gryta med gröna ärtor (grašak)

 
 
Mammas recept på en slags gryta med gröna ärtor med inslag av kött och lite potatis, yummie! Så gott kan jag lova. Tycker det är viktigt att äta någon gryta med nyttigheter i då och då
  • 500 g frysta ärtor
  • Nötkött 400 g, ca
  • 2 medelstora potatisar
  • 12 dl hett vatten, ca
  • 1 röd lök
  • 2 lite större morötter
  • 1 tomat
  • Hackad persilja
  • 3 msk ajvar
  • 2-3 msk tomatpuré
  • Vegeta, salt, svartpeppar & paprikapulver
  • Maizenamjöl + vatten
Hacka löken samt tomaten smått och skala samt skiva morötterna. Lägg ner detta i en större gryta i olja och ev. flytande milda, samt rör ner persilja på måfå, ajvar, tomatpuré och krydda en aning med paprikapulver och vegeta. Bryn nu allt detta under lock en stund. Skär köttet i mindre bitar, salta och peppra. Lägg ner köttbitarna i kastrullen och bryn alltihop under lock, ha i lite uppkokat vatten allt eftersom för att inte bränna vid. Det är viktigt att köttet är klart innan man fortsätter då ärtorna blir klara snabbt. Tips; köttet ska koka så länge som möjligt för att bli mört och fint - minst 30-40 minuter! Skala och tärna potatisen i lite större bitar och rör ner dem i grytan när köttet börjar bli helt klart, häll på mer vatten så det har något att koka i. När potatisen nästan är färdigkokt (7-10 minuter); häll i ärtorna. Rör om, låt puttra en stund och häll sedan på mer vatten vid behov. Känn efter hur mycket vatten som behövs men 1,2 liter ska nog räcka allt som allt (dvs med vattnet man häller på då och då). Koka på medellåg värme i några minuter tills allt är färdigkokt och klart. Glöm inte smaka av med salt, peppar och ev. mer vegeta/paprikapulver.
 
Mot slutet för att få en mer tjockare grytaktig konsistens istället för en soppa; blanda ihop lite kallt vatten och maizenamjöl i ett glas. Rör ner detta i grytan under omrörning så tjocknar det till.
 
Serveras med bröd!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Enida! Vad tycker om du att man har tillåtit böneutrop?

Svar: Har man? Så vitt jag vet är det fortfarande inte helt klart ännu. Sen rör det sig inte om 5 gånger per dag utan en gång per vecka. Hursomhelst, vad jag tycker om det är att Sverige är ganska fantastiskt :)
Nida V.

2012-10-04 @ 18:39:20
Postat av: besima

ohh sad si mi dala ideju sta da sutra pravim :-)) nisam ovo odavno pravila... :-D

2012-10-04 @ 20:59:15
URL: http://www.hube.blogg.se
Postat av: umm Aisha

Salam aleikum. Vad är det för slags kött ni har använt:)??

Svar: Wa salam. Jag hade nog i ryggbiff för det var det jag hade hemma.. men går bra med annan sorts kött också, bara det är ett fint stycke kött! :)
Nida V.

2012-11-16 @ 18:11:41
Postat av: Anonym

Har du något tips på hur man slipper segt kött i den typen av grytor? :)

Svar: Nja, jag steker snabbt ett tag och kokar sedan försiktigt ganska länge, då blir det bra. Sen ska det vara fina köttbitar också! Låt det gå länge i grytan helt enkelt :)
Nida V.

2012-11-26 @ 10:43:26
Postat av: Andrea

Tack för dina goda recept! Din blogg är bra att ha till hands när man är gift med en bosnier 🙈

2016-03-29 @ 20:19:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0