kycklingspett med kryddig bulgur

 

Körde lite turkisk kolgrill style här hemma i helgen. Man kan ju inte alltid hänga på Mangal och äta haha ;) man kan ha precis vilken marinad/kryddor man vill och tycker om till kycklingen, men här kommer ungefär vad jag slängde i min marinad.
 
Kycklingspett
  • 900 g kycklingfilé
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,25 dl sweet chilisås
  • Grillpinnar
Skär kycklingfiléerna i spettbitar. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke. Rör ner kycklingen och låt stå minst en timme, gärna längre. Sätt ugnen på 250 grader grill. Trä upp kycklingen på spett och lägg i långpanna, krydda om du vill med grillkrydda över. Grilla högt upp i ugnen tills kycklingen är genomstekt (8-10 min). 
 
Kryddig bulgur
  • 4 dl bulgur
  • 8 dl vatten
  • 1 liten lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk tomatpuré
  • Olivolja
  • Persilja
  • Chiliflakes
  • Salt och peppar
Koka bulgur i vatten enligt anvisningarna på paketet. Hacka löken mycket smått och pressa vitlöken. Vänd ner i den färdiga bulguren. Tillsätt en skvätt olivolja, tomatpuré, hackad persilja och chiliflakes. Rör ihop alltsammans på svag värme. Smaka ev av med salt och peppar. 
 
Servera med turkisk yoghurt alt. någon god kall sås samt sallad. 

grönsaksgryta

 
Det är sällan vi äter vegetariskt hemma, tyvärr ska det ju vara kött i allt. Idag blev det en helt vegetarisk gryta, gott! Dock tyckte jag det skulle blivit ännu godare med kyckling i, haha, det liksom saknades :P denna grytan serveras med precis vad man vill - jag gjorde pasta (tagliatelle).
  • Olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 2 paprikor (röd och gul)
  • 2 morötter
  • 1 broccolihuvud
  • 10 champinjoner
  • Timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja och curry
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
Häll olivolja i en stor kastrull. Gör följande och lägg allt i kastrullen; skala och finhacka lök samt vitlök. Skölj och strimla purjolök. Skölj och skär paprikan i bitar. Skala morötter och strimla dem. Skär buketterna från broccolin och skär stammen i bitar. Skiva svampen. Fräst alltsammans i kastrullen under omrörning. Tillsätt kryddor på ett ungefär (timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja, curry). Rör om och fräs ytterligare en stund under omrörning. Tillsätt grädden, rör om och koka upp. Blanda vatten med maizena, rör ner och låt puttra. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta, ris, couscous, bulgur eller kokt potatis. 

Matbloggstoppen

RSS 2.0