vitostfyllda smördegstrianglar

 
Jag hade ett paket jufke i kylen som jag hade tänkt skulle komma till användning, men istället för att göra den klassiska slagana pita improviserade jag ihop något annat och gott blev det. Inte minst väldigt söta format på dessa triangelsirnice, haha. Jag använde vitost men annan liknande ost går säkert också bra. Det är en väldans massa bilder länkade i det här receptet ska ni veta, allt för att underlätta för er!

Pensling

  • 75 g margarin
  • 1 dl vatten
  • 1 dl olja
  • 1 tsk bakpulver
Rör ihop alla ingredienser till penslingen i en kastrull och låt puttra på en platta tills margarinet smält samt en liten stund efteråt.

Fyllning

  • 3 ägg
  • 450 g vitost, ca (ex. den här eller den här)
  • 0,25-0,5 dl creme fraiche
  • 0,75 msk olja
  • Salt vid behov

Vispa ihop ägg i en bunke för hand. Smula sönder osten med gaffel och rör ner den i bunken tillsammans med en klick creme fraiche och olja. Salta efter smak och behov (obs - oftast är vitosten tillräckligt salt så salt behövs ej).

Ihopsättning

  • 500 g bosnisk filodeg/jufka (bild)

Sätt ugnen på 200 grader och smörj in en långpanna med olja. Rulla ut jufke försiktigt och dela dem sedan på längden i två (bild). Ta nu en åt gången och pensla över med "penslingen". Vik sedan en tredjedel av jufkan från vänster mot mitten och pensla (bild). Vik över den andra tredjedelen från höger mot mitten och pensla, lägg sedan en sked fyllning längst upp (bild). Vik upp hörnet över fyllningen mot kanten så att en triangel bildas (bild). Fortsätt vika ned hela vägen, varje gång åt motsatt kant (bild), och håll triangel-formen tills du får ett färdigt triangel-kuvert. Lägg på plåten och pensla över (bild). Upprepa detta tills alla är klara och ställ sedan in i mitten av ugnen i ca 15 min.

Det är lite pyssligt, effektivast är om man t.ex. lägger tre stycken bredvid varandra och sedan gör samma steg på varje innan man fortsätter med nästa tre osv. Glöm inte att pensla över dem alla när de väl ligger på plåten. När de är färdiga kan man lägga en klick creme fraiche/gräddfil över varje och ställa tillbaka plåten in i den varma ugnen så det smälter fint över trianglarna.


chicken tikka masala (enkel)

 
För ett år sedan gjorde jag en av mina indiska favorirätter - chicken tikka masala - från grunden första gången. Receptet la jag upp här. Frågan är nu, varför har jag bara gjort den en enda gång?! Jag minns inte ens hur det smakade. Snart ska jag göra rätten från grunden igen men fram tills dess gjorde jag en mycket förenklad version enligt nedan, funkar också bra till matlådan eller kvällsmaten när man vill slänga ihop något snabbt.
 
Tips; Little India i Kista serverar halal-kyckling och jag vet inte hur många gånger jag smaskat i mig deras tikka masala med nybakat naan-bröd. To die for! Och hur man än gör så tycker jag aldrig man får till samma smak hemma (följer man receptet nedan smakar det inte alls lika gott). Vad har de för hemlis i restaurangbranschen, mån tro?
  • 500 g kycklingfilé
  • 1 påse Tikka Masala Spice Mix
  • 1 msk smör/margarin
  • 1 dl vatten
  • 2 dl creme fraiche (15% använde jag)
Tärna kycklingen grovt. Stek i smör eller margarin på medelvärme. När kycklingen är klar - häll över kryddmix och vatten. Rör ner creme fraiche och låt puttra 2-3 minuter under lock på svag värme. Servera med basmatiris.

franskbröd

 
Receptet är för två limpor. Det är ett helt vitt bröd men vill man göra det nyttigare kan man gärna byta ut en del av vetemjölen mot något annat, jag bytar ut en del mot t.ex. rågsikt och lantbrödsmjöl ibland.
  • 14 dl vetemjöl
  • 1,75 tsk salt
  • 50 g jäst eller 1 msk torrjäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 25 g rumsvarmt margarin
Om man, som jag, använder sig av torrjäst ska man först blanda de torra ingredienserna och därefter tillsätta vatten och margarin och knåda till en deg. Om man använder vanligt jäst: smula ner den i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löser sig. Klicka ner margarinet och salta. Häll nästan all mjöl (börja med 12-13 dl och tillsätt mer sedan om det behövs) luftigt ner i skålen. Arbeta degen kraftigt, minst 10 minuter för hand tills degen känns bra och smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min. Ta upp degen på bakbord och knåda den igen. Dela i två delar och forma till längder. Lägg bredvid varandra på en plåt (typ 20x30) smord med olja och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. När ugnen blivit varm: pensla vatten över limporna och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Ta ut plåten, täck med bakduk och ställ mot väggen och låt brödet svalna och mjukna.

what used to be something that burned in the hearts of men is now the subject of abstract philosophical debate

 
SubhanAllah. Ge några få minuter av ditt liv och se på videon ovan - vilken lysande illustration, inspirerad av den korta men kraftfulla suran Al Ikhlas. En illustration som framför ett fantastiskt och starkt budskap på ett enkelt sätt. En tankeställare. Det är lätt att svepas iväg av dunya och glömma bort varför vi egentligen är här, vad som egentligen är meningen med livet.
 
"Say: He is Allah, the One!"
Vad betyder dessa ord för dig? Vad vill du fylla ditt hjärta med?

böneutropet i fittja

Hej! Måste bara ställa en fråga, har försökt skriva så att ingen tar illa upp haha. Polisen (!) har nu godkänt böneutrop i Fittja under några minuter på fredagar. Jag undrar vad du/ni tycker och tänker om det? Har alltid tyckt att religion och kultur är spännande och intressant men kan inte låta bli att tycka att religion ändå ska begränsas till hemmet. Vad man själv tror på tycker jag ska vara något heligt för en själv och inget man går runt och skyltar med. Inget illa om islam - tycker detsamma om andra religioner men nu råkar det vara just muslimer som vill skrika ut sina budskap över halva staden. Jag menar, kyrkklockor ringer allt mer sällan just av respekt för andra. Hade synagogan i stan eller en kyrka gjort detsamma så hade jag också reagerat negativt.

Hoppas på ett schysst svar!
 
Jag förstår delvis rädslan som kan uppstå angående böneutropet och att många genast tänker en muslimsk invasion med böneutrop som kommer ljuda högt och tydligt fem gånger om dagen över hela landet. Därför måste jag först och främst klargöra hur det egentligen kommer se ut i praktiken; vi talar om ett böneutrop på en plats i landet en gång i veckan, under fredagsbönen, och inte fem gånger om dagen. Vi talar också om en tidsbegränsning på max 3-5 minuter. En gång i veckan, tre till fem minuter, så långt är alla med? Vidare - vilken decibel kommer ljudnivån ligga på? Även det är genomtänkt och reglerat för att böneutropet "inte skall störa" allmänheten. Jag gissar på att böneutropet kommer vara mindre störigt än glassbilen för berörda människor som bor eller vistas i området där böneutropet är godkänt. Alltså är det inget tal om varken "skrika ut" eller "över halva staden" så som du uttryckte dig.
 
Att kyrkklockor ringer allt mer sällan på grund av respekt för andra är ett påstående att betvivla. Kyrkklockor ringer mer sällan för att svenskar i allt mindre omfattning faktiskt är kristna och därmed har mindre behov av det. Du säger att du hade reagerat även om kyrkklockor ringde - då tycker jag det är märkligt att du inte redan har reagerat. Jag vet inte hur det är där du bor men jag hör kyrkklockor ofta och mycket. Jag kan ta ett exempel på st. Nikolai kyrkan i Halmstad som ligger mitt i centrum, alldeles intill stora torget, där kyrkklockan ringer högt och ljudligt varje dag, varje timme. Om vi nu jämför med varje timme varje dag och tre-fem minuter en gång i veckan - vilket är värst? Ändå har jag aldrig för en enda sekund känt att jag stör mig på kyrkklockan som ringer ding-dong varje gång klockan slår hel under min shoppingrunda. Det är lätt att vara fientligt, svårare att vara öppensinnad - men jag tror allt handlar om vilken inställning man har. Böneutropet är från många håll och kanter redan utdömt; innan människor ens har övervägt tanken att ge det en chans. Varför inte försöka vinna över sina egna fördomar istället?
 
Och jo - kyrkklockan och böneutropet kan och bör likställas. Det är dubbelmoral att tillåta det ena men inte det andra och sedan påstå att vi har religionsfrihet. Däremot förstår jag och respekterar allra högst att vi muslimer är en minoritet i detta land och att vissa begränsningar måste finnas. Och det finns det alltså - enorma begränsningar i detta tillåtna böneutrop. Har vi verkligen begärt för mycket? Vill man ha facit i hand är det bara att ta en titt på vårt grannland Norge där böneutropet varit tillåtet på fredagar i mer än 10 år (!) tillbaka. Har någon tagit skada av det?
 
Om religionen ska vara begränsad till hemmet eller inte är väl ändå upp till den religiösa att avgöra. Ingen kan säga åt dig att du ska hålla dina värderingar, principer, tankesätt, åsikter, politiska övertygelser eller andra övertygelser för dig själv. Det är klart att du skyltar med det. Det är din personlighet och din livsstil. Isåfall borde inte heller ateister skylta med sin ateistiska "tro" och inga protester eller demonstrationer av vilket som helst slag borde vara tillåtna. Hur hade det sett ut, ärligt talat, och i synnerhet i en demokrati som Sverige? Min religion är för mig hela mitt liv och det speglar i princip allt jag gör; jag bär med mig min religion överallt, inte bara hemma, och jag vill inte att någon annan ska säga åt mig hur mycket jag bör begränsa mig i mitt utövande av religionen. Precis lika lite som jag har att säga till om hur andra väljer att leva sina liv.

sockerkaka

 
Ibland är det gott med något så enkelt som en hederlig sockerkaka till kvällskaffet (eller, i vårt fall då ingen av oss dricker kaffe, téet).
  • 150 g rumsvarmt margarin
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl vatten
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj (med margarin) och bröa (med t.ex. skorpmjöl) en sockerkaksform. Vispa rumsvarmt margarin och socker poröst. Tillsätt äggen i ett sänder och rör kraftigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker väl i en skål - rör ner detta. Tillsätt vattnet och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 min. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. 

kyckling i ajvarsås

 
Självlagat och supergott! Detta går bra att servera med både potatismos och ris. 
  • 600 g kycklingfilé, ca
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 2-3 dl ajvar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Soya
Sätt ugnen på 175 grader. Skär kycklingen i mindre, men inte allt för små, bitar. Smörj en ugnssäker form och lägg i kycklingen, salta och peppra en aning. Rör ihop vispgrädde, creme fraiche och ajvar. Pressa ner vitlöken och smaka av med salt, svartpeppar och soya. Häll såsen över kycklingen och ställ i ugnen i ca 60 min.

trust Him

"Whoever gives up something for the sake of Allah, Allah will compensate him with something better than that."
(Prophet Muhammed, peace be upon him)

potatisfyllda paprikor


 
Här är ett bevis på att en maträtt inte alltid behöver innehålla någon form av kött för att vara en god måltid, note to self. Det här är inget avancerat men jättegott kan jag lova. Man kan välja mellan att riva potatisen eller tärna den smått - detta är en smaksak vilket man föredrar. Själv tycker jag det är något lättare att tärna.. Att äta färskt bröd till detta är ett måste.
  • 5 stora paprikor
  • 10-12 medelstora potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • 1,5 tsk vegeta
  • 1 krm svartpeppar
  • Olja
  • Vispgrädde
  • Gräddfil

Skala potatisen och skär den i tärningar (alt. riv), samt skala och riv löken på rivjärn. Blanda lök och potatis i en bunke, salta och peppra och rör om. Rör ner 1-2 msk olja. Tvätta, gör hål i och rensa paprikorna genom att vrida till och dra ut fröhuset på toppen. Fyll nu paprikorna med potatisfyllningen, smörj en ugnssäker form med lite olja och lägg paprikorna i formen. Den fyllningen som blir över läggs runt paprikorna i formen. Ringla över pyttelite vispgrädde över alltihop. Grädda i en förvärmd ugn på 200 grader i ca 45-60 min tills paprikan och potatisen är mjuk. När det är klart - lägg en klick gräddfil på varje paprika och lägg sedan tillbaka plåten in i ugnen medan den fortfarande är varm. Servera med ett gott bröd, turkisk yoghurt och grönsallad för att få en rejäl och smaklig måltid.


panerad kycklingfilé

 
Panerad kycklingfilé går oftast hem hos alla, och kan kombineras tillsammans med allt möjligt som tillbehör. Det här är en vanlig panering, jag har dock tidigare lagt upp recept på panerad kycklingfilé som först marineras och sedan tillagas i ugn - recept här.
  • Kycklingfiléer
  • Salt
  • Vetemjöl
  • Ägg
  • Ströbröd
  • Olja
Skär kycklingfiléerna i tunna bitar, salta. Häll upp vetemjöl i en tallrik, ägg i en annan (vispa upp med gaffel) och ströbröd i en tredje. Doppa filéerna i samma ordning och stek på medelvärme i rikligt med upphettad olja.

Matbloggstoppen

RSS 2.0