vetelängd med vaniljkräm och sylt


Luktar underbart nybakat kardemummabröd i hela huset nu. Så gott med hembakade vetelängder! Perfekt till kaffet när man får besök. Receptet är till två längder.
Deg
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst (1 msk torrjäst)
- 2 dl socker
- 1 tsk salt
- 2 tsk kardemumma
- 13-15 dl vetemjöl
- 150 g smör
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll på mjölken - det ska bli fingervarmt. Häll degvätskan över jästen och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet och knåda degen kraftigt tills den blir smidig och lossnar från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
Fyllning
- 2 dl mjölk
- 5 msk marsanpulver
- 1 dl valfri vsylt
Vispa ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkräm. Dela degen i två. Kavla ut degen till en rektangulär platta (den får inte vara längre än plåten). Spritsa på en tjock sträng vaniljkräm på mitten och smala syltränder på varje sida om vaniljkrämen. Skär sedan degen på sidorna i remsor. Bild HÄR på hur det ska se ut. Fläta remsorna omlott om fyllningen. Fäst med tandpetare i ändarna om det blir öppning där. Låt jäsa i 30 minuter.
Garnering
- Pärlsocker
- Mandelspån
- Ägg
Vispa upp ett ägg och pensla över längderna när de jäst klart. Strö över pärlsocker och ev. mandelspån. Grädda sedan i ugnen på 200 grader i ca 18 minuter.
Kommentarer
Postat av: Anonym
Har du ingen video hur man flätar dom? Eftersom det bara är två remsor och inte tre.. Jätte snällt om du har något tips :)
Super bra blogg!
Svar:
Nida V.
Postat av: Anonym
Mashalah mumsigt gott :)
Postat av: Selma
Vill bara säga att jag precis har gjort dessa flätor (utifrån ditt recept) och de är riktigt goda!!! Det va inte så svårt att fläta dem!! :)
Svar:
Nida V.
Postat av: Dilin
ser gott ut!:)
Postat av: mee
Jag vet inte hur jag ska tacka dig !!! Gjorde dessa och de blev hur goda som helst !!
Postat av: Anonym
Vad menas omlott?
Svar:
Nida V.
Trackback