien från köttsaften senare med en brödbit.. Man behöver bara:
  • Aluminiumfolie
  • Rapsolja
  • Nötkött (entrecote hade jag)
  • Salt & svartpeppar
Skiva köttet i tunna bitar och tryck ut/banka ut dem lite. Salta och peppra från båda hållen. Pensla en aluminiumfoliebit med olja och värm en platta på spisen. Stek sedan köttet en stund på bägge sidorna, på folien, på plattan. Klart! Var försiktig så du inte bränner dig - jag själv har en tendens att vilja ta i folien (don't). Ät bara sådär och njut eller släng i lite pommes i ugnen att ha till!

karamel oblande

 
Jag har ju tidigare lagt ut ett recept på oblande med klassisk choklad-kaffe-fyllning. Här kommer ett recept på en annan, nämligen en karamellfyllning, som dessutom går hur snabbt som helst att göra i och med att man nu i butikerna kan hitta redan karamelliserad mjölk som inte behöver kokas tre timmar - superfiffigt! Hursomhelst så är hjärnan bakom det här receptet min kära Merima som tryckte ner den karamelliserade mjölken och ett paket rån i famnen på mig så att jag skulle baka genast. Sagt och gjort. Fast egentligen var det syrran som stod för jobbet så jag ska inte ta creds för varken receptet eller tillverkningen - det enda jag hjälpte dem med var att få kakorna uppätna.
  • 1 burk karamelliserad mjölk
  • 2 burkar kondenserad mjölk, sötad
  • 1 paket oblande (rån)
Värm hälften av den kondenserad mjölken något (t.ex. i mikron). Blanda samman allt innehåll ur burkarna i en skål. Bred fyllningen över rånen, förutom det översta - räkna med att det blir lite fyllning över. Täck alla hål (de stora hålen upp). Lägg något tungt på alltihop (för att rånen inte ska vika sig) och ställ kallt en stund. Skär sedan rutor av valfri sort och storlek. Förvaras i kylskåp - de blir godare när de fått stå över natten.

snickerskakor


Jag och lillasyster har stått en del i köket i helgen (för nöjets skull), och vi bakade bland annat dessa snickerskakor som är extremt lätta och extremt goda. Ingen gräddning så de går hur fort som helst att göra. Jag var lite skeptisk till hur det skulle smaka men de var riktigt njami! Krispigt och smakade verkligen snickers, som ju är en favorit. Tja, det här är absolut inte sista gången.

  • 1 burk jordnötssmör (á 350 g) - vi använde Sevan, den röda burken
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl kokos
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 10 dl cornflakes
  • 300 g ljus blockchoklad (eller hälften mörk) + en klick smör
Värm en kastrull med socker och sirap - det ska inte koka. Rör ner vaniljsocker, kokos, jordnötssmör och till sist cornflakes (krossa dem gärna i handen). Rör ihop ordentligt och platta ut smeten i en plåt (typ 20x30 fast det tyckte vi var för stort, ville inte ha helt tunna kakor så vi fyllde inte ut riktigt hela plåten). Ställ in i kylskåpet. Smält chokladen tillsammans med smöret i mikro, över ett vattenbad eller på lägsta värme i kastrull för att det inte ska brännas vid. Bre sedan chokladen över smeten och låt stå kallt för att stelna innan den skärs upp i rutor. Förvaras i kylen.

patience


risgrynsgröt

 
Mitt första möte med risgrynsgröten är sådär trevligt. Jag gick i förskolan och när jag fick veta att vi skulle bli serverade risgrynsgröt var lilla sexåriga jag alldeles skräckslagen - jag äter ju inte gris, skulle jag tvingas äta grisgröt?! Ja, för jag var länge övertygad om att det hette risgrisgröt och att det hade något med gris att göra. Men tur är väl att det inte är så.. Receptet är för ca 6 portioner.
  • 2,5 dl rundkorning grötris
  • 5 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 7 dl standardmjölk 3%
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st kanelstång
  • 1,5 msk strösocker
Tvätta igenom riset. Rör ihop ris, vatten, smör och salt i en stor tjockbottnad kastrull. Låt koka på svag värme i ca 10 min, rör om då och då. Tillsätt mjölk, vispgrädde, kanelstång och socker. Låt gröten koka på mycket svag värme 30-40 min under lock. Rör med korta, regelbundna mellanrum. Du behöver alltså inte stå och röra konstant men det ska ändå röras i princip hela tiden. Späd med mer mjölk om gröten blir för tjock. Serveras med, förslagsvis, mjölk och kanel.

hasbunAllahu wa ni'mal wakil

"Vi behöver ingen annan hjälpare än Gud. Var finns en mäktigare beskyddare?"
 
Al Imran, 3:173
 
Everything happens with Gods Will, Divine Decree and with His Permission.
Ya Rabb, I put my trust in You Alone. You are the only Protector, and the Most Merciful.

chokladtårta med geishafluff och hallonmousse

 
Jag tror bilderna talar rätt bra för sig själva, eller hur? Text behövs inte, förutom receptet förstås! För att milda ut chokladsmaken då tårtan till största del består av choklad (chokladbotten, geishafluff och täckt med chokladganache) så hade jag i hallonmosse som en andra fyllning. Det blev så gott, och även en matchande rosa fyllning till min dekoration fick jag.
 
Tårtbotten
  • 5 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, vitt och poröst. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål (ordentligt). Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj (och bröa ev.) en rund tårtform (24 cm eller mindre). Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager. Jag använder sytråd (och en hjälpsam make - sanningen är att jag inte är bra på just den biten). OBS för att få ett saftigare tårtbotten ska man alltid pensla bottnarna (eller försiktigt hälla över lite med sked) med lite vätska, t.ex. någon sorts saft. 
 
Geishafluff
  • 200 g geishachoklad
  • 3 dl vispgrädde
Värm grädden på svag värme men den får inte börja koka. Smält ner chokladen. Låt stå i kylen några timmar, ett tips är att låta den stå under natten, och vispa sedan upp det med elvisp till ett härligt fluff.
 
Hallonmousse
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g hallon, ca
Vipsa upp grädde, blanda ner flosocker och vaniljsocker. Mosa hallonen lätt med gaffel och vänd ner i grädden.
 
Mörk chokladganache
  • 150 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 35 g smör
Värm grädden men den får absolut inte koka. Smält ner chokladen och smöret och rör tills allt smält ihop. Låt stå i kylen flera timmar, helst över natten. Ganachen kommer nu bli väldigt hård och stel men då värmer du upp den en aning på ugnen, bara så mycket så att den går att bre över tårtan.
 
Fyll nu tårtbottnen med geishafluff och hallonmousse, spackla sedan med ganachen! Ett tips är att lägga översta tåtbottnet längst ner och det understa längst upp för att få en platt tårta och inte en bucklig. Dekorera efter egen smak och önskemål.

Matbloggstoppen

RSS 2.0