stekt biff i svampsås
Här kommer ett tips på en lite lyxigare middag man kan unna sig hemma. Stekt biff i svampsås serverade jag med hasselbackspotatis (recept här), samt vitlöksbröd vars smak passade fint ihop och sallad som tillbehör. Plus en enkel efterrätt efteråt. Vips fick vi en romantisk finmiddag och välkomnade matkoman med stor aptit!
Steken
- 500 g ryggbiff
- Smör för stekning
- Salt & svartpeppar
Låt köttet bli rumsvarmt innan tillagning. Skär i ca 2 cm tjocka skivor, banka/tryck ut dem lite. Salta och peppra på varje sida. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek köttet några minuter per sida, först på hög värme för att ge dem fin yta och sänk sedan värmen. Lägg över på ett fat och låt vila under aluminiumfolie medan du gör såsen.
Svampsås
- 200 g champinjoner
- 1 gul lök
- 2 msk kalvfond/oxfond
- 3 dl grädde
- ½ dl creme fraiche
- ½ dl vatten
- 1 msk tomatpuré
- ½ msk soya
- ½-1 msk idealmjöl
- Salt & svartpeppar
Hacka lök smått samt skiva champinjonerna. Hetta upp mer smör i stekpannan du stekte köttet i. Bryn lök och chapminjoner i några minuter så att allt blir genomstekt. Tillsätt fond, grädde, creme fraiche, vatten, soya och tomatpuré. Vispa ner idealmjölet. Smaka av med salt och ev. peppar. Låt koka upp och puttra i 1-2 minuter. Lägg köttet i såsen någon minut och servera direkt.
Kommentarer
Postat av: Svarten
Ligger nu i min receptmapp.
Postat av: Anonym
Har du tips på enkel (så man inte står i köket hela dagen) men god mat till gäster, cirka 10 pers...? Nas narod, hehe :)
Svar:
Nida V.
Postat av: E
Man ska tydligen vira in köttet i aluminiumfolie ett tag efter stekning.. Det gjorde något så att det blev något :P (Minns inte men du kanske har hört detta innan? Vet att det smakade supergott när älsk tillagade köttet iaf och då hade han gjort bl a detta..)
Svar:
Nida V.
Trackback