chokladtårta med geishafluff och hallonmousse

 
Jag tror bilderna talar rätt bra för sig själva, eller hur? Text behövs inte, förutom receptet förstås! För att milda ut chokladsmaken då tårtan till största del består av choklad (chokladbotten, geishafluff och täckt med chokladganache) så hade jag i hallonmosse som en andra fyllning. Det blev så gott, och även en matchande rosa fyllning till min dekoration fick jag.
 
Tårtbotten
  • 5 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, vitt och poröst. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål (ordentligt). Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj (och bröa ev.) en rund tårtform (24 cm eller mindre). Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager. Jag använder sytråd (och en hjälpsam make - sanningen är att jag inte är bra på just den biten). OBS för att få ett saftigare tårtbotten ska man alltid pensla bottnarna (eller försiktigt hälla över lite med sked) med lite vätska, t.ex. någon sorts saft. 
 
Geishafluff
  • 200 g geishachoklad
  • 3 dl vispgrädde
Värm grädden på svag värme men den får inte börja koka. Smält ner chokladen. Låt stå i kylen några timmar, ett tips är att låta den stå under natten, och vispa sedan upp det med elvisp till ett härligt fluff.
 
Hallonmousse
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g hallon, ca
Vipsa upp grädde, blanda ner flosocker och vaniljsocker. Mosa hallonen lätt med gaffel och vänd ner i grädden.
 
Mörk chokladganache
  • 150 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 35 g smör
Värm grädden men den får absolut inte koka. Smält ner chokladen och smöret och rör tills allt smält ihop. Låt stå i kylen flera timmar, helst över natten. Ganachen kommer nu bli väldigt hård och stel men då värmer du upp den en aning på ugnen, bara så mycket så att den går att bre över tårtan.
 
Fyll nu tårtbottnen med geishafluff och hallonmousse, spackla sedan med ganachen! Ett tips är att lägga översta tåtbottnet längst ner och det understa längst upp för att få en platt tårta och inte en bucklig. Dekorera efter egen smak och önskemål.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Mashaallah vilken FIN!

2013-02-04 @ 19:22:34
Postat av: Anonym

Heej. Hur menar du med att skära den i tre lager?

Svar: Man gör ju ett tårtbotten och skär den sedan igenom så man får tre bitar, dvs tre tårtbottnar som man sedan fyller med fyllning och staplar på varandra.
Nida V.

2013-02-05 @ 00:02:00
Postat av: Mithai

Åh vad gott det ser ut! Ska definitivt testas. Men vad menar du med 200 geishachoklad? 200 g eller 200 chokladbitar geisha?

Svar: Oj haha missade jag det, 200 gram ska det vara!
Nida V.

2013-02-05 @ 09:41:41
URL: http://mithai.blogg.se
Postat av: Aisha

Wow 200 geishachoklad, thats a lot hun ;)

Svar: Hihih om jag ändå hade så många geisha-chokladkakor hemma.. bila bi najsretnija :P
Nida V.

2013-02-05 @ 10:27:24
URL: http://akeys.blogg.se
Postat av: Mrs. Coskun

Älskar att det står ''jag älskar dig'' på tårtan! MashAllah, mummms

2013-02-11 @ 00:14:53
URL: http://rgc.nu
Postat av: Dinche

Bas izgleda jummmmy!!! Vilken mörk choklad använde du? Och ska det vara vanligt eller osaltat smör? :))

Svar: Nemam pojma, vanlig mörk bakchoklad, typ billigaste från Willys hahah. Joj ja uvijek napisem smör kad sama skoro uvijek koristim margarin, jag använde vanlig Milda margarin. Tror jag iaf, kan hända att det var smör också, guldfiskminne :P
Nida V.

2013-02-13 @ 22:04:37
Postat av: Anonym

Den ser riktigt god ut :) Ksn man använda köpta tortbåttnar?

Svar: Jadå, själv föredrar jag att baka egna men absolut, köpta funkar nog lika bra.
Nida V.

2013-02-26 @ 11:55:36
Postat av: Anonym

Jag undrar om man ska vispa mörka choklad ganachen?

Svar: Nej inte vispa. Bara låta den stelna och sen kan man värma upp den om den blir alldeles för stel för att kunna bres på.
Nida V.

2013-03-08 @ 18:33:40
Postat av: Elif

Hej!
Hur ska man göra med geishachokladen och vispgrädden?
Förstår inte, ska jag värma grädden och sätta i chokladen i samma kastrull och sedan låta stå i kylen under natten och vispa nästa dag?

Tack på förhand, tårtan ser jätte god ut!

Svar: Du ska värma grädden i en kastrull men den får inte börja koka, och så rör du ner chokladbitarna i grädden och rör om tills chokladen smält. Sen ställer du det i kylen för att det ska svalna och sen vispar du upp det med elvisp så som man vispar upp vanlig vispgrädde :)
Nida V.

2013-03-08 @ 21:04:10
Postat av: fardus

ÅHH VAD GOTTTTTTTTTTTTTTT

2013-03-10 @ 16:23:04
URL: http://ffardus.blogg.se
Postat av: denise

Vad duktig du är, mashaAllah! Som du ser har jag just läst igenom massa inlägg och bombar med kommentarer! Uppskattar redan din blogg trots att jag bara läst en liten liten del, mycket fina recept mashaAllah :)

2013-03-19 @ 11:40:17
URL: http://deniso.blogg.se
Postat av: Lejla med J

Upravo mi se kora pece u rerni i filovi su u frizderu, sutra mi mami rodjendan pa hållaj tummarna da ce mi ici kako treba :D

Svar: Drzim fige! Javi kako ispadne :)
Nida V.

2013-04-22 @ 16:28:31
Postat av: Lejla med J

Åh! Ispalo je super! Izabrala sam isti ukras kao ti, jer se bas fino slaze sa filom od malina, samo sto sam napisala cestiku i koristila bijele one "bisere". Evo uploadirala sam i sliku: http://tinypic.com/view.php?pic=2ldzt0&s=4

Tusen miljoners tack för ännu ett fantastiskt recept, mama se sturila! :) :)

Svar: Åh den blev jättefin!! Mogu misliti da se obradovala! :) Nema na cemu, tack till dig som är på hugget och provar mina recept hihi.
Nida V.

2013-04-24 @ 00:44:34
Postat av: Anonym

Kan man göra blåbärs mousse,byta ut hallonet mot blåbär?

Svar: Går säkert jättebra.
Nida V.

2013-05-12 @ 09:51:48
Postat av: Anonym

Hur många personer räcker tårtan till?

Svar: Det är en stor tårta (24 cm i diameter) men hur många den räcker till beror ju på hur stora eller små bitar man väljer att skära. Minst 8 bitar iaf!
Nida V.

2013-08-19 @ 18:43:32
Postat av: Amanda

Du skriver att man ska pensla tårtbottnarna för att de ska bli saftigare, när och med vad för saft ska man använda? :) Tack för ett supersmarrigt recept!

Svar: Beror på lite vad man gör för tårta. Hallonmousse - ja då kan man använda hallonsaft eller något åt det hållet (blansaft men gör det inte för sött) sen ska ju inte tårtan dränkas i saft så saften kommer inte kännas i smaken, meningen är bara att pensla smått så att bottnet suger åt sig saften och blir lite saftigare å inte lika torrt som det annars kan bli. Gillar man kaffesmak i en chokladtårta kan man tom använda kaffe! Detta kan man göra när man bygger ihop tårtan. Lycka till!
Nida V.

2014-10-19 @ 20:44:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0