potatis- och purjolöksoppa


Det är inte alltid man hinner plocka fram kameran och ställa maten att posera för att få fina bilder, så ibland får såna här halvkassa mobilbilder duga för att det ska bli blogginlägg överhuvudtaget. Jag älskar hemlagade soppor med ett gott hembakat bröd till, och den här är väldigt enkel som kräver lite tid och få ingredienser men ack så god ändå. Soppan kan mixas om man föredrar den helt slät, jag gillar när det är lite bitar i.
 
Ca 6 portioner
  • 5 st potatisar av modell större
  • 1 st purjolök
  • Vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2-3 msk grönsaksfond (eller buljong)
  • Ev. grädde

Skala och klyfta potatisen i tunna klyftor. Skölj och hacka purjolöken. Ha i lite olja i en rymlig kastrull och bryn några sekunder. Häll på vatten så att det precis täcker, salta. Låt koka upp under lock och koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt fond eller buljong. Vispa nu kraftigt i soppan så potatisen går sönder i små bitar (då får du även en tjockare konsistens på soppan). Smaka av och tillsätt om du vill en skvätt grädde. Låt puttra några minuter. Föredrar du soppan slät kan du mixa den i blender.


Matbloggstoppen

RSS 2.0