budapestrulle

 
Bakning; terapiarbete när en orkar. Uppskattat av alla dessutom! Budapestrullen är en favoritbakelse här hemma. Den här gången blev det med färska jordgubbar men annars är det konserverad frukt som är typiskt att ha i.
 
Marängbotten
  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 100 g finhackade hasselnötter
  • 5 msk marsanpulver 
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt lite socker i taget och vispa en stund mellan varje gång. Marängmeten ska bli fast, man ska kunna vända upp och ner på bunken. Blanda de malda nötterna med marsanpulvret noga och vänd sedan försiktigt ner i smeten utan att vispa. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut längder på en bakpappersklädd stor ugnsplåt till en enda stor kaka (går också bra att bre ut den för att göra det enklare, men spritsningen ger ett fint mönster på bottnet). Grädda på 175 grader tills bottnet fått färg i ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler med bakplåtspappret kvar. Lägg ett nytt bakplåtspapper över, ta tag i ena långsidan och vänd runt (dvs lägg över bottnet på ett nytt bakplåtspapper). Dra försiktigt loss det första bakplåtspappret.

Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 burkar konserverad frukt (t.ex. mandariner) eller färska bär (eller blandat)
Vispa grädden hårt och tillsätt under tiden vaniljsockret. Bred ut grädden på marängbotten. Låt bären/frukten rinna av och sprid ut dem över grädden. Rulla försiktigt ihop till en rulle. Skär bort ändarna.

Garnering
  • Mörk choklad
  • Florsocker
Smält chokladen i ett vattenbad och ringla över. Sikta florsocker över. Ställ kallt i kylen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0