kladdkaka med kolakräm och crisptopping

Bilden gör kakan absolut ingen rättvisa, jag kom på först efter några dagar att fota den! Så den såg inte alls lika kladdig och härlig ut som den gjorde när den var färsk :) men på länken nedan finns en superbra bild!
 
Hittade detta recept här och var bara tvungen att testa. Yum! Redan karamelliserad mjölk går att hitta i en del mataffärer, vår lilla Ica har den, annars går det bra med kondenserad mjölk som man kokar själv men det tar ju sån tid.. inte värt det. Sen använde jag rispuffar då jag inte hade rice krispies hemma och inte orkade gå ut för att köpa, det fick duga! 
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 4,5 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 burk karamelliserad mjölk
  • 120 g mjölkchoklad
  • Några dl rice krispies
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Vispa ihop ägg och socker i en bunke. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Rör till sist ner smöret (vispa inte). Smörj och bröa en rund form med avtagbara kanter. Börja med att breda ut hälften av kladdkakssmeten i den. Klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med resten av kladdkakssmeten. Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Smält mjölkchokladen på låg värme i kastrull och rör ner rice krispies. Bred över kladdkakan och ställ i kylskåp.

spökkyckling

 
Jag har ingen aning varför denna rätt kallas spökkyckling.. kanske ett dagisbarn som kom på namnet :). Vi åt det i alla fall en gång hos min mans moster och det var så gott så jag fotade receptet, glömde bort det och kom att minnas det först igår när jag stod och inte visste vad jag skulle göra av mina kycklingfiléer. Jag har dock lagt på typ 50% på alla ingredienser för att få mer sås, i det ursprungliga receptet står det t.ex. 0,5 dl soja osv så man kan ju göra mindre.
  • 4 stora kycklingfiléer (ca 900 g)
  • 4 dl creme fraiche, ca
Marinad
  • 0,75 dl soja
  • 0,75 dl olja
  • 1,5 msk curry 
  • 1,5 msk paprikapulver 
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1,5 krm svartpeppar
  • 0,75 dl saft av en citron
Skär kycklingen i grova bitar. Blanda marinaden i en bunke, lägg i kycklingbitarna och låt stå 20 min. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg över kycklingen och marinaden i en ugnsfast form och stek i ugnen i 15 min. Ta ut formen ur ugnen och vispa ner creme fraiche, rör till en sås. Grädda i ytterligare ca 12-15 minuter.
 
Servera tillsammans med ris (eller annat valfritt) samt en god grönsallad.

chokladiga havrekakor i muffinsformar

 
Med tanke på hur få ingredienser dessa "havremuffins" har och hur superlätta de är att göra så är de förvånansvärt goda. Ja, mycket goda faktiskt. Man behöver inte ens toppa dem med grädde och jordgubbar (även om det ser lyxigare ut och, såklart, smakar ännu bättre) - de funkar hur bra som helst även näck med typ bara ett glas kall mjölk till. Och de håller sig lika goda i flera dagar! Min syster brukade baka dessa ofta när hon var liten och hela familjen åt med god aptit, så det är "hennes" recept! 
 
15-20 st
  • 200 gr margarin
  • 6 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • 1 ägg
  • 1,5 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och blanda ner havregrynen. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Rör ner havregrynsmassan, kakao samt vaniljsocker - blanda väl med sked. Klicka ut i små muffinsformar på en ugnsplåt. Grädda i ca 10-12 minuter. Låt svalna/kallna helt.

Matbloggstoppen

RSS 2.0