mesni uštipci (köttfärsmunkar)

 
Det här är köttfärsbiffar som påminner om hur man gör ustipke, därav det bosniska namnet "mesni ustipci" istället för, tja, vanliga köttfärsbiffar. Den bästa översättningen jag kunde komma på var köttfärsmunkar, haha. Blir ca 13-15 st normalstora.
  • 500 g nötfärs
  • 1 röd lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 4 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 7 msk vetemjöl
  • ½-1 dl vatten
  • 1 dl gräddfil
  • ½-1 msk olja
  • Salt, peppar, allkrydda och valfria kryddor
  • Olja för stekning
Riv eller hacka löken smått och pressa vitlöksklyftorna, blanda ner med färsen i en bunke. Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda allt ordentligt med träsked. Salta, peppra - har inga exakta mått men ca 1-2 tsk salt, 2 krm peppar och 1 tsk allkrydda, och krydda eventuellt med valfria kryddor (förslag är tex paprikapulver, kött&grillkrydda). Låt stå i kylen drygt en timme. Värm mycket olja i en stekpanna (de ska alltså friteras i oljan). Blöt en sked och ta ut köttfärssmeten med skeden (1 sked = 1 biff ungefär) och häll ner i den heta oljan. Vänd dem efter ett tag. När de är klara, lägg dem på hushållspapper så det överblivna matfettet sugs upp.
 
Serveras med valfritt tillbehör. Potatismos, klyftpotatis, kokt potatis, ris, pasta, grönsaker, olika sorters såser.. det är bara att välja och vraka. Själv serverade jag med potatisgratäng, tzatziki och sallad.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vad var det som fick dig att vilja bli så religiös? En kompis till mig blev likadan för kanske två år sen - och det känns som att inget dåligt har hänt honom sen dess. Kan det vara tack vare det? :S :)

2012-09-03 @ 19:11:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0