mac 'n' cheese

 
Här kommer ett recept som jag slängde ihop för längesedan när jag hade en massa överblivna makaroner (ja, hur svårt är det att råka koka på tok för mycket makaroner?) och inte visste vad jag skulle göra med det. Receptet är dock inspirerat av amerikanarnas maträtt mac 'n' cheese, som är en makaroniröra i ostsås. Min version innehåller även antingen tonfisk eller kycklingfilébitar skurna i små tärningar. Vilket som funkar bra.
 
Receptet ger ganska många portioner så halvera gärna om du inte vill laga mat för en hel armé.
  • 2 burkar tonfisk i bitar eller 2-3 kycklingfiléer
  • 8 dl makaroner
  • 50 g smör
  • 4 msk mjöl
  • 7-8 dl mjölk
  • 5-6 dl riven ost
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • ½-1 tsk senap
  • Paprikapulver
Om du ska ha i kyckling: skär kycklingen i mindre tärningar och stek samt krydda. Koka makaroner knappt mjuka (3 min) i kastrull. Riv osten. Smält smör i en kastrull, rör ned mjöl och späd med mjölk under ständig vispning. Tillsätt senap, peppar och salt. Tillsätt en klick tomatpuré/ketchup för att få lite färg på såsen. Smaka av, vispa såsen slät och koka någon minut. Tag kastrullen av värmen och rör ned 4-5 dl riven ost. Vänd ned de kokta avrunna makaronerna i ostsåsen när osten smält. Bottna en ungfast form med kycklingbitarna eller den avrunna tonfisken. Häll på makaron-röran, variera gärna lager. Strö över paprikapulver och toppa med resten av osten. Värm på 180 grader i ca 20 min eller tills makaronin fått fin färg och alltsammans är genomhett.

grekisk pyttipanna

 
Detta var väldigt gott måste jag säga! Låt er inte luras av namnet för det är ingenting likt den svenska pyttipannan. Smakrik kyckling stekt i ugn med potatis och grönsaker serverad med en kall sås som går perfekt ihop sett till smaken.
 
Marinad
  • 1 kg kycklingfilé
  • 1,5 dl olja
  • 1,5 tsk sambal oelek
  • 2 msk soja
  • 1 msk malen ingefära
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • Salt
  • Peppar
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke. Skär kycklingen i grytbitar eller ganska stora strimlor, lägg ner i marinaden och låt det stå och dra några timmar - ju fler desto bättre, helst över natten.
 
Tillbehör
  • 1 kg potatis (ca)
  • 1 rödlök
  • 2 större paprikor
  • 3 tomater
  • Fetaost, ca 200-300 g
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i klyftor. Smörj in en långpanna med olja och fördela potatisen på, salta. Ställ in potatisen i ugnen i ca 10-15 minuter. Strimla rödlök, paprika och skär tomater i tjocka skivor. Ta ut potatisen ur ugnen, häll över kycklingen samt marinaden och rör om. Lägg sedan grönsakerna ovanpå potatis- och köttröran. Ställ tillbaka in i ugnen i ytterligare ca 15 minuter. Tärna fetaosten, ta ut plåten och häll över fetaosten och ställ in i ugnen en sista gång i ca 10 minuter. Hur länge allt ska vara i ugnen beror på hur snabbt potatisen och även kycklingen blir färdig, så ha det som utgångspunkt. 

Servera rätten med såsen nedan.

Sås
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 4 msk majonnäs
  • 1-2 pressad vitlöksklyfta
  • 2 tsk italiensk salladskrydda
Blanda alla ingredienser till såsen och låt stå kallt till servering.

vetelängd med vaniljkräm och sylt

 
Luktar underbart nybakat kardemummabröd i hela huset nu. Så gott med hembakade vetelängder! Perfekt till kaffet när man får besök. Receptet är till två längder.
 
Deg
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (1 msk torrjäst)
  • 2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma
  • 13-15 dl vetemjöl
  • 150 g smör
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll på mjölken - det ska bli fingervarmt. Häll degvätskan över jästen och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet och knåda degen kraftigt tills den blir smidig och lossnar från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
 
Fyllning
  • 2 dl mjölk
  • 5 msk marsanpulver
  • 1 dl valfri vsylt
Vispa ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkräm. Dela degen i två. Kavla ut degen till en rektangulär platta (den får inte vara längre än plåten). Spritsa på en tjock sträng vaniljkräm på mitten och smala syltränder på varje sida om vaniljkrämen. Skär sedan degen på sidorna i remsor. Bild HÄR på hur det ska se ut. Fläta remsorna omlott om fyllningen. Fäst med tandpetare i ändarna om det blir öppning där. Låt jäsa i 30 minuter.
 
Garnering
  • Pärlsocker
  • Mandelspån
  • Ägg
Vispa upp ett ägg och pensla över längderna när de jäst klart. Strö över pärlsocker och ev. mandelspån. Grädda sedan i ugnen på 200 grader i ca 18 minuter.

red curry chicken

 
Nu kör vi ännu en thairätt, som är något mer lagad från grunden är paneng kycklingen.
  • 3-4 st kycklingfiléer
  • 1 gul lök
  • 1 stor röd paprika
  • ½-1 broccoli (á 250 g)
  • 1 burk skivade bambuskott (ca 225 g)
  • 3 msk röd currypasta
  • 1 msk fisksås
  • 2 msk soja
  • 1 burk kokosmjölk (á 400 ml)
  • ½ tsk salt

Strimla grönsakerna och lägg i en skål, blanda runt. Strimla därefter kycklingen och lägg den i en annan skål. Hetta upp rikligt med olja i en wokpanna. Fräs hälften av currypastan, tillsätt grönsakerna och woka dem på hög värme en stund (de ska inte bli genomstekta). Lägg tillbaka grönsakerna i skålen och fräs sedan resten av curryn i pannan. Lägg i kycklingen och stek tills den är genomstekt. Tillsätt grönsakerna, fisksås, soja och till sist kokosmjölken. Rör ihop och låt koka ihop sig lite. Smaka av, salta eventuellt.

Serveras med ris eller äggnudlar.


razmisli ko to daje pocetak i kraj i gdje ces poslije svega, koji ces dodirnuti prag

Da li si toliko dobar da mozes mirno spavati?
Gdje to kad sanjas ides, i da li ces se vratiti
..taj odgovor zna jedino On

lax i folie

 
Grejen med att packa ihop lax i aluminiumfolie är att den behåller sin saftighet och blir så fint tillagad och saftig utan att man själv behöver anstränga sig det minsta. Stoppar man in lax i ugnen utan folie blir den oftast väldigt torr. Här är mitt recept på en enkel vanlig lax i ugn, men självklart kan man kombinera på alla möjliga sätt.
  • Laxfilé
  • Salt
  • Citronpeppar
  • Dill
  • Flytande margarin (Milda culinesse)
  • Aluminiumfolie
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg aluminiumfolie kors och tvärs i en plåt, ganska så långa bitar för att kunna vika ihop dem sen. Pensla botten med flytande margarin och lägg på laxbitarna. Salta lite, peppra med citronpeppar och strö över dill. Vik ihop foliekanterna mot varandra och packa in laxen som ett paket. Grädda i ca 25 minuter.
 
Serveringsförslag: kokt potatis alt. potatismos och dillsås till, kall eller varm.

raspberry cheesecake brownies

 
Bjöd på dessa brownies igår och de var inte svåra att göra, men gott var det! Ville först göra rocky road brownies men hade ingen lust att springa omkring och leta efter marshmallows utan gelatin, så det fick bli raspberry cheesecake brownies.. obviously. 
 
Browniebotten
  • 225 g margarin el smör
  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 1,5 dl mjöl
  • 1 krm salt
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna något. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i några minuter. Tillsätt det smälta smöret och vispa till en jämn smet. Blanda samman alla torra ingredienser (mjöl, salt, kakao och vaniljsocker) i en skål vid sidan om och vispa ner i smeten. Smörj en form (ca 25x30 cm) och häll ner 3/4 av smeten i formen.
 
Cheesecakefyllning
  • 225 g cream cheese (philadelphiaost)
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 3 msk mjöl
  • 100 g färska hallon
Vispa alla ingredienser till fyllningen till en slät smet (ej hallon). Häll cheesecakefyllningen över browniesmeten. Ringla sedan resterande browniesmet ovanpå och använd en gaffel för att dra igenom smeten för att få en swirlad effekt. Lägg ut hallon ovanpå smeten. Grädda kakan i ca 45 minuter. Låt svalna och stelna helt innan du skär upp kakan. Serveras, förslagsvis, med grädde och hallon vid sida om.

korvgifflar

 
Bakade kiflice med korv i - barnsligt gott och alla tuggade ihjäl sig så de försvann i ett nafs! Recept här - enda skillnaden är att jag hade sesamfrön på istället för havssalt. Och korv i, förstås. Korven ska man helst koka först för annars hinner de inte bli klara i ugnen. Sedan rullar man in dem i gifflarna och gräddar dem - svårare än så är det inte.

Matbloggstoppen

RSS 2.0