lisnata pogaća

 
Igår improviserade jag ihop en "lisnata" pogaca och Gud vad gott det blev! Pogaca i alla former och varianter är gott men just lisnate pogace är something special. Smöret mellan varje lager ger en så härlig smak och de blir "luftiga", inte som vanligt bröd. Med sir, sudzuka och paradajz blev det vår kvällsmat.

Det ni ser på bilden är den minsta plåten som är typ 19x25 cm något, dvs en mini-pogaca. Vill man ha en stor får man dubbla receptet.
 
Degen
  • 3 dl fingervarm mjölk
  • 2 msk olja
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk socker
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 1 msk torrjäst
Använder man vanlig jäst får man göra på det gamla vanliga sättet (smula jästen, värm degvätskan fingervarmt och blanda med jästen till det löses upp - tillsätt sedan resten av ingredienserna). Använder man torrjäst - börja med att blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan olja, ägg och ljummen mjölk så mycket som det behövs för att få till en bra deg. Arbeta degen smidig och låt sedan jäsa ca 45 min.
 
Fyllning & pensling
  • 50-100 g rumsvarmt margarin
  • 1 ägg 
  • Vallmofrön alt. sesamfrön
Dela sedan degen i tre lika stora bollar, knåda igenom dem och kavla ut varje deg så tunnt som möjligt. Bred över ett lager rumsvarmt margarin och rulla sedan ihop från den ena änden till den andra. Nu har man tre avlånga rullar - väv ihop dem lite hur du vill (ett tips är att fläta) i en oljad plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Pensla med ägg och strö över frön, grädda i 200 grader i ca 10 minuter och därefter ytterligare ca 30 minuter på 175 grader. När/om brödet får tillräckligt med färg - lägg över aluminiumfolie så det inte fortsätter brännas.
Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0