brownietårta med hallonmousse
Minns ni min brownietårta som blev en hit på många håll? Igår testade jag denna brownietårtan med hallonmousse istället för chokladmousse, ett recept jag hittat i ICAs tidning Buffé.
Browniebotten
- 120 g mörk choklad
- 100 g smör
- 2½ dl socker
- 2 ägg
- 1½ msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1½ dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175°C. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör (bränn inte, smält antingen på vattenbad eller låg värme). Ta av från värmen, tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet. Rör om alltihop tills du får en jämn och blank smet. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22-24 cm. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt svalna.
Hallonmousse
- 1 paket frysta, tinade hallon (a 250 g)
- 1 dl gelesocker multi (detta är vegetabliskt så ni behöver inte oroa er över gelatin!)
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl vispgrädde
Vispa hallonen. Passera genom en sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallonen då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig). Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
Garnering
- Vispgrädde
- Färska hallon
Lossa tårtan ur formen och lägg den på ett fat. Vispa grädden. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.
Kommentarer
Trackback