franskbröd

 
Receptet är för två limpor. Det är ett helt vitt bröd men vill man göra det nyttigare kan man gärna byta ut en del av vetemjölen mot något annat, jag bytar ut en del mot t.ex. rågsikt och lantbrödsmjöl ibland.
  • 14 dl vetemjöl
  • 1,75 tsk salt
  • 50 g jäst eller 1 msk torrjäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 25 g rumsvarmt margarin
Om man, som jag, använder sig av torrjäst ska man först blanda de torra ingredienserna och därefter tillsätta vatten och margarin och knåda till en deg. Om man använder vanligt jäst: smula ner den i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löser sig. Klicka ner margarinet och salta. Häll nästan all mjöl (börja med 12-13 dl och tillsätt mer sedan om det behövs) luftigt ner i skålen. Arbeta degen kraftigt, minst 10 minuter för hand tills degen känns bra och smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min. Ta upp degen på bakbord och knåda den igen. Dela i två delar och forma till längder. Lägg bredvid varandra på en plåt (typ 20x30) smord med olja och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. När ugnen blivit varm: pensla vatten över limporna och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Ta ut plåten, täck med bakduk och ställ mot väggen och låt brödet svalna och mjukna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen

RSS 2.0