vitostfyllda smördegstrianglar

Pensling
- 75 g margarin
- 1 dl vatten
- 1 dl olja
- 1 tsk bakpulver
Fyllning
- 3 ägg
- 450 g vitost, ca (ex. den här eller den här)
- 0,25-0,5 dl creme fraiche
- 0,75 msk olja
- Salt vid behov
Vispa ihop ägg i en bunke för hand. Smula sönder osten med gaffel och rör ner den i bunken tillsammans med en klick creme fraiche och olja. Salta efter smak och behov (obs - oftast är vitosten tillräckligt salt så salt behövs ej).
Ihopsättning
- 500 g bosnisk filodeg/jufka (bild)
Sätt ugnen på 200 grader och smörj in en långpanna med olja. Rulla ut jufke försiktigt och dela dem sedan på längden i två (bild). Ta nu en åt gången och pensla över med "penslingen". Vik sedan en tredjedel av jufkan från vänster mot mitten och pensla (bild). Vik över den andra tredjedelen från höger mot mitten och pensla, lägg sedan en sked fyllning längst upp (bild). Vik upp hörnet över fyllningen mot kanten så att en triangel bildas (bild). Fortsätt vika ned hela vägen, varje gång åt motsatt kant (bild), och håll triangel-formen tills du får ett färdigt triangel-kuvert. Lägg på plåten och pensla över (bild). Upprepa detta tills alla är klara och ställ sedan in i mitten av ugnen i ca 15 min.
Det är lite pyssligt, effektivast är om man t.ex. lägger tre stycken bredvid varandra och sedan gör samma steg på varje innan man fortsätter med nästa tre osv. Glöm inte att pensla över dem alla när de väl ligger på plåten. När de är färdiga kan man lägga en klick creme fraiche/gräddfil över varje och ställa tillbaka plåten in i den varma ugnen så det smälter fint över trianglarna.
åh, så gott! Åt något liknande idag faktiskt! Köpte ett paket med mini sirnice på Lidl efter att jag hört mycket positivt om dem. Tror ett paket kostar runt 20-30kr. Finns dessutom mini zeljanca, och stor sirnica som man bara lägger på plåten. Jättebra att ha hemma när man inte hinner laga mat eller bara är allmänt lat, sen bara lägga in det 10 min i ugnen sen är det klart :-) haha
Det häääääär vill jag ha nästa gång! Zasuci rukave i pripremi se.
Hej Enida!
Jag tänkte fråga om du kunde tipsa om bra ilahije? Tacksam för svar. Hälsningar från Bina :)
liknar sambosa :)
Dina recept dödar mig! hahahah checkar alltid in till din blogg kad sam gladna! :(. Jesil ikad probala kvrgusu? Ne znam ako se to u vasem kraju jede. Al je as gott