banoffee i portionsskålar

 
Kanske den lättaste desserten som är godast. Banoffee pie (recept här) fast den här gången i portionsskålar - smart och enkelt! Jag gjorde 6 portioner i skålarna som på bilden, men man kan också göra t.ex. 8 mindre portioner om man har mindre portionsglas. 
  • 200 g digestivekex
  • 100 g smör
  • 1 burk karamelliserad mjölk
  • 2 bananer
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dubbeldaim
Smula kexen. Smält smöret och rör ihop med kexen till en smulig deg, fördela ut i glasen. Fördela ut den karamelliserade mjölken över kexsmulorna. Skiva banan och lägg över. Vispa grädden lätt och toppa över bananerna. Grovhacka daimchokladen och strö den över. Ställ kallt i kylskåp. 

budapestrulle

 
Bakning; terapiarbete när en orkar. Uppskattat av alla dessutom! Budapestrullen är en favoritbakelse här hemma. Den här gången blev det med färska jordgubbar men annars är det konserverad frukt som är typiskt att ha i.
 
Marängbotten
  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 100 g finhackade hasselnötter
  • 5 msk marsanpulver 
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt lite socker i taget och vispa en stund mellan varje gång. Marängmeten ska bli fast, man ska kunna vända upp och ner på bunken. Blanda de malda nötterna med marsanpulvret noga och vänd sedan försiktigt ner i smeten utan att vispa. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut längder på en bakpappersklädd stor ugnsplåt till en enda stor kaka (går också bra att bre ut den för att göra det enklare, men spritsningen ger ett fint mönster på bottnet). Grädda på 175 grader tills bottnet fått färg i ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler med bakplåtspappret kvar. Lägg ett nytt bakplåtspapper över, ta tag i ena långsidan och vänd runt (dvs lägg över bottnet på ett nytt bakplåtspapper). Dra försiktigt loss det första bakplåtspappret.

Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 burkar konserverad frukt (t.ex. mandariner) eller färska bär (eller blandat)
Vispa grädden hårt och tillsätt under tiden vaniljsockret. Bred ut grädden på marängbotten. Låt bären/frukten rinna av och sprid ut dem över grädden. Rulla försiktigt ihop till en rulle. Skär bort ändarna.

Garnering
  • Mörk choklad
  • Florsocker
Smält chokladen i ett vattenbad och ringla över. Sikta florsocker över. Ställ kallt i kylen.

tacopaj med kall kryddig sås

 
Det finns visst något avslappnande med matlagning och bakning ibland, ett sätt att ockupera tankarna.. Den här tacopajen är hur god som helst och måste ätas med såsen till som verkligen är pricken över i:et. 
 
Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl mjölk
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen, arbeta sedan ihop med smör och mjölk till en deg. Kavla ut och tryck ut i en rund, smord form. 
 
Pajfyllning och topping
  • 1 gul lök
  • 600 g nötfärs
  • 1-2 tacokryddpåsar (beroende på hur kryddigt man vill ha det)
  • 0,5 pkt krossade tomater
  • 3 st tomater
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 2 dl riven ost
Finhacka löken, stek den mjuk. Fräs färsen klar, krydda med tacokrydda (späd ev. med lite vatten) och häll över tomatkross. Låt puttra ihop i några minuter, ställ åt sidan. Förgrädda pajskalet i 5-10 minuter, fyll det sedan med fyllningen. Skiva tomater och lägg över. Blanda ihop creme fraiche med riven ost och klicka ut över tomaterna. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
 
Kall kryddig sås
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 1,5 tsk italiensk salladskrydda
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 pressad vitlök
  • Cayannepeppar
Blanda samman alla ingredienser till en kall sås, smaka av och ställ kallt i kylen. 
 
Servera pajen med sås, sallad och nachos.

inna lillahi wa inna ilayhi rajioon

 
 
"The eyes are shedding tears and the heart is grieved, but we will not say except what pleases our Lord.." 
 
A brokenhearted, bereaved mother..

panerad fisk med dillstuvad potatis

 
Dillstuvad potatis, ett hett tips från min favorit-matblogg, dock har jag gjort om receptet på mitt egna vis såklart. Så oerhört gott tycker jag, potatis och sås i ett och funkar till all sorts fisk. Jag körde på en favoritfirre, panerad torskfilé! Recept på hur ni tillagar torsken hittar ni här. Men vid närmre eftertanke slänger jag nog upp en beskrivning här också..
 
Dillstuvad potatis
  • 1 kg potatis (fast)
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl 
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl hackad färsk (eller fryst) dill
  • Salt & peppar 
  • Citronsaft
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk under lock i saltat vatten. Smält smör i en annan kastrull, vispa ner mjölet tills det blir klumpfritt. Häll i grädden, lite åt gången tills du har en klumpfri redning och häll sedan i resten av grädden/mjölken under omrörning. Smaka av med dill, salt, peppar och en skvätt citronsaft och låt sjuda på svag värme några minuter. När potatisen är färdigkokt, häll bort vattnet, vänd sedan ner potatisbitarna i stuvningen och rör om alltihop.
 
Panerad torskfilé
  • Torskfilé (ca 500 g) 
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • Citronpeppar
  • Smör och/eller rapsolja
Lägg upp mjöl, ägg (vispa upp med gaffel) och ströbröd på tre separata tallrikar. Rör ner salt och citronpeppar i ströbrödet. Vänd fisken först i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd. Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Stek torsken på medellåg värme några minuter på varje sida så att de får färg och blir genomstekta.
 
Servera på en gång med en god sallad til. Så fantastiskt god husmanskostsmåltid!

amerikanska chokladmuffins i repris

 
Bakade dessa chokladmuffins igår, men följde dock Zeinas recept som jag trodde var samma men visade sig vara lite annorlunda haha så slänger även upp hennes recept! Jag vet inte vilka som blir bättre, men antar att det i princip är samma då recepten är snarlika, bara lite annorlunda tillvägagångssätt. Största skillnaden den här gången var väl att jag fyllde muffinsformarna till toppen och de blev mycket högre och finare än sist =)
 
6 stora eller 12 mindre
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 3 dl mjölk 
  • 1,5 dl rapsolja
  • 200 g mörk och/eller ljus choklad
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en muffinsplåt med muffinsformar. Vispa ägg och socker. Rör ihop alla torra ingredienser väl och sikta ner i äggsmeten. Rör ner olja och mjölk. Hacka lagom stora chokladbitar, rör ner ca hälften i smeten. Fyll muffinsformarna med smeten till toppen. Toppa med resten av chokladbitarna, tryck inte ner dem för de sjunker under gräddningen. Grädda i ca 15 minuter (för mindre muffins, ca 20 minuter för stora). Låt svalna i plåten. 

miniscones

 
Har ett recept uppe på scones här men den här gången gjorde jag miniscones istället, receptet är i princip detsamma.. så gott! Världens snabbaste lyxfrukost ju. 
 
10 stycken
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt 
  • 1 tsk strösocker
  • 1,5 msk bakpulver
  • 100 g smör 
  • 4 dl filmjölk (vanlig mjölk går också bra)
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret i tärningar. Finfördela smöret med fingrarna. Tillsätt filmjölken/mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma/klicka ut runda scones på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg. Ätes direkt!

vaniljdrömmar

 
Hjorthornssalt använder man i dessa istället för bakpulver för att få dem spröda. Det är den magiska ingrediensen i drömmar!
 
Ca 35 st
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,75 dl rapsolja
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 2,5 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop rumsvarmt smör och socker. Häll i matoljan. Blanda vaniljsocker, hjorthornssaltet och vetemjöl. Rör ner i smeten och arbeta till en slags mördeg. Rulla kakorna till små bollar (tryck inte ihop dem) och placera ut på bakplåtspapper med plats mellan för att de ska kunna sjunka ihop och växa på bredden. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Glänta inte på ugnsluckan när de är inne, då riskerar de att sjunka ihop. Låt svalna på plåten.
 
Kan förvaras i rumstemperatur i flera dagar i försluten burk, men går också bra att frysa. 

punjeni čupavci (fyllda čupavci)

 
Alla känner väl till vad en cupavac är. Här är receptet på vanliga. Men nu har jag bakat fyllda sådana och YUM. De försvann på ett ögonblick! Det bästa brukar jag tycka är chokladen runtomkring. Well, nu får man choklad innuti också.. hur bra som helst ju haha. Detta receptet skiljer sig från mitt andra då sockerkaksbottnet är helt mjölkfritt och istället innehåller massor med ägg. Men det smakade ungefär likadant tycker jag :)
 
OBS; Jag använde en plåt som var lite större än jag angivit i receptet och tyckte att bottnen blev något för tunn. Jag skulle vilja haft den lite tjockare så därav rekommenderar jag måttet i receptet, den får vara lite mindre men gärna inte större. Hur mycket smet det blir beror också av storleken på äggen, så använd gärna stora ägg eller fler om de är små.
 
Botten
  • 9 stora ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 nypa salt
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljsocker
Värm ugnen till 180 grader. Vispa äggen med elvisp länge (ca 5 min). Tillsätt socker och salt och vispa ytterligare några minuter. Rör ihop mjöl med bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smeten, vispa helst inte eller så lite som möjligt. Häll ut smeten i en plåt (ca 25x35), klädd med bakplåtspapper i botten (smörj in kanterna). Grädda i ca 15-18 minuter. Låt svalna och skär sedan igenom bottnet mitt itu med tråd eller kniv så att du får två tunnare bottnar. 
 
Fyllning/glasyr
  • 2,75 dl mjölk
  • 2 dl socker 
  • 75 g margarin
  • 250 g mörk blockchoklad
  • 3 msk hett vatten
  • 200 g riven kokos
Häll i mjölk, socker och margarin i en kastrull. Värm och låt koka upp. När det kokat upp, ta bort från plattan och lägg ner chokladen (delad i bitar), rör om tills den smält. Bred över fyllningen över båda bottnar. Lägg sedan ihop bottnarna igen på varandra. Skär kakan i rutor. Rör ner lite hett vatten i fyllningen om den är för tjock. Doppa sedan varje kaka i glasyren som är kvar och rulla därefter i kokos. Låt svalna. Förvaras i kylskåp men ätes med fördel rumsvarmt.

klassiska köttfärsbiffar

 
Klassiska köttfärsbiffar utan några konstigheter görs på ungefär samma smet som köttbullar
 
Köttfärsbiffar
  • 500 g nötfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk (vatten går också bra)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • 1 dl hackad persilja 
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 krm svartpeppar
  • Paprikapulver, grillkrydda
  • Mjöl att rulla runt i 
Blanda ihop ströbröd med vätskan, låt svälla några minuter. Rör ner färsen i ströbrödet och blanda med riven lök, pressade vitlöksklyftor och ägg. Rör ner färsk eller fryst hackad persilja. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och grillkrydda. Låt stå ca 30 min i kylen. Forma till biffar, gör dem gärna lite plattare än tänkt då de krymper ihop lite och blir tjockare under stekning. Rulla i mjöl och stek på medelvärme i smör eller olja. Servera med kokt potatis/potatismos och brunsås. 

marängkrisptårta

 
Oj, vad det var dött här. Måste nog bli bättre på att slänga in recept här, men så säger jag ju varje gång, haha.. Jaja, ni några stycken som kikar in då och då så jag vill passa på att dela med mig av detta smarriga recept. Mamma bakade ofta denna och vi alla älskade den. Nu har jag äntligen bett om receptet och gjort den själv. Såååå god! Ja i alla fall för oss som älskar maräng :) tips på annan god marängtårta; pinocchitårtan.
 
Marängbotten
  • 6 äggvitor
  • 5 dl socker
  • 5 dl riskrisp
Separera äggvitorna och vispa dem (i en helt ren bunke) hårt till ett vitt, fast skum. Vispa ner socker lite i taget. Marängsmeten ska vara styv och fast. Rör försiktigt ner riskrisp i slutet, vispa inte. Bred ut i en långpanna täckt med bakplåtspapper (smörj gärna pappret med lite olja också). Grädda på 125 grader i 75 minuter. Låt svalna och dela sedan i två delar. 
 
Fyllning
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 125 g smör 
Koka ihop äggulorna, sockret, mjölet och grädden. Rör om så att det inte bränns vid. Fyllningen ska tjockna. Ställ åt sidan och rör sedan ner smöret tills det smälter i fyllningen. Låt svalna. Bred fyllningen över bottnet och lägg sedan över det andra bottnet. Tips; spara lite fyllning (eller gör lite extra) att bre även på översta bottnet om du vill. 
 
Förbered ovanstående och ställ sedan i kyl, låt den helst stå ett par timmar. När det är dags att äta den, följ nästa steg och gör klart tårtan: 
 
Garnering
  • Vispgrädde
  • Valfritt
Vispa grädden hårt och täck hela tårtan. Garnera med t.ex. mandelspån, hackade hasselnötter eller annat valfritt.

sutlija


Detta är en slags risgrynsdessert som är typisk för Bosnien, i synnerhet under Ramadan - endast då jag faktiskt kommer på att göra den :) den är god att avsluta iftar med men även uppfriskande till sehur. OBS förväxla inte detta med risgrynsgröt, smakar inte likadant då gröt är mer matigt och detta är mer desert. Mitt recept på risgrynsgröt har ni här.
  • 1-1,5 dl grötris
  • 3 dl vatten
  • 1 l röd mjölk 3%
  • 5 msk strösocker (mer eller mindre beroende på hur sött man vill ha det)
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • Ev lite mjöl

Skölj av riset och koka upp det på låg värme i vattnet så att det blir mjukt. Vattnet kommer att dunsta bort, häll då i mjölken (gärna lite i taget och inte allt på en gång) och koka upp på låg värme. Rör om med jämna mellanrum för att det inte ska brännas vid. Rör ner socker och vaniljsocker. Koka tills det tjocknar (men inte helt, ska inte vara lika tjockt som risgrynsgröt). Koka hellre längre tid på lite lägre värme än kort tid på het platta. Man kan även röra ner lite mjöl för att få mjölken fastare så att den inte blir så rinnig sen utan mer puddinglik. Häll upp i portionsskålar medan det är varmt. Låt svalna och ställ i kylen. Serveras kall.


schweizernötsnittar

 
Ramadan mubarak till er alla läsare som tar del av denna välsignade månad!

Även dessa kommer från Jennys matblogg (bästa matbloggen, man tackar för inspo!) och är så sjukt goda, jag lovar! Alltså MÅSTE, med betoning på måste, provas. Så härliga med ett glas kall mjölk. Gillar man inte schweizernöt (men det är klart att man gör) kan man baka med någon annan sorts Marabou. Jag ska nog testa flera smaker..
  • 220 g rumsvarmt smör/margarin
  • 2 dl strösocker
  • 4 msk sirap
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g Marabou schweizernöt (alt. annan valfri)
Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka chokladen. Rör ihop smör och socker mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Baka nu in den hackade chokladen i degen. Dela på två och rulla ut till längder, ställ på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna något med fingrarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-11 minuter tills de fått lite fin färg. Snitta dem medan de fortfarande är ljumma och låt svalna helt tills de stelnar. 

hallonpaj deluxe

 
Denna kommer från Jennys och vi som är pajälskare här hemma var tvungna att prova. Måste säga att jag föredrar min klassiska smulpaj (sen föredrar jag överlag blåbärspajer framför hallon) men denna var också god såklart, speciellt pajskalet! Här kommer receptet på mitt sätt, något ändrat.. drog bl.a ner sockret både i fyllning och topping, men tyckte ändå fyllningen blev för söt. Så mitt råd är att smaka fyllningen då hallonsylten i sig är söt och därefter lägga till så mycket socker som man tycker behövs. 
 
Pajskal
  • 4 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 dl socker
Rör ihop vetemjöl och socker. Blanda ihop med smöret till en deg och tryck ut i en rund form (22-24 cm). Ställ i kylen och låt stå minst 25 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut och nagga skalet med en gaffel och förgrädda i 15 minuter mitt i ugnen.
 
Fyllningen
  • 400 g hallon
  • 1 dl fast hallonsylt
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk potatismjöl
Under tiden som pajskalet står i kylen, förbered fyllningen och toppingen (se nedan). Rör ihop alla ingredienser till hallonfyllningen i en skål. Om pajskalet har sjunkit ihop i kanterna kan du pressa upp det igen med en sked. Fördela sedan ut fyllningen i det förgräddade pajskalet. 
 
Crisptopping
  • 50 g smör
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,25 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
Smält smöret i kastrull. Ta bort från plattan och rör ner havregryn, socker och mjöl. Fördela ut över pajen. Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda i cirka 30-40 min. Fyllningen ska bubbla och pajdegen ska få färg.

Servera med kall vaniljsås/vaniljvisp. Eller vaniljglass för att slå ut det söta lite :)

kycklingspett med kryddig bulgur

 

Körde lite turkisk kolgrill style här hemma i helgen. Man kan ju inte alltid hänga på Mangal och äta haha ;) man kan ha precis vilken marinad/kryddor man vill och tycker om till kycklingen, men här kommer ungefär vad jag slängde i min marinad.
 
Kycklingspett
  • 900 g kycklingfilé
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,25 dl sweet chilisås
  • Grillpinnar
Skär kycklingfiléerna i spettbitar. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke. Rör ner kycklingen och låt stå minst en timme, gärna längre. Sätt ugnen på 250 grader grill. Trä upp kycklingen på spett och lägg i långpanna, krydda om du vill med grillkrydda över. Grilla högt upp i ugnen tills kycklingen är genomstekt (8-10 min). 
 
Kryddig bulgur
  • 4 dl bulgur
  • 8 dl vatten
  • 1 liten lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk tomatpuré
  • Olivolja
  • Persilja
  • Chiliflakes
  • Salt och peppar
Koka bulgur i vatten enligt anvisningarna på paketet. Hacka löken mycket smått och pressa vitlöken. Vänd ner i den färdiga bulguren. Tillsätt en skvätt olivolja, tomatpuré, hackad persilja och chiliflakes. Rör ihop alltsammans på svag värme. Smaka ev av med salt och peppar. 
 
Servera med turkisk yoghurt alt. någon god kall sås samt sallad. 

grönsaksgryta

 
Det är sällan vi äter vegetariskt hemma, tyvärr ska det ju vara kött i allt. Idag blev det en helt vegetarisk gryta, gott! Dock tyckte jag det skulle blivit ännu godare med kyckling i, haha, det liksom saknades :P denna grytan serveras med precis vad man vill - jag gjorde pasta (tagliatelle).
  • Olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 2 paprikor (röd och gul)
  • 2 morötter
  • 1 broccolihuvud
  • 10 champinjoner
  • Timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja och curry
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
Häll olivolja i en stor kastrull. Gör följande och lägg allt i kastrullen; skala och finhacka lök samt vitlök. Skölj och strimla purjolök. Skölj och skär paprikan i bitar. Skala morötter och strimla dem. Skär buketterna från broccolin och skär stammen i bitar. Skiva svampen. Fräst alltsammans i kastrullen under omrörning. Tillsätt kryddor på ett ungefär (timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja, curry). Rör om och fräs ytterligare en stund under omrörning. Tillsätt grädden, rör om och koka upp. Blanda vatten med maizena, rör ner och låt puttra. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta, ris, couscous, bulgur eller kokt potatis. 

potatis- och purjolöksoppa


Det är inte alltid man hinner plocka fram kameran och ställa maten att posera för att få fina bilder, så ibland får såna här halvkassa mobilbilder duga för att det ska bli blogginlägg överhuvudtaget. Jag älskar hemlagade soppor med ett gott hembakat bröd till, och den här är väldigt enkel som kräver lite tid och få ingredienser men ack så god ändå. Soppan kan mixas om man föredrar den helt slät, jag gillar när det är lite bitar i.
 
Ca 6 portioner
  • 5 st potatisar av modell större
  • 1 st purjolök
  • Vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2-3 msk grönsaksfond (eller buljong)
  • Ev. grädde

Skala och klyfta potatisen i tunna klyftor. Skölj och hacka purjolöken. Ha i lite olja i en rymlig kastrull och bryn några sekunder. Häll på vatten så att det precis täcker, salta. Låt koka upp under lock och koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt fond eller buljong. Vispa nu kraftigt i soppan så potatisen går sönder i små bitar (då får du även en tjockare konsistens på soppan). Smaka av och tillsätt om du vill en skvätt grädde. Låt puttra några minuter. Föredrar du soppan slät kan du mixa den i blender.


guacamole

 
Ärligt talat, jag är inget fan av avokado alls och jag undrar alltid om folk äter det för att det faktiskt är gott eller för att vara nyttiga. Smakar ju inte särskilt mycket men konsistensen får mig att säga tack men nej tack! Dock så är det ju nyttigt så när jag smakade denna guacamole (den gröna geggan på bilden såklat) hos min vän Zerina så blev jag glad över att ha funnit ett supergott sätt att äta avokado på! :)
 
Gott som dip till nachos eller tillbehör till tacos.
 
4 portioner
  • 2 mogna avokado
  • 1 mindre vitlöksklyfta
  • 0,25 dl röd lök
  • 1 tomat
  • 1,5 msk färskpressad citronjuice
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 msk hackad färsk koriander
Dela, kärna ur och gröp ut köttet på avokadon. Mosa det i en skål. Blanda med pressad vitlöksklyfta, finhackad röd lök, finhackad tomat, citronjuice, örtsalt, cayennepappar och koriander (jag hade ingen).

ćevapčići med hembakade lepine

 
Detta kan man äta utan mycket möda; tips i nedanstående text vart man kan köpa de godaste cevapi och de godaste lepine i Sverige och bara steka/värma hemma - bästa snabbmaten :) 
 
Ćevapčići är en av de bästa traditionella maträtterna i Bosnien och smakar givetvis ingenstans som på alla cevapdzinice där. De godaste färdiga man kan köpa här, enligt mitt tycke, är Brajlovic's från Willys (länk) men här kommer ett recept på hemgjorda! Helst ska man göra egen färs på en lite fetare köttbit. Med fördel kan man även blanda nöt- och lammfärs. Helst ska dem också grillas. Själv hade jag hälften vanligt nötfärs och hälften färs på högrev (tror jag, det var ett tag sen jag malde det köttet).
 
Angående pitabrödet aka lepine aka lepinje aka somuni: så var de kul att prova sig på men i framtiden kommer jag nog fortsätta köpa de färdiga, återigen finns på Willys i frysdisken - se bild. Jag tycker de färdiga är SÅ goda (de är ju också hembakta) och att göra själv tog bara lång tid och smakade ändå inte bättre. Anledningen är enkel, de ska egentligen gräddas i en speciell ugn på riktig eld under så kort tid som möjligt på så hög värme som möjligt för att de ska bli riktigt bra. I min vanliga ugn blev de bleka, behövde längre tid osv osv.. Så personligen tyckte jag inte det var sådär jättevärt att göra själv när det finns så goda redan i affären (och dessa blir bäst om man värmer i ugn, inte micro).
 
OBS; MÅSTE serveras med lepine, lök och kajmak till annars "nije to to". Så se till att ha både kajmak och massor med gul lök hemma ;) 
 
Cevapcici
  • 1 kg köttfärs
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 0,5-1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1-2 dl kolsyrat vatten
  • Massor med vitlöksklyftor
Blanda ihop salt, peppar, bikarbonat och paprikapulver. Arbeta färsen för hand som en vanlig deg länge tillsamamns med kryddblandningen. Rör ner kolsyrat vatten lite åt taget samt till sist vitlöken (pressad) och blanda ordentligt, ju längre du "knådar" desto bättre. Låt gärna stå över natten eller åtminstone några timmar i kylen täckt med plastfolie. Forma sedan, genom att först göra en rund boll och sedan rulla den mellan handflatorna. Lägg på en skärbräda och forma tills de får rätt form, tryck in ändarna en aning för att de inte ska bli spetsiga. Gör dem lite längre än du tänkt de ska vara då de krymper en aning under stekning. Grilla/stek. När de är klara, lägg dem gärna på en tallrik med hackad gul lök.
 
Lepine 8 st
  • 1 kg vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 msk torrjäst
  • 6-7 dl ljummet vatten 
Rör ihop alla ingredienser till e lös men inte klibbig deg. Låt jäsa ca 60 min. Knåda degen på nytt och jäs sedan ytterligare 60 min. Upprepa detta 4-5 gånger för att få ett så luftigt bröd som möjligt. Dela i 8 delar utan att knåda om hela degen på nytt, ta till mer mjöl för att undvika att degen klibbar. Forma till fina runda bollar, låt vila 10 min. Tryck försiktigt ut med handen till en rund kaka och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper (strö gärna lite vetemjöl över bakplåtspappret). Tryck ut linjer med tex en grillpinne så du får massa kvadrater. Täck med bakduk och låt jäsa 30 min. Dutta över lite vatten. Grädda i maxtemperatur i ugnen, den ska vara förvärmd, ca 10 min. 

homemade pizza

..såhär på söndagskvisten :) 
 
Recept här. Dock var bara ena pizzan med tonfisk, den andra bestod av parizer & sudzuka (mortadella & salami?). 

ugnsstekt kalkonfilé med currysås

 
Det är så gott med kalkon, dock äter vi det sällan tyvärr. Mamma & pappa brukar tillaga hel grillad kalkon som blir sååå god varje bajram. Vattnas i munnen när jag tänker på det.. så för ett tag sedan rotade jag i frysdisken i affären och fann halal kalkonfilé. Så här kommer ett enkelt recept på kalkonfilé i ugn.
 
Brunsås till kanske vore mer passande men min man fick välja och han ville ha currysås :) så oavsett om ni vill göra currysås till eller inte så delar jag med mig av ett recept på god hemmagjord sådan!
 
Ugnsstekt kalkonfilé
  • 500 g kalkonbröstfilé
  • Salt & svartpeppar
  • 1 msk olivolja eller smör
Sätt ugnen på 225 grader. Krydda kalkonfilén med salt och peppar. Bryn på båda sidor i olivolja/smör så ytan får en fin färg. Lägg kalkonen i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen i 25-30 minuter eller tills innertemperaturen är ca 70 grader (köttet får ej vara rosa). Tag formen ur ugnen. Täck med folie, låt stå så ca 20 minuter innan den serveras. 
 
Currysås
  • 3 msk smör
  • 3 msk curry
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1,75 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljong
  • 3 dl grädde
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt curryn, värm upp och rör ner mjölet (vispa konstant). Vispa i vatten och smula ner buljongtärningen. Rör ner grädde. Låt såsen sjuda långsamt några minuter utan lock. Smaka av, tillsätt mer salt eller grädde om det känns för lite eller för mycket salt.
 
Skiva upp kalkontfilén. Servera med sås, grönsaker och t.ex. ris eller någon form av potatis.

lax med champinjoner i dillsås

 
Det här är egentligen samma recept som detta, bara att jag inte orkade köra i stekpanna den här gången och ville testa i ugn (busenkelt) samt att jag hade i champinjoner som jag hade över. Hade gärna haft i flera champinjoner om jag haft.
  • 4 st laxfiléer
  • Champinjoner
  • Créme fraiche
  • Vispgrädde
  • Dill (mycket dill)
  • Salt och citronpeppar
Värm ugnen till 200 grader. Rör ihop créme fraiche, vispgrädde, dill och kryddor i en bunke. Skär varje laxfilé i tre bitar. Lägg i en smord ugnsform och krydda med citronpeppar. Skiva över champinjoner. Ställ in i ugnen i ca 5 min. Ta ut formen och häll över dillsåsen. Ställ tillbaka in i ugnen i ytterligare 10-15 min. Servera med potatismos eller kokt potatis.
 
Vet inte riktigt hur mycket créme fraiche/vispgrädde jag brukar ha i, ett par dl i alla fall - men kör på ett ungefär så mycket sås man vill ha och smaka sen av med dill och kryddor :)

panerad spätta med remouladsås

 
Yumyum, så gott mashaAllah. Egentligen vet jag inte vad "rätt" recept till remouladsås är, jag slängde bara ihop de ingredienser som jag vet förekommer, men gott blev det. Har ni tips på andra goda kalla såser till fisk eller kött, släng gärna in en kommentar :)
 
Panerad spätta
  • 300 g rödspätta-filéer
  • 1 ägg
  • Vetemjöl
  • Ströbröd
  • Salt & svartpeppar
Vispa ägg och häll upp på ett fat, häll även upp mjöl och ströbröd på varsitt fat. Rör ner lite salt och peppar i mjölet. Vänd filéerna (helt upptinade) först i mjöl, därefter ägg och slutligen i ströbröd. Stek fisken i smör i stekpanna några minuter på varje sida.
 
Remouladsås
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 dl créme fraiche
  • 2 tsk senap
  • 1 dl finhackad pickles/smörgåsgurka
  • 0,5 msk hackad persilja
  • Salt
  • Gurkmeja
Finhacka pickles smått. Blanda ihop allting, smaka av med en gnutta salt och gurkmeja (för den gula färgen). Ställ kallt innan servering.
 
Servera fisken och såsen med kokt potatis eller potatismos samt tillbehör som ärtor eller sallad. Och en citronklyfta att "krydda till" fisken med!

tonfiskwrap

 
Fredagsgott - wrap! Idag blir det tonfiskröra i. Jag gjorde samma röra som till den bakade potatisen, godaste tonfiskröran om man frågar mig. Sen kan man piffa upp sin wrap med massor annat gott men nu hade jag bara sallad och tomat i :)
 
Tonfiskröra
  • 2 burkar tonfisk i bitar i olja
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • ½ röd lök
  • 0,25 dl hackad dill
  • 0,5-1 krm svartpeppar, grovmalen 
  • 2 krm salt
Låt tonfisken rinna av och finfördela den i en skål. Rör ner turkisk yoghurt, creme fraiche och majonnäs. Blanda ordentligt. Hacka röd lök och rör ner tillsammans med dill. Smaka av med salt och peppar. 
 
Tillbehör
  • Ett paket tortilla, jag använde herb & garlic men original går också bra
  • Grönsallad
  • Tomat
  • Övrigt efter önskemål (gurka, majs, fefferoni, lök, kokt ägg m.m.)
Sätt ihop din wrap och njut!

hoisinkycklingwok med cashewnötter

 
Åh alltså.. Thai och wok, det tröttnar jag aldrig på, det är en storfavorit när vi äter ute. Men det går lika bra att göra hemma; här kommer en fantastiskt god wok som man egentligen kan ändra mycket i, ta bort eller lägga till grönsaker efter tycke och smak (ex. på andra grönsaker att ha i är zucchini, minimajs, bambuskott, blomkål). Man kan även använda oystersås istället för hoisin eller kanske köra på fifty/fifty. Men någon av dessa såser i alla fall, det ger en god bas i woken!
  • 100 g osaltade cashewnötter
  • 600 g kycklingfilé, ca
  • 1 stor morot
  • 1 gul lök
  • 1 stor röd paprika
  • 250 g broccolibuketter
  • 1 burk hoisin sauce
  • 2 msk sesamolja
Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna tills de fått färg, ställ åt sidan. Strimla kycklingfiléerna. Koka upp ca 7 dl vatten med 1,5 tsk salt i en wokpanna, lägg i kycklingbitarna och koka ca 5 min. Ta upp bitarna med hålslev och häll bort vattnet. Skiva moroten i sneda skivor, skär löken i "båtar" och skär upp paprikan i bitar. Hetta upp olja i woken och fräs de kokta kycklingbitarna så de får fin yta. Ställ kycklingen åt sidan. Fräs nu lök, paprika, morot och broccoli i woken någon minut - inte för länge, grönsakerna ska ha tuggmotstånd. Lägg tillbaka kycklingen och blanda ihop. Tillsätt hoisinsås och sesamolja och låt alltsammans bli varmt. Blanda ner cashewnötterna. Servera med nudlar eller ris.
 
Tips; om du serverar med nudlar, rör ner soja i dem när de är klara så blir de godare. Piffa även upp din egen wokportion med soja och/eller sweet chili sås för att få mer sting.

blåbärskladdkaka

 
Slängde ihop denna hos mamma & pappa, då de har massvis med plockade blåbär i frysen som bara skriker efter att bli pajer och kakor :) 
  • 100 g smör/margarin
  • 2 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl blåbär
  • Florsocker till garnering
  • Ev. vit choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa (jag använde kokos) en form, ca 24 cm. Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner vetemjöl och vaniljsocker. Rör sist ner smöret. Häll smeten i formen och strö över blåbären. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Smält vit blockchoklad över vattenbad och ringla över (jag hade ingen vit choklad så skippade detta). Pudra över florsocker innan servering. 
 
Servera med vaniljvisp eller glass.

äppelkaka

 
 
Bakade denna när jag och hubby hade plockat lite äpplen för ett tag sen. Jag använde dock en lite större form än vad jag egentligen skulle så jag borde ha dragit ner på gräddningstiden, eller ökat lite i receptet, kändes lite torr.. men den blev god ändå.
  • Äpplen
  • 50 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl vatten
  • Pärlsocker, socker & kanel
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt smör, vatten och mjölblandningen i smeten. Smörj en ugnsform med löstagbara kanter och häll ner smeten. Skala och klyfta äpplena. "Damma" av dem i socker och kanel och tryck sedan ner i smeten. Strö över pärlsocker. Grädda i 175 grader på nedersta gallret i ca 40-45 min.

Servera med vaniljsås/vaniljvisp eller glass! 

turkisk linssoppa

 
Tack Aldina för detta recept, jag älskar linssoppa och denna var toppen - inte svårlagad men väldigt god, sånt gillar vi. Förresten, det är faktiskt väldigt uppskattat med recept-tips i kommentarerna, inspiration är kul så kommentera mera :)
  • 1,5 l vatten
  • 3 buljongtärningar
  • 2 dl röda linser
  • 2 msk ris
  • 1-2 potatisar
  • 2 morötter
Koka upp vattnet med buljongen. Skölj linserna och riset, tärna potatisen och skiva morötterna. Rör ner allt i grytan och låt koka under lock i ca 10 min tills allt är färdigkokt. Mixa soppan slät med stavmixer eller i blender. Avsluta med lite paprikapulver och ev. mynta. Smaka av. 
 
PS. Linssoppa är godast när man serverar med citron och nybakat bröd. Pressa ner citron i soppan direkt i tallriken, det ger en härlig, frisk smak!

laxbitar i dillsås

 
Lax är bland den godaste firren man kan hitta på mycket med. Här kommer ett enkelt recept på laxbitar i dillsås, blir så gott! Serveras med potatis eller potatismos.
  • 4 st laxfiléer
  • Créme fraiche
  • Vispgrädde
  • 1 tärning fiskbuljong
  • Dill (mycket dill)
  • Salt och citronpeppar
Skär laxen i mindre bitar. Stek den i lite matfett i stekpanna, salta och peppra med citronpeppar. Häll över några dl créme fraich plus lite vispgrädde, rör om tills det blir en sås och smula i buljongen. Häll på massor av dill och smaka slutligen av med salt och (mycket) citronpeppar. 

oreotårta

 
Hittade detta recept för ett lååångt bra tag sen (förmodligen när jag var preggo och surfade alla möjliga recept) på en norsk blogg och var tvungen att skriva ner det. Sen har jag tänkt ganska ofta på att jag måste baka den, men det har aldrig blivit av.. förrän nu. Och tur är väl det, att det till slut blev av, för den här var lite av en oreodröm! Så mäktig dock - en riktig sötbomb. 
 
Sen så är det en no bake cake så trots att den har många steg är den inte så jobbig att göra. 
 
Oreobotten
  • 300 g oreokakor
  • 100 g smör
Ta bort det vita från oreokakorna och lägg i en skål. Lägg nu kexen i en påse och krossa dem till smulor med tex kavel. Rör ihop smulorna med det vita i skålen noga. Smält smöret och häll det över kaksmulorna och blanda väl. Tryck ner i en rund form med löstagbara kanter, ca 24 cm. Ställ i kylskåpet. 
 
Cream cheese
  • 200 g philadelphiaost
  • 3,5 dl florsocker
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 5 msk socker
Vispa ihop philadelphia med florsocker. Vispa grädden hårt (separat) och blanda med sockret, rör ner försiktigt i cream cheesen. Bred på hälften över bottnet. 
 
Oreobitar
  • 100 g oreokakor
Hacka oreokakorna grovt. Fördela hälften av bitarna på cream cheesen. Ställ kakan i kylskåp i 30 min. 
 
Chokladmousse
  • 250 g mjölkchoklad
  • 1 ägg
  • 2 msk socker
  • 3 dl vispgrädde
Smält chokladen över ett vattenbad, låt svalna. Vispa under tiden ägg och socker pösigt. Vispa grädden hårt vid sidan om. Blanda äggsmeten och grädden tillsammans, ha sedan i chokladen och blanda väl men försiktigt. Rör i andra hälften av kakbitarna i moussen. Bred moussen över kakan och ställ i kylen ytterligare 1 tim. Bred sedan över resten av cream cheesen. 
 
Garneringsförslag: oreokakor och riven vit choklad. Låt kakan stå svalt, helst i ett helt dygn innan du lossar kanterna, skär den i bitar och hugger i! Jag tycker den blev godare ju längre den fått stå faktiskt - dock så finns det ju en viss gräns innan den börjar gå åt det andra hållet.. 



Matbloggstoppen

RSS 2.0