chicken tikka masala

 
Chicken tikka masala (eller som min pappa kallar det: chicken tikva mašallah) är en av favoriträtterna på menyn i en indisk restaurang. Jag har gjort halvhjärtade försök hemma till att göra denna fantastiska rätt men då har jag fuskat till det genom antingen halvfabrikat (tikka masala såsen på burk) eller genom att köra på masala-kryddmixen och bara blanda i det med creme fraiche och kyckling. Givetvis blir resultatet aldrig lika gott eller smakar likadant som äkta vara, och för första gången har jag tagit mig tiden att tillaga chicken tikka masala på riktigt. Det var det värt!

Man börjar med marinaden:
  • 500 g kycklingfiléer
  • ½ dl naturell yoghurt
  • ½ citron (2 msk citronsaft)
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk chilipulver
Alla kryddor ovan kan ersättas med 2 msk färdig tandoori-kryddblandning istället. Blanda ihop yoghurt, kryddor och citronsaft i en bunke. Skär kycklingen i bitar och blanda ner i marinaden. Täck över bunken med plastfolie och marinera kallt (i kylskåp) minst 1 timme.

Masala-sås:
  • 1-2 gula lökar
  • Matolja för stekning
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 3 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk curry
  • 1 tsk chili
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1-2 dl créme fraiche
  • 2 dl vatten
Värm olja i en stekpanna med lite högre kanter. Hacka löken fint och fräs den på låg värme i några minuter. Tillsätt övriga ingredienser till såsen förutom créme fraiche och vatten. Låt det fräsa i någon minut för att smakerna ska komma fram. Späd med créme fraiche och vatten. Koka upp och koka under lock på svag värme i minst 30 minuter. Stek under tiden kycklingen i en annan stekpanna tills bitarna är genomstekta, man kan också tillaga det i ugnen ca 20 minuter på 200 grader (vilket jag gjorde). Lägg ner kycklingen i såsen och koka några minuter till. Smaka av och krydda mer vid behov. I Dubai köpte jag med mig hem en burk riktig tikka masala krydda på Spice Souk (en marknad med kryddor!), så jag hade i någon tesked även av den kryddan för att piffa till smaken ännu mer.

Servera med ris.. och naan-bröd, äkta ska det ju vara.
Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0