blåbärscheesecake

 
Första gången jag testar mig på en cheesecake då jag är väldigt fördomsfull mot alla dessa desserter med OST i (ja ni hör ju hur det låter) och insisterat på att jag inte är ett fan. Men med några kilon handplockade blåbär i frysen hos mamma och pappa, och när blåbärspajen blivit liiiite (pyttelite) uttjatad, fick det bli en sån här.. och jag kan nu glatt medge att fördomarna svalnat och att det inte blir sista gången jag gör en cheesecake. Den här smakade i alla fall inte ost alls tyckte jag och den var väldigt uppfriskande.
 
Botten
  • 250 g digestivekex
  • 100 g smör
Sätt ugnen på 180 grader. Smula digestivekex, smält smöret och blanda samman. Tryck ut i en rund smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 5-10 minuter.
 
Fyllning
  • 400 g philadelphiaost
  • 200-250 g blåbär
  • 3 ägg
  • 1,75 dl socker

Kör ingredienserna till fyllningen i matberedare eller med stavmixer i en bunke till en jämn smet. Häll i formen på kexsmulorna. Grädda i nedre delen av ugnen (fortfarande 180 grader) i ca 25-30 minuter.

Topping med vit choklad

  • 3 dl creme fraiche
  • 3 msk socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 g vit choklad, ca

Enligt receptet jag hittade ska man inte ha i vit choklad utan jag la till det själv då jag tycker det smakar för mycket creme fraiche annars, väldigt gott blev det! Smält chokladen, blanda ihop allt och bred på kakan. Grädda ytterligare 5 minuter. Låt svalna i kyl tills den stelnat helt innan den stjälps upp, jag lät den vara i ett dygn. Toppa med blåbär. Pudra ev. över lite florsocker strax innan servering. 


the days of tashriq

Idag är det Arafat-dagen! Hoppas ni som kan och vill inte glömt bort att fasta på denna välsignade dag då vår vackra religion fullbordades. Profeten (saw) säger i en hadith "att fasta under Arafah dagen belönas av Allah genom att det föregående samt det kommande årets synder förlåts". 
 
En påminnelse; takbir ska reciteras efter varje fard (obligatorisk) bön från och med morgonbönen idag till och med eftermiddagsbönen på måndag (sista dagen av bajram), så kallad takbir at tashriq. Och imorgon smäller det - vi firar vår viktigaste högtid kurban bajram slash eid al adha. Passar på att önska er alla en fantastisk bajram redan nu, hoppas ni firar den med glädje tillsammans med nära och kära!
 
Bjuder på en superfin ilahija, passande för dessa dagar.  
 
 
Uzmi svoga Ismaila, tuzna srca kreni s njim
rad Allaha odrici se, i ti budi Ibrahim.
  
Okreni se cjelim dzanom, tijelom, dusom, srcem svim.
prema Jednom Jedinome, i ti budi Ibrahim.

blåbärspaj

 
Vad jag älskar smulpaj, och framförallt blåbärspaj. Varm paj med krispigt smultäcke och kall vaniljsås på det - definitivt en av de godaste desserterna, och den desserten som jag nog bakar mest frekvent. Komplicerade tårtor och chokladbakelser i all ära, en enkel blåbärspaj är bara så jäkla gott! Jag använder mig av samma gamla recept till smulpajen som jag gjort sedan hemkunskapen i högstadiet tror jag, den blir alltid lika god. Har dock aldrig provat att göra smultäcket med havregryn så jag vet inte vad som blir godast, någon gång ska jag prova..
 
Givetvis behöver man inte göra blåbärspaj, man kan likväl använda sig utav hallon, nån annan bärsort, varför inte rabarber, eller äpplen. Ibland varierar jag mig också (speciellt på sommaren då det blir mycket rabarber i mammas trädgård), men jag föredrar blåbär, uppenbarligen.
  • 4-5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 200 gr rumsvarmt margarin
  • 500 g blåbär, ca
  • Potatismjöl
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en pajform med margarin. Strö ut bären och sockra en aning. Pudra över potatismjöl (detta för att bären inte ska bli så vattniga, ger en lite fastare paj). Rör ihop vetemjöl och socker i en skål. Skär det rumsvarma margarinet i mindre bitar, lägg ner i skålen och finfördela det sedan med fingertopparna i mjölet till en grynig/smulig massa. Strö smuldegen över fyllningen. Ställ formen mitt i ugnen, grädda i ca 25 minuter. Servera med vaniljsås (jag vispar alltid ihop marsan).

currypasta med tonfisk och paprika

 
Vill först börja med att säga att jag tycker det är jättekul när det droppar in kommentarer som det gjort på sistone, och det är roligt att få veta att mina recept är uppskattade och kommer väl till pass! Nu till ett till recept som jag inte har en aning om varifrån det kommer eller om det bara är mammas påhitt (hon brukade laga detta som vardagsmat ibland), vi älskade det som yngre och vi älskar det nu. Enkelt och mycket gott kan alltså kombineras ihop av bara tonfisk, curry, paprika och pasta.
  • Tagliatelle
  • 2 burk tonfisk
  • 2-3 paprikor (olika färger - jag hade tre lite mindre röd, grön och gul)
  • 1 gul lök
  • Curry & salt
Hacka löken smått och strimla paprikan tunnt. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet (glöm inte salta). Bryn lök i matfett tills den får lite färg i stekpanna. Blanda ner paprikan i stekpannan och krydda rikligt med curry samt salta ev. en aning. Bryn under lock tills paprikan mjuknat, tillsätt vid behov lite vatten för att det inte ska brännas vid. Rör ihop pasta, paprika samt tonfisk.

sweet chili chicken wrap

 
Slängde ihop kycklingwraps ur egen fantasi igår och de blev SÅ goda. Skippa köpta wraps säger jag bara. Vill man ha det mindre såsigare kan man dra ner på ingredienserna till såsen, och givetvis kan man ha annat i som tomat, gurka eller andra sorters sallader. Men här kommer i alla fall mitt recept:
  • 6 st tortilla
  • 3 kycklingfiléer
  • 2 st röd paprika
  • ½-1 röd lök
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 2 dl sweet chilisås
  • Salladsblad
  • Majskorn
  • Salt & grillkrydda
Skär kycklingen i fina strimlor, bryn i matfett i stekpanna, salta lätt och krydda med grillkrydda. Strimla paprika och lök. Blanda ihop creme fraiche, turkisk yoghurt och sweet chilisås i en bunke. Rör ner paprika, lök, majskorn och kycklingen i röran. Lägg salladsblad på tortillabröden och fördela röran på dem. Bäst är att fördela röran mer åt ena sidan än på mitten för att lättare kunna rulla ihop. Rulla ihop genom att vika upp understa sidan och sedan rulla som en pannkaka, så tätt som möjligt, och slå in i folie eller en servett för att de ska hålla ihop bättre.

marinerad panerad kyckling i ugn

 
Supergod kycklingfilé panerad i ugn, marinaden ger en riktigt god smak så de smakar inte som vilka vanliga panerade kycklingfiléer som helst!
  • 5 st (1 kg) kycklingfiléer
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ tsk chilikrydda
  • ½ tsk grillkrydda
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk majonäs
  • 2 msk creme fraiche
  • Ströbröd
  • Majsmjöl
  • Olja
Dela kycklingfiléerna på mitten, skär sedan på mitten igen för att få långsmala bitar (alltså 1 kycklingfilé = 4 bitar). Lägg i en bunke. Krydda med salt, peppar, chili, grillkrydda, paprikapulver samt pressa ner vitlöken och rör om allt noga så att kryddorna blandas och fördelas på filéerna. Rör ner majonäs och creme fraiche och rör om noga (man får nog tyvärr använda händerna till detta, haha) så att allt blandas till en röra. Lägg plastfolie över bunken och ställ i kylen att marinera i 1-2 h. Olja in en långpanna och sila över majsmjöl för att kycklingen inte ska fastna. Vänd filéerna i ströbröd och ställ dem på plåten. Skvätt olja över och grädda i ugn i ca 25-30 minuter på 200 grader.
 
Serveras med valfria tillbehör. Jag hade kokt småpotatis, turkisk yoghurt och sallad till.

raffaello rutor

 
Detta måste ni prova! I alla fall om ni tycker om kokos i en kombination med vanilj eller smaken av Raffaello, som jag vet få kan motstå. Receptet ger 12 st.
 
Degbotten
  • 6 äggvitor
  • 2½ dl socker
  • 1½ dl riven kokos, ca
  • 1½ dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl mjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sedan sockret och fortsätt vispa tills det blir en marängliknande smet. Rör ihop kokos, mjöl och bakpulver tillsammans och vänd sedan ner i smeten - vispa inte utan RÖR det ner i smeten. Häll ner innehållet i en smord plåt (ca 30x20 cm). In i ugnen och sänk genast till 180 grader, grädda tills den är klar men fortfarande vit (ca 15 minuter). Låt bottnet svalna. Värm/koka upp sedan mjölken, häll över och låt bottnet suga upp mjölken (på så sätt blir det inte lika torrt).
 
Vaniljkräm
  • 6 äggulor
  • 6½ msk socker
  • 4½ msk mjöl
  • 5½ msk marsanpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 8 dl mjölk, ca
  • 125-150 g margarin el smör, rumsvarmt
  • 1½ dl vispgrädde

Vispa ihop äggulorna, mjöl, socker, marsanpulver, vaniljsocker samt 2 dl av mjölken. Koka upp resten av mjölken och rör sedan ner äggsmeten, småkoka under omrörning tills det tjocknat. Låt svalna. Vispa smöret krämigt i en bunke och vispa grädden i en annan bunke. När krämen svalnat, rör ner först smör och sedan grädden försiktigt.

Toppen

  • Riven kokos
  • Hasselnötter
Bred ut vaniljkrämen över bottnet och strö över kokosflingorna över hela kakan. Låt allt stå i kylen några timmar tills det stelnar och skär sedan i rutor. Rosta hasselötterna i en stekpanna och lägg sedan en på varje ruta.

the hunger games

 
Fy sjutton vilken bra film! Så bra att jag är tvungen att klämma in den här på bloggen bland alla recept. Den överträffade alla mina förväntningar. Filmen är helt fantastiskt gjord, varje scen och scenväxling kändes bara så rätt. Rikt på detaljer, fantastisk story och fantastiska skådespelare. Ja, fantastisk helt enkelt. Känns så trovärdig trots mycket hittepå. Nu bara måste jag läsa böckerna också, redan klickat hem trilogin. Ser fram emot nästa år och nästa film, men först ska jag sluka böckerna. Rekommenderas starkt!

gryta med gröna ärtor (grašak)

 
 
Mammas recept på en slags gryta med gröna ärtor med inslag av kött och lite potatis, yummie! Så gott kan jag lova. Tycker det är viktigt att äta någon gryta med nyttigheter i då och då
  • 500 g frysta ärtor
  • Nötkött 400 g, ca
  • 2 medelstora potatisar
  • 12 dl hett vatten, ca
  • 1 röd lök
  • 2 lite större morötter
  • 1 tomat
  • Hackad persilja
  • 3 msk ajvar
  • 2-3 msk tomatpuré
  • Vegeta, salt, svartpeppar & paprikapulver
  • Maizenamjöl + vatten
Hacka löken samt tomaten smått och skala samt skiva morötterna. Lägg ner detta i en större gryta i olja och ev. flytande milda, samt rör ner persilja på måfå, ajvar, tomatpuré och krydda en aning med paprikapulver och vegeta. Bryn nu allt detta under lock en stund. Skär köttet i mindre bitar, salta och peppra. Lägg ner köttbitarna i kastrullen och bryn alltihop under lock, ha i lite uppkokat vatten allt eftersom för att inte bränna vid. Det är viktigt att köttet är klart innan man fortsätter då ärtorna blir klara snabbt. Tips; köttet ska koka så länge som möjligt för att bli mört och fint - minst 30-40 minuter! Skala och tärna potatisen i lite större bitar och rör ner dem i grytan när köttet börjar bli helt klart, häll på mer vatten så det har något att koka i. När potatisen nästan är färdigkokt (7-10 minuter); häll i ärtorna. Rör om, låt puttra en stund och häll sedan på mer vatten vid behov. Känn efter hur mycket vatten som behövs men 1,2 liter ska nog räcka allt som allt (dvs med vattnet man häller på då och då). Koka på medellåg värme i några minuter tills allt är färdigkokt och klart. Glöm inte smaka av med salt, peppar och ev. mer vegeta/paprikapulver.
 
Mot slutet för att få en mer tjockare grytaktig konsistens istället för en soppa; blanda ihop lite kallt vatten och maizenamjöl i ett glas. Rör ner detta i grytan under omrörning så tjocknar det till.
 
Serveras med bröd!

Matbloggstoppen

RSS 2.0